Jaké grily budou hitem v roce 2020?

Možná taky patříte mezi ty, kteří si ještě neuvědomili, že je nový rok,rok 2020! No, trochu to chápeme, přece jen ještě nezačala úplně sezona grilování, tak možná žijete ještě v té minulé sezoně, roku 2019. Ale už se to blíží mílovými kroky, sice ještě někde sněží, ale jaká to byla letos zima, že? Klidně jsme v pohodě nemuseli grily zazimovávat a někdo to tak třeba i udělal.

Začíná nám nová dekáda a s tím se objevují nové trendy i v grilování. Samozřejmě nechceme dávat do pozadí vážné věci, které se ve světě dějí. Moc dobře si asi všichni uvědomujeme, v jakém světě a v jaké době žijeme. Ale grilování a jiné volnočasové aktivity jsou tak trochu úniky z reality, abysme se nezbláznili a trochu si odpočinuli. A tak jsme tady my, abychom vám představili trendy, které nás v tomto roce a některé snad i v následujících letech čekají.

Grilování je svět sám o sobě a děje se tady toho hodně, i když se to tak nemusí zdát. Myslíte si, že grilování je pořád jen o tom vytáhnout nějaký přístroj, rozpálit ho a hodit na něj kus flákoty a toje všechno? Tak v podstatě určitě máte pravdu, ale když se do tohoto světa ponoříte trochu hlouběji, zjistíte, že je to trochu bohatší a barevnější svět. Grilování je fenomén. Mnozí z nás už nemají jen jeden gril, ale třeba více grilů a udírnu. Zcela běžně jsme se naučili připravovat na grilu i koktejly a dezerty.

Myslíte, že je to všechno, co se dá na grilu připravit a všechno už bylo vymyšleno? Chyba lávky! Co budeme v příštích letech chtít? No samozřejmě, že více grilů a lepší kvalitnější a zdravější potraviny a následně ugrilované jídlo. Směr povede určitě přes vegetariánství a veganství, které jsou stále oblíbenější a oblíbenější. A i tady si musíme zvyknout na eco-friendly grilování.

Tady už konkrétně a přehledně ukážeme, na co se můžeme těšit:

