Uzení bůčku v elektrické udírně

Jak se mluví o uzeném, vzpomenu si na lišku Bystroušku, jak si lebedila ve své noře na houpacím křesle a ve spíži má celou šunku. Šunku, která byla cílem veškerého jejího snažení. Zaručeně tenhle večerníček přispěl k tomu, aby si děti šunku a uzené   oblíbily. Uzené je všeobecně oblíbená samozřejmě především mezi dospělými. A co víc, říká se, že jeho domácí výroba není vůbec těžká! Pokud máte doma elektrickou udírnu, bude vám stačit jen pár ingrediencí a trocha času k přípravě vlastní šunky nebo uzeného bůčku přímo ve vaší kuchyni.

Než začneme, budeme potřebovat těchto několik ingrediencí:

Vepřový bůček

Pokud nemáte vlastní domácí zdroj vepřového ze svého chlívku, budete muset navštívit svého oblíbeného řezníka nebo farmáře, který prodává maso ze dvora. Vepřový pupek není tak obvyklé maso, které si asi běžně kupujete, sáhněte klidně po vepřovém bůčku bez kosti. Počítejte s tím, že celý pupek váží asi 5 kg, někdy i víc. Možná se vám bude zdát ta prvotní investice jako celkem vysoká, ale pamatujte si, že z jednoho velkého kusu masa je hodně uzeného :)

Vepřový bůček

Konzervační sůl

Řeznická sůl, je speciální druh soli, která je skvělá na konzervování potravin, v našem případě masa. Tato sůl je na rozdíl od kuchyňské soli tvořená dusičnanem sodíku nebo mixem dusičnanů. Tyto látky zabraňují růstu bakterií, především těch, které způsobují botulismus. Tyto nitráty a dusičnany zachovají také barvu masa.

Koření a bylinky

Kromě soli budete potřebovat koření a bylinky, aby šunka byla přesně tak voňavá a chutnala tak, jak máte rádi.

Na základní recept jsou potřeba tyto ingredience:

  • 2,5 kg vepřového pupku nebo bůčku bez kosti
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku řeznické soli
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce černého mletého pepře

Pokud se na to cítíte, neomezujte se a přidávejte koření podle vlastní chuti.

Uzené

Elektrická udírna

Toto je samozřejmě zásadní předmět celého procesu výroby šunky. Bez udírny by samozřejmě nebyla šunka šunkou a uzené uzeným , jak ho znáte. Pokud nemáte elektrickou udírnu, můžete v největší nouzi použít gril na uhlí a předělat ho na udírnu. Ale nikdy to nebude ono a určitě s takovou šunkou nebudete tolik spokojení. Ale nouzové řešení to je a každý zkrátka nemá možnost obstarat si udírnu. Kromě udírny je důležité také vybrat ten správný druh dřeva. Konkrétně na šunku se výborně hodí dřevo jabloně. Dřevo jabloně totiž dodá šunce charakteristickou sladkou vůni jako po jablkách. Použít ale můžete jakékoliv jiné dřevo, pokud s ním máte dobrou zkušenost - třeba v Čechách oblíbený buk nebo švestku. Teď když máme udírnu a dřevo, můžeme začít udit .

Nasolení a uzení samotné je překvapivě jednoduché. Stačí dodržet těchto pár kroků: 

  • Upravte vepřové maso. Pokud koupíte pupek nebo bůček i s kůží, je potřeba jí odstranit. Snažte se odřezat co nejméně tuku, který je pod ní. Odstranit musíte taky tlusté blány, které během uzení nezmizí.
  • Nařežte pupek na menší části. Pokud nemáte větší udírnu, je třeba maso nakrájet, tak aby se do udírny vešlo. Ideální je pupek rozpůlit, popřípadě rozdělit na tři části. 
  • Promíchejte sůl, koření a byliny. Množství soli odměřujte přesně.
  • Směs soli a koření vetřete do masa. 
  • Zabalte pupek, občas obraťte a čekejte. Umístěte pupek do uzavíratelného sáčku, který umožní zapnout maso tak, aby bylo zabráněno přístupu vzduchu. Takto zabalené maso dejte na chladné místo a maso nechte uležet, obracejte jednou denně a nechte odpočívat sedm až deset dní. 
  • Opláchněte a otestujte. Zbavte maso směsi soli a koření. Kousek masa odřízněte a na pánvi opracujte, abyste vyzkoušeli, jakou chuť maso bude mít. Z bezpečnostních důvodů nejezte syrové maso. Pokud uříznutý kus masa chutná jako šunka, je čas začít s uzením. Pokud je maso příliš slané, vykoupejte maso několik hodin v tekoucí studené vodě, by se přebytečné sůl vyplavila. 
  • Takto upravené maso, vysušené, dejte do lednice přes noc. Toto vytvoří suchý povrch, který je skvělý právě na uzení. 
  • Dřevo by mělo být před samotným uzením namočené. Udírna by měla být rozpálená na teplotu mezi 90 a 120 °C. Šunku během uzení kontrolujte. Šunka bude hotová, až dosáhne maso teploty 65 °C. Takové teploty dosáhnete asi za dvě až čtyři hodiny. A teď už jsme na konci a u nejoblíbenější části…konečně můžeme ochutnat náš výtvor.

Elektrická udírna

A pokud rádi maso před uzením nakládáte, podívejte se na náš návod: Jak naložit bůček na uzení?

počet hlasů: 20
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.