Velký test pelet na grilování!

Protože test dřevného uhlí měl u vás velký úspěch a dostali jsme několik dotazů, zda nechceme udělat test i peletek na grilování, protože mnoho z vás neví, které grilovací pelety si vybrat, rozhodli jsme je vyzkoušet a poznatky Vám přinést.

velký test pelet na grilování

Krátká historie pelet na grilování

Historie peletových grilů a peletek se datuje do ropné krize v USA 1973, kdy se poptávka po cenově dostupném vytápění domácností stala impulsem pro přechod k alternativním zdrojům tepla, mezi které později patřily i dřevěné pelety. Jerry Whitfield, letecký inženýr společnosti Boeing z Washingtonu, a Joe Traeger, topenář, experimentovali s kamny na pelety. Ačkoli kamna vypadala jako tradiční kamna na dřevo, fungovala úplně jinak.

velký test pelet na grilování

Kamna na pelety byla poháněna elektřinou a využívala robustní šnek poháněný motorem tak, aby dopravoval určité množství pelet ze zásobníku do topeniště. Tam ventilátor napomáhal hoření a vyfukoval teplý vzduch z kamen. To vedlo k nápadu vytvořit peletový gril tak, jak ho známe dnes.

Proč nepoužívat peletky na vytápění?

Ačkoli peletová kamna i peletové grily fungují na dřevěné pelety, existují významné rozdíly v peletách, které spalují. Pelety používané k vytápění domácností často obsahují kromě tvrdého dřeva také měkké dřevo a zbytky biomasy (např. kůru), které mohou mít nepříjemnou chuť a při požití mohou být škodlivé.

velký test pelet na grilování

Naproti tomu pelety potravinářské kvality jsou vyrobeny výhradně z tvrdého dřeva a díky svému složení hoří čistě a vytvářejí lehkou kouřovou příchuť.

Grilovací pelety Louisiana Hickory 18 kg

velký test pelet na grilování

Pelety ze dřeva ořechovce, což je druh tvrdého dřeva, které je známé svou silnou kouřovou chutí. Rod ořechovců zahrnuje 18 druhů a je rozšířen v Severní Americe, Mexiku a východní Asii. Největší počet druhů roste na východě USA. Do Evropy byl přivezen roku 1689 a u nás se poprvé objevil v roce 1865 na zámku Hluboká u Českých Budějovic. Tyto pelety jsou vyrobeny čistě z dřeva ořechovce (Hikory) a neobsahují kůru, pojiva ani plnidla.

velký test pelet na grilování

Grilovací pelety Louisiana Jablko 18 kg

velký test pelet na grilování

Tvrdé dřevo z jabloně je klasika při grilování a uzení. Pelety jsou vyrobené z jabloně rostoucí v sadech slunné Louisiany a jsou známé svou jemnou ovocnou chutí. Hoří rovnoměrně a produkují konzistentní ovocnou nasládlou chuť.

velký test pelet na grilování

Grilovací pelety Pit Boss Whisky

velký test pelet na grilování

Sudy od whisky se vyrábí z toho nejkvalitnějšího dubového dřeva, které s whisky dozrává a získává chuť dané whisky. Pelety tak obohatí vaše připravované jídlo o jemnou chuť dubového dřeva a whisky. Pro milovníky whisky skvělá kombinace!

velký test pelet na grilování

Grilovací pelety Pit Boss Třešeň

velký test pelet na grilování

Další z ovocných příchutí, které dají vašemu jídlu lehce nasládlou chuť. Třešňové dřevo z Pensylvánie - Třešeň pensylvánská, známá také jako černá třešeň, je tvrdé dřevo pocházející z východní části Spojených států. Nejkvalitnější třešně rostou v lesích severní a střední Pensylvánie a jsou celosvětově velmi žádané. Třešeň černá se vyskytuje na celém východě USA, ale nejhojněji roste v severní oblasti Allegheny Mountain – v srdci Pensylvánie. Díky jedinečnému podnebí a zeměpisné šířce státu Pensylvánie zde třešně dosahují svého plného potenciálu a daří se jim tak, že poskytují podle některých názorů nejlepší třešňové dřevo na světě.

velký test pelet na grilování

Grilovací pelety Pit Boss Charcoal Blend

velký test pelet na grilování

Pelety Pit Boss Charcoal Blend Hardwood Pellets jsou to, po čem sáhnete, když jste věrní svému grilu na dřevěné pelety, ale toužíte po klasické chuti dřevěného uhlí. Výrazná vůně tvrdého dubového dřeva s klasickou chutí dřevěného uhlí. Dokonalá volba pro spojení těch nejlepších chutí vaření v přírodě. Jsou vyrobeny ze směsi dubového, hikorového (ořešákového) a mesquitového dřeva.

velký test pelet na grilování

 Grilovací pelety Louisiana Competition Blend 18 kg

velký test pelet na grilování

Dřevěné pelety Competition Blend jsou speciální kombinací javoru, hickory (ořešáku) a třešně. Složení, které umožňuje peletám hořet déle a žhavěji než ostatním typickým peletám. Tento mix je stvořený jako univerzální a lze jej použít na všechny druhy jídel.

velký test pelet na grilování

Grilovací pelety Pit Boss Hickory

grilovací pelety pit bossPelety z tvrdého dřeva ořechovce dají vašemu jídlu nádech ořechových plodů. Díky tuhosti s hustými vlákny a odolnosti vůči nárazu  byly ze dřeva hickory (ořechovce) před rozšířením kovových násad vyráběny právě ony násady a dřevěné zahradní náčiní.

velký test pelet na grilování

Grilovací pelety Pit Boss Competition Blend

velký test pelet na grilování

Competition Blend je směsí různých druhů dřeva, která přináší jedinečnou chuť a aroma při grilování. 

  • Dřevo z třešně: dodává grilovanému jídlu ovocnou a kouřovou chuť. 
  • Dřevo z ořešáku: toto dřevo přináší jemnou oříškovou chuť 
  • Dřevo z javoru: dodává sladkou a mírnou chuť s lehkou kouřovou notou.

velký test pelet na grilování

Grilovací pelety Pit Boss Apple

velký test pelet na grilováníJablečné pelety se hodí spíše na pečení sladkého v grilu. Svoji nasládlou vůní ovoní vaše koláče jemnou zauzenou chutí, která nezkazí podstatu pečeného sladkého, ale přidají nový chuťový zážitek. Ale ani masem neuděláte chybu. S kombinací správného koření vytvoří skvělou chuť.

velký test pelet na grilování

Závěrem o peletách na grilování

Nemůžeme vybrat vítěze který by převyšoval ostatní příchutě. Všechny pelety jsou na stejné úrovni kvality a jediný velký rozdíl v nich vidíme je chuť kterou má každý z nás jinou. Vybírejte dle své chutě a nebojte se neznámých chutí. Všechny z těchto pelet jsme vyzkoušeli a všechny můžeme s klidným svědomím doporučit. 

 

 

 

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.