  • Bezmasé maso
    Ano, ještě před několika lety byste si nejspíš začali klepat na čelo, že se asi někdo zbláznil, když začal mluvit o vegetariánském hamburgeru. No, a v dnešní době je to skoro standard a u každého grilování si určitě budete moct dát i vegetariánské jídlo nebo lépe řečeno vegetariánskou variantu typického jídla z grilu. Typické jsou bezmasé burgery, které jsou vyloženě hotem mezi mladými, kteří se moderních trendů drží zuby nehty. Je přece jenom doba sociálních sítí a kdo nemá vegetariánský hamburger vyfocený na Instagramu, jako by nebyl. Mladí chtějí chránit planetu a odráží se to i v jejich stravování a musí na to reagovat každý i zarytý milovník masa. A reagují na to ve velkém i výrobci polotovarů. V Americe si můžete koupit kromě bezmasého burgeru i bezmasou sekanou, kuličky a dokonce i steak.
  • Vzestup peletových grilů
    Peletové grily byli zatím jen pro určitou skupinu lidí a nebyli tolik rozšířené. Letos ale s prvním peletovým grilem přichází na trh i takový gigant jako je značka Weber a to už něco znamená. Minimálně to, že zachytili trend, že si tyto grily pořizuje stále více lidí a bude to nejspíš stále růst. Peletové grily nabízí zcela nový moderní přístup ke grilování. Peletové grily můžete kontrolovat přes svůj mobil. Přes wi-fi můžete sledovat celý proces, kdy se vám celou dobu akorát budou sbíhat sliny a budete strašně netrpěliví. Ale ta možnost tady je a opět se tak grilování posouvá o krok dál. Kde to skončí? Těžko říct?!
  • Návrat grilů na dřevěného uhlí
    Tendo trend se vám asi bude zdát zvláštní, protože v Čechách se dřevěné uhlí používá stále a hojně. Tento trend se týká asi spíše Ameriky a západní Evropy, kde se v minulých letech hodně rozšířili plynové grily a získali na trhu převahu. Na konci roku už se ale začalo vracet dřevěné uhlí a to především v restauracích a u velkých grilovaček. Velké značky v minulém roce na trhu nabídli nové grily na dřevěné uhlí a to s tím samozřejmě hodně souvisí. Lidé si taky uvědomili, že grilování s dřevěným uhlím je takové to tradiční grilování. Grilované jídlo na dřevěném uhlí má typickou chuť a vůni. Grilování na dřevěném uhlí je grilování při vyšších teplotách
  • Kamado jako luxusní způsob grilování Kamado je na vzestupu. Už to není jen o zelených keramických vajíčkách (Big Green Egg), ale na trhu jsou už i kamado grily s ocelovým pláštěm. Nabídka se tedy rozšiřuje, ale stále jde o něco výjimečného a svým způsobem luxusního. Ideální produkt pro fajnšmekry,kteří chtějí něco výjimečného. Kamado je technika vaření,které je inspirováno Japonskem, kde se takto připravuje jídlo už 3000 let. Tyto grily jsou konstruovány tak, aby měli ideální oválný tvar, aby udrželi nastavenou teplotu a optimální cirkulaci teplého vzduchu k rovnoměrné přípravě jídla. To jen stručné představení pro ty, kteří se s tímto grilem ještě nesetkali.
  • Veganské uzeniny
    Toto je podobné jako s "bezmasým masem", je to trend, který je možno sledovat především na západě od nás, ale sem to určitě přijde dříve či později taky a je potřeba se na to připravit. A opravdu nejde o vtip! 21. století si žádá nové trendy i ve stravování a veganství takové je. Už to není o speciálních obchůdcích, už je to rozšířené i v supermarketech a dalších obchodech. Vraťme se k tématu. Veganské uzeniny konkrétně to jsou například melounová šunka, prosciutto z ředkve nebo slanina z houby shitake. Máte z toho rudo před očima? Nezatracujte tento trend úplně, zkuste to a uvidíte sami! Třeba budete příjemně překvapeni.
  • Wagyu
    Aneb zase to Japonsko! Ještě jste o wagyu neslyšeli? Ale věřte, že ho seženete už i v Česku. Je to maso skotu wagyu, původně označované jako "Kobe beef", ale toto označení může mít jen maso, které pochází opravdu z Kobe v Japonsku. Všude jinde maso z tohoto skotu může být označované pouze jako "wagyu". Konkrétně je toto maso výjimečně hustě mramorované a pro tuto vlastnost je ideální na gril. Chutná opravdu skvěle. Ovšem jde o luxusní a drahou záležitost, kterou si nebudete dávat každý týden, ale o to více si jí vychutnáte.
  • Grilování v nejlepších restauracích
    Grily se stále častěji objevují i v těch nejlepších restauracích, kde to samozřejmě není o grilování klobás a párků jako na Václaváků. Grily se dostávají k nejkvalitnější kuchařině. Je to další možnost, jak rozšířit nabídku.
  • Jíst méně masa, ale zároveň jíst kvalitnější maso Tento trend jde ruku v ruce s tím, co už jsme řešili výše. Nemusíte klesat na mysli, pokud nejste vegetariáni ani vegani, jen zkuste trochu více přemýšlet o tom, co jíte. Na trhu je velký výběr a určitě si vyberete kvalitní maso, které bude přesně takové, jaké jste si vysnili. Věnujte tomu trochu času a zkuste si najít dobrého řezníka nebo farmu ve vašem okolí, kde prodávají maso zvířat, které sami chovají. Farmu si sami projděte a zkontrolujte si, jak se se zvířaty zachází, čím se krmí a kde jsou ustájená, případně jestli jsou na pastvě.
počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.