Recenze na gril Weber SmokeFireX6

Ve chvíli, kdy se rozhodnete pro koupi grilu, máte hned několik možností. Gril na elektriku, plynový gril nebo klasické a nejstarší provedení grilu – gril na dřevěné uhlí. Nakonec je tu ještě jedna, nejmladší z uvedených variant, a to je gril peletový. Výhod takového grilu je mnoho. Pro mě asi nejpříjemnější je variabilita již zmíněných pelet. Na trhu se objevuje obrovské množství různých vůní; pelety ochucené voňavým jablkem, třešňové, pelety vonící jako bílý ořech nebo mix všech již vyjmenovaných dřevin.

 Po dlouhém zvažování, kalkulování a probrání všech dostupných možností jsem se rozhodla koupit si gril SmokeFireX6. A to hned z několika důvodů :

  • Gril mě velice zaujal svým nevšedním vzhledem. Jeho havraně černá barva pro mě byla jasnou volbou a myslím, že s takto zvolenou barvou jeho výrobci rozhodně nešlápli vedle. 
  • Líbil se mi integrovaný displej a možnost pohodlně ovládat gril ze svého mobilního telefonu. 
  • Velikost. Gril na pelety Smoke Fire od Weberu  je dostatečně veliký, abyste na něm najednou připravily burgery nebo steaky pro celou rodinu. A to můžete mít hoodně rozrostlé příbuzenstvo. Perfektní je také možnost vyndat druhý rošt z patra a grilovat tak i velký kus, nebo třeba selátko v celku.weber SmokeFireX6

Jak gril přišel a vypadal

Když jsem gril objednala a zaplatila přišlo nekonečné čekání. Nedočkavost a netrpělivost se mnou cloumaly jako s malým děckem. Za pár dní gril konečně dorazil. Hned jak byl náš nový přírůstek za plotem, začalo se rozbalovat. Krabice byla veliká a pro jednoho dost těžká. Po sundání první vrstvy, nebo chcete-li, krabice, přišlo milé překvapení, gril byl z části již složený, a tak jsme nad stavěním nestrávili hodiny, přímo naopak, trvalo to chviličku.

Jakmile byl gril složený mohli jsme nad ním dlouze rozjímat a obdivovat jeho dokonalost. Na první pohled zaujme zvláštní tvar v podobě barelu na kolečkách, někoho by zas mohlo napadnout lehké podobenství se skákací kozou díky jeho, možná až legračně, rozkročeným nohám. Jako další mě velice potěšilo pevné víko, které drží v několika polohách – ne, jen buď zavřené nebo otevřené. Milým překvapením byl i posouvací horní rošt nebo vyměnitelnost prostředního kulatého roštu za další možné příslušenství, o kterém nás prodejce dopředu informoval. Stoleček vypadal bytelný, že by mohl udržet všechno, co budeme chtít ugrilovat, a tak snad ani nebudeme potřebovat další stůl někde vedle. Už jsme se nemohli dočkat až gril rozpálíme.celkový pohled na zavřený gril

První roztopení a grilování

Konečně bylo vše připravené, maso naložené a nám nezbývalo nic víc, než gril připojit k elektrice a nasypat pelety.

Tady nastal prví zádrhel; gril jsme umístili na místo bez zásuvky a museli jsme čelit problému s nedostatečně dlouhým kabelem a shánět prodlužovák. I když byste si řekli, že kabel dlouhý 2,30 m je dostatečný, nám nestačil. Na druhou stranu, kdo by čekal, že gril bude mít pětimetrový kabel připravený na grilování uprostřed zahrady, žejo… Hurá! Teď teda můžeme začít. Když jsme gril zapojili do zásuvky, rozsvítila se obrazovka s logem a hned poté QR kód, pomocí kterého jsme si stáhli mobilní aplikaci Weber Connect. V aplikaci je spoustu užitečných rad a tipů jak grilovat, nebo co a jak naložit. Gril však musíte zapnout a nakonec i vypnout manuálně tlačítkem na displeji.

Po zapnutí a nastavení požadované teploty začal gril hučet. Zprvu nás to celkem vyděsilo, přišlo nám to podezřelé, ale po nějaké době se hučení lehce zmírní, to že už je lehce nahřátý, vy hučení přivyknete a za pár chvil už ani nevíte, že gril hučí. Vytápění trvá, řekla bych, průměrně dlouhou dobu, cca 20 minut. Po zmírnění hučení se z grilu začne lehce čoudit a pelety začnou vonět. Když je dosažena přednastavená teplota ukáže se to na displeji a na telefonu vám vyskočí banner s upozorněním, že je gril připravený.řídící jednotka grilu s upozorněním, že gril je připravený

Ve chvíli, kdy nás gril sám upozornil, že je připravený, přinesli jsme maso. Na poprvé jsme opravdu netroškařili a naložili jsme pořádný kus vepřové pečeně i s kostí. To jsme s lehkými obavami, že jsme to s naloženým masem a tedy i celkovou váhou, lehce přehnali, položili i s těžkým dřevěným prkýnkem na stoleček a doufali jsme, že vydrží. Čekali jsme asi, že se stoleček prohne, nebo rozklepe, ale nic z toho se nestalo. Stoleček je opravdu bytelný a pevnější, než se zdá. Díky materiálu, ze kterého je vyroben, nerezové oceli, je jeho údržba lehká a opravdu vydrží.

Po tom, co jsme vyzkoušeli bytelnost odkladového stolku, jsme se mohli vrhnout na samotné grilování a pečení masa. V mobilní aplikaci WeberConnect jsme zaškrtli jaké maso grilujeme a ta nám nabídla program, který jsme si zvolili. Dle pokynů jsme vybrali ze čtyř dostupných sond tu, která bude aktuálně v provozu. Sondu jsme zapíchli do masa, v místě jeho největší tloušťky, ta šla do masa píchnout hladce a neměli jsme s tím žádný problém. Ve chvíli, kdy bylo všechno připravené, gril rozehřátý na 220 °C, jsme maso opatrně položili na střed roštu, zavřeli víko a čekali. Po chvíli menší, než jsme mysleli nás omámila vůně linoucí se zpod víka grilu. Aplikace nám samozřejmě říkala, ať víko neotevíráme a dokonce i odpočítávala čas do otočení, to byla pro mě ale naprosto nemožná a nezvládnutelná věc. Samozřejmě jsem to nevydržela a na maso se podívala několikrát ještě před tím, než mi radila aplikace. Ještě že tak! Po několika otevřeních grilu a zhodnocení situace mi přišlo, že sonda buď kecá a nebo kecá aplikace. Maso se lehce připalovalo, ale hotové ještě určitě být nemohlo. Maso jsme tedy dle našeho uvážení a přesvědčení, že moderní technologie nemusí vždy fungovat tak, jak mají, otočili a co jsme nezjistili. Maso bylo z jedné strany udělané, dalo by se říct, že až připečené, víc, než na té druhé. Závěrem z toho tedy plyne; gril peče na pravé straně o maličko víc než na té levé.funkce termosondy

Věc, která se mi na grilu velice líbí, jsou předvolené programy na pečení hovězího, vepřového, jehněčího i drůbežího masa, nechybí samozřejmě ani ryby. Ty se ukazují i na displeji s nápisem co momentálně grilujete a jaká je teplota uvnitř masa. Překvapení, jak může být s takovými vychytávkami grilování o tolik snazší, mě neopustilo do teď.

Obecně grilování s tímto grilem je snadné. Gril si sám dávkuje pelety pomocí rotačního šneku, kterým je nažene do topeniště. Tam jsou ze začátku pelety rozpáleny topnou spirálou a následně už chytá jedna od druhé. Hoření je tak podporováno pouze ventilátorem, který do ohně žene vzduch. Díky tomu se skutečně nejedná o elektrický gril a maso se peče na dřevěném ohni.

hoření pelet

Co ještě mě na grilu lehce zarazilo, byl všudypřítomný poletující popílek, který prášil okolo grilu a zůstával na jeho krásně se lesknoucím, černém povrchu. Ukázalo se, že to ale není problém, který by nějak vadil ve správné funkci grilu, ani masu, které bylo uvnitř. Dovnitř grilu se totiž popel vůbec nedostal, a tak zůstával jen na víku. Maso to tedy nijak neovlivnilo.

Vzhledem k předchozí zkušenosti, že nemám tak úplně věřit mobilní aplikaci, jsem zprvu maso otáčela dle svého mínění. To se však ukázalo jako zbytečné po tom, co jsem kus flákoty posunula z pravé strany více nalevo. Po tomto taktickém kroku se maso peklo rovnoměrně a mohla jsem plně důvěřovat aplikaci, která hlásila na vteřiny přesně, kdy máme maso otočit.

Další problém nastal, když pelety začaly docházet. Mně samotné nepřišlo, že by bylo v zásobníku pelet málo, jenže čidlo kontrolující stav pelet je na druhé straně, a tak se stalo, že gril začal hlásit nedostatek pelet, ale my jsme na to nedbali. To zapříčinilo vyhasnutí grilu, takže jsme ho museli znovu roztápět. Tím bych chtěla všechny upozornit, ať gril nenechají vyhasnout, protože po následném dosypání pelet trvá delší dobu, než se zapálí a na dně grilu se vám tak nashromáždí čerstvé pelety, které potom mohou vzplanout i mimo topeniště.

zásobník na pelety s čidlem

Po uplynutí zhruba hodiny a půl jsme měli maso krásně propečené a mohli jsme ho sundat z roštu. Z masa jsme vytáhli termosondu, která je velice chytře vymyšlena a na konci je kousek silikonu, za který ji můžete bezpečně chytit a vyjmout bez popálení. Jakmile jsme maso rozkrojili, byli jsme velice mile překvapeni. Maso bylo uprostřed krásně narůžovělé, vůbec ne přepečené nebo vysušené. Asi se budu opakovat, ale musím uznat, že tento způsob „chytrého grilování“ je mi velice sympatický a jsem z něj naprosto nadšená.

vepřová pečeně s kostí, grilovaná na SmokeFireX6

Vypínání a čištění

Po ugrilování masa přichází na řadu vypnutí a čištění grilu, jako u každého jiného. Vypnutí grilu je velice jednoduché, na displeji zmáčknete čudlík a zvolíte si vypnutí grilu. V této části jsem byla velice překvapená. Gril začal hučet ještě více, než při samotném grilování ale pouze v stále se opakujících a postupně se prodlužujících intervalech. Displej mi oznámil, že vypínání bude trvat cca 20 minut. A měl pravdu. Není to sice nic nepříjemného, nebo nějak závadného, proč bych si gril znovu nepořídila, ale musím přiznat, že mě to poprvé velice zaskočilo.

Samotné čištění probíhá asi podobně jako u každého grilu. Nejprve očistit rošty a pak vysypat popel. To byl další oříšek. Očekávala jsem, že vzhledem k tomu že se ve spodní části grilu nachází popelník – obyčejný vysouvací šuplík, pouze ho vytáhnu a bude hotovo. Gril je však potřeba ještě více rozebrat a popel z pelet shrabat do otvoru, který vede přímo do popelníku. To je, ale vyřešeno geniálně a vše se dostane tam, kam má. čiětění grilu pomocí špachtle

Snadné vybrání popela z popelníku

Shrnutí aneb co oceňuji a s čím jsem nespokojená

Gril mě ve výsledku mile překvapil a není moc věcí které bych vytkla. I přesto jsou věci, na kterých by to ještě chtělo zapracovat. Například všudypřítomný, ač nezávadný popílek, nebo ne úplně perfektní hlásič pelet. Přesto u tohoto grilu převládají spíše klady, a proto bych gril SmokeFireX6 doporučila všem pohodlným nadšencům BBQ.

Klady:             

  • Velikost grilu
  • Pohodlná obsluha
  • Aplikace WeberConnect
  • Vůně masa

 

Zápory:

  • Prach
  • Hlásič pelet
  • Dlouhé vypínání
počet hlasů: 9
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.