Recenze plynového grilu Weber Spirit E-320 Original GBS

Weber Spirit E-320 se veze na vlně aktuálních grilovacích trendů a je víc než dobře vybaven pro moderní grilování. Ale spokojen s ním bude i konzervativec preferující klasické grilování a vhodný je i pro nováčky, kteří své první grilovací krůčky plánují teprve udělat.

Je to všestranný gril

Grilovací rošt má rozměry 60 x 45 centimetrů, takže je dobře vybaven i pro větší grilování pro větší partu strávníků. Navíc střed roštu lze z grilu vyjmout a místo něj se pak do grilu posadí velký litinový hrnec, stojan na grilované kuře, kámen na pizzu apod. Na první pohled to vypadá suprově, protože to z grilu dělá prakticky univerzální kuchařský stroj, který zvládá prakticky totéž, co klasická kuchyně. Ale ve skutečnosti jsem se při grilování obvykle spokojil s klasickým roštem. Vycházel jsem z teorie, která se ke mně nedávno dostala, že grilování má být hlavně zábava a ne úmorná dřina. A vzhledem k tomu, že nejsem zrovna fanoušek klasického vaření, nějak se mi nechtělo narušovat grilovací pohodu žonglováním s hromadou roštů, pánví a hrnců. Ale kdo má dost energie a chuť grilovat co nejpestřeji, plynový gril Weber Spirit E-320 mu to umožní. Ještě dále v tomto směru došly plynové grily Genesis II z nové produktové řady představené na začátku letošního roku.

Výkonné hořáky s šikovnými kryty

Pod hlavní grilovací plochou se skrývají tři hořáky vyrobené z ušlechtilé oceli, které dobře rozvádí teplo rovnoměrně po celé ploše grilovacího roštu. Výši aktuální teploty je možné sledovat na malém teploměru s ciferníkem, který je zabudován do víka grilu. Příjemným benefitem grilu Spirit E-320 je i elektrické zapalování, které usnadňuje zapnutí grilu. Navíc jsou všechny hořáky chráněny speciálními kryty, kterým se oficiálně říká aroma kolejnice. Jsou vyrobené ze smaltované oceli a zachytávají vypečený tuk a grilovací šťávy, které se tak nedostanou do trysek hořáků, čímž se minimalizuje riziko vzplanutí grilu. Navíc díky tomu, že se většina vypečené tuku a grilovacích šťáv odpaří na aroma kolejnicích, nebývá vnitřek grilu tolik zašpiněný od připečené mastnoty apod. Prakticky všechen vypečený tuk, který se neodpaří na aroma kolejnicích, steče do záchytné misky.

Odborník na rozpékání pečiva

Jako milovník hamburgerů jsem si vyloženě pochvaloval ohřívací rošt, který je umístěný nad hlavní grilovací plochou. Báječně se totiž osvědčil při rozpékání hamburgerových housek. Normálně bych je dělal na klasickém roštu, ale takhle jsem je dal rozpéct na ohřívací rošt a na tom hlavním jsem tak měl víc místa na maso. Rozpékání hamburgerových housek ale není jediná činnost, kterou ohřívací rošt zvládne. Stejně dobře jej lze využít pro k ohřívání vystydlých pokrmů anebo se na něm můžou „nechat dojít“ zprudka grilované steaky apod.

Na boční vařič jsem moc líný

Plynový gril Weber Spirit E-320 se v souladu s aktuálními grilovacími trendy usilovně snaží o to, aby měl člověk co nejvíc možností jak grilovat. Takže kromě hlavní grilovací plochy a ohřívacího roštu má v levém bočním pultíku zabudovaný plynový hořák. Upřímně řečeno, moc jsem si na ten boční vařič nezvykl. Ne že by se nedal šikovně využít, třeba udělat na něm třeba steakovou omáčku, ale v praxi jsem se k tomu dokopal tak jednou nebo dvakrát. V ostatních případech se boční hořák věnoval zahálce a chytání lelků.

Místo na bombu a jiné pomůcky

Skříňka pod grilem je dostatečně prostorná, aby se do ní vešla plynová bomba (vyzkoušeno s pětikilovou ocelovou bombou a 7,5 kilovou kompozitní plynovou bombou). Na dně skříňky jsou navíc šikovné zarážky, takže se bomba ani při přemisťování grilu ve skříňce nemele a pěkně drží na svém místě. Úložný prostor pod grilovací vanou se dá samozřejmě využít i jinak, například k uložení grilovacího nářadí, udících lupínků nebo jiných pomůcek běžně používaných při grilování. Součástí konstrukce grilu jsou také čtyři bytelná kolečka pro snadnější přemisťování grilu. Vzhledem k tomu, že gril váží bezmála půl metráku, jsou čtyři bytelná kolečka vítanou vychytávkou. Komu by se chtělo tahat po každém grilování tuhle padesátikilovou potvoru do kůlny, že?

Gril, na který si musíte udělat čas

Weber Spirit E-320 se veze na vlně aktuálních grilovacích trendů a je víc než dobře vybaven pro moderní grilování. Ale spokojen s ním bude i konzervativec preferující klasické grilování a vhodný je i pro nováčky, kteří své první grilovací krůčky plánují teprve udělat. Na druhou stranu, abyste plně využili potenciál grilu, musíte do něj investovat nemalé množství volného času. A toho se ne každému dostává v takové míře, jak by bylo potřeba. Proto je dobré zvážit, i s přihlédnutím k ne zrovna nízké ceně, zda ten gril časově vůbec utáhnu a jestli mám vůbec taková grilovací ambice. Pokud odpovědi na obě otázky kladné, není nad čím váhat. Spirit E-320 GBS je spolehlivý plynový gril, který otevírá cestu k pestrému a zábavnému grilování a přirozenou cestou stimuluje kuchařskou fantazii.

 

Výhody

  • elegantní design
  • prostorný grilovací rošt
  • uživatelské rozhraní grilu vybízí k pestrému grilování
  • teploměr v poklopu ukazuje, jak moc je gril rozpálen
  • ve skříňce pod grilem je spousta místa na bombu nebo různé grilovací pomůcky

 

Nevýhody

  • ne každý plně využije všechny přednosti grilu
  • gril není zrovna za hubičku
  • při pravidelném grilování vám rapidně vzroste spotřeba plynu
  • do skříňky se vejdou jen menší plynové nebo kompozitní bomby
počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.