Jak správně využít gril Big Green Egg - 2. díl

S malým časový odstupem Vám přinášíme další díl slíbeného seriálu o zelených vajíčkách - keramických grilech Big Green Egg. Tyto keramické zázraky skýtají obrovské možnosti využití a proto máme velkou potřebu se s Vámi podělit o vše, co jsme při podrobném zkoumání a zkoušení grilu v reálném čase zjistili.

V prvním díle jsme řešili otázku, kdy potřebujete grilovat dvoje různé potraviny, které potřebují pro přípravu jiné podmínky a proto jsme použili dva půlkruhové rošty a každý z nich umístili do jiné výšky v nerezovém koši pro ConvEGGtor. Dnes se pojďme podívat na to, co dělat, když potřebujeme stejné druhy potravin grilovat po srovnatelný čas, ale úplně nám nevyhovuje výška základního roštu umístěného na keramickém prstenci v grilu.

Keramický gril Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Rádi bychom totiž grilovali při nižší teplotě, dále od žhnoucích briket či uhlí, což nám vzdálenost mezi topeništěm a základním roštem položeném na keramickém prstenci grilu neumožňuje. My totiž chceme grilovat po mnohem delší čas, dále od topeniště.  Metoda, kdy se maso griluje při nízkých teplotách a po mnohem delší dobu se nazývá Low and Slow. Tato metoda je čím dál oblíbenější, maso je při této úpravě úžasně měkké, až se při porcování rozpadá. V základní verzi grilů Big Green Egg je nerezový rošt, který jednoduše položíte na horní prstenec grilu. V tomto případě grilování Vám zcela jistě nebude vyhovovat vzdálenost mezi žhnoucími uhlíky a výškou roštu v grilu. Opět nám velmi dobře poslouží nerezový koš pro ConvEEGtor. Pro případ grilování metodou Low and Slow umístíme nerezový rošt na horní okraj koše pro ConvEEgtor. Maso bude dostatečně vzdálené od rozpáleného uhlí a snadněji tak udržíme nižší teplotu v mase. Grilujeme tak velké kusy masa po dobu, než bude propečené tak, až se bude rozpadat.

  • vhodné pro grilování Low and Slow
  • výborné pro grilování ryb
  • pro výtečnou chuť zeleniny bez připálení

Keramický gril Big Green Egg

Co potřebujeme?

  • 1x gril Big Green Egg Large nebo XLarge
  • 1x nerezový koš pro ConvEGGtor
  • 1x kulatý nerezový rošt

Nerezový koš pro ConvEEGtor je aktuálně výrobcem dodáván pouze pro grily Big Green Egg Large a Big Green Egg XLarge. S menšími grily Big Green Egg v tomto případě nepochodíte.

Nerezový koš pro ConvEGGtor

Čím ještě doplnit?

Všeobecně pro práci s grily budete potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Nejinak je tomu u grilu Big Green Egg se základním roštem v kombinaci s nerezovým ConvEEGtorem

  • grilovací rukavice ve kterých se nespálíte o rozpálený rošt
  • sadu grilovacího nářadí
  • týkové prkénko na krájení či odkládání potravin
počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.