Uzení klobás v domácí dřevěné udírně

Zpráva z truhlárny

Konečně k nám z truhlárny dorazila dlouho očekávaná zpráva - prototypy dřevěných udíren Master Smoker s bočním topeništěm jsou připraveny o odběru! Fantastická zpráva na konci léta, kdy právě začíná sezóna vesnických zabijaček a uzení masa. A protože zabíjačky a uzení masa je pro nás podobným koníčkem jako grilování, jak jste jistě zaznamenali, s napětím jsme očekávali, kdy konečně budou prototypy udíren vyrobeny a kdy je už budeme moci vyzkoušet. Zpráva dorazila, jdeme na to!

Uzení klobás ve dřevěné udírně

Jak se od sebe udírny liší?

Udírