Recenze generátoru studeného kouře

Uzený maso a uzeniny obecně jsem miloval už jako malé dítě. Když jsem trávil prázdniny u dědy a babičky, vodili mě při odpoledních procházkách místo do cukrárny, jak bývá u malých dětí obvyklé, k řezníkovi. Takže místo indiánů, laskonek a kremrolí jsem se cpal za babiččiny peníze moravským uzeným, debrecínskými párky a ostravskými klobásami. Takže když jsem v obchodě s grily uviděl novinku v podobě generátoru studeného kouře, neváhal jsem ani vteřinu a za pár minut jsem už vycházel z krámu nesouce si pod paží krabici s podivným kovovým „šnekem“ a těšil jsem se na první várku domácích klobásek a párků.

 

Piliny vydrží hořet až 10 hodin

Jedna z věcí, která mě hodně zajímala, byla trvanlivost bukových pilin, respektive, jak dlouho vydrží hořet jedna várka. Upřímně řečeno, moc jsem proklamovaným 8 až 10 hodinám nevěřil. O to větší bylo moje překvapení, když várka jemných pilin z bukového dřeva hořela skutečně plných deset hodin a nějakou tu minutu navíc. Celé balení pilin jsem pak spotřeboval natřikrát, což je při ceně čtyři stovky za kus vcelku rozumná cena. Ostatně, udit se nedá každý den, takže balíček pilin nějaký čas určitě vydrží.

 

Uzení za studena nejlépe na kotlovém grilu

Mně osobně to až tak zajímat nemusí, ale protože mám pár přátel, co místo na uhlí grilují na plynu nebo elektrice, zkoušel jsem zjistit, na jakých typech grilů se dá generátor studeného kouře použít. Na krabici je sice obrázek, že generátor lze použít nejen na kotlových grilech, ale i na plynových a elektrických, ale upřímně moc si to nedovedu představit. U mého grilu, klasiky na dřevěné uhlí, se šnek s pilinami jednoduše položí na spodní palivový rošt, jak se dávají normálně brikety. Ale když si vzpomenu, jak vypadá vnitřek některých plynových grilů, neumím si moc představit, kam se generátor studeného kouře dává. Možná by se dal položit volně na rošt…nevím.

 

Raději zapalovač než sirky

Pokud se, podobně jako já, rozhodnete zapalovat piliny obyčejnými sirkami, obrňte se železnou trpělivostí. Jinak riskujete výbuchy vzteku, protože na jednu sirku se ten šnek s pilinami prostě zapálit nedá. Při prvním uzení jsem částečně i vinou rozčilení vypotřeboval celou krabičku sirek. Napodruhé už jsem byl chytřejší a použil jsem obyčejný plynový zapalovač, který se osvědčil podstatně líp než „předpotopní“ zápalky. Napadlo mě, že by se dal použít také kuchyňský zapalovač, ale ten jsem zrovna neměl po ruce.

 

Moc kouře nenadělá

Pokud jste navyklí na klasickou českou udírnu, tedy dřevěnou boudu s komínem, ze kterého se valí mračna hustého kouře, budete možná překvapení, protože generátor studeného kouře zrovna vášnivý kuřák není. Z pilin se kouří jen tak zlehka. Nemyslím si, že by to mělo nějaký vliv na hlavní funkci udícího zařízení, ale řádně čoudící udírna vypadá stylověji než zlehka bafající šnek. Co se týče využití generátoru, tak se studený kouř osvědčil zejména při uzení ryb a skvěle se na něm dělají třeba klobásky nebo suchý salámy. U větších kusů masa jsem takové úspěchy neslavil, ale to mohlo klidně být mou nešikovností.

 

Kdo má rád uzený, pro šneka využití najde

Celkově vzato jsem za investované peníze obdržel zhruba to, co jsem očekával, šikovnou ale ne všemocnou pomůcku na uzení za studena. Nezapalujete se to sice tak, jak bych si představoval, ale piliny v generátoru hoří opravdu dlouho a domácí klobásky nebo uzená makrela provoněné bukovým dřevem chutnají opravdu báječně. Takže pokud si potrpíte na uzeniny podobně jako já, s generátorem studeného kouře nešlápnete vedle.

Existují samozřejmě i výkonnější generátory kouře na elektřinu a dřevěné štěpky , ty se ale obvykle v grilech nepoužívají. Jejich místo je ve větších udírnách, kde slouží jako vyvíječe dýmu pro komoru udírny

 

Výhody

  • piliny vydrží hořet 8 až 10 hodin
  • ideální na uzení ryb, salámů nebo klobásek
  • kouř je opravdu studený

Nevýhody

  • piliny se špatně zapalují sirkami
  • jemné piliny nadělají v grilu slušný nepořádek
počet hlasů: 10
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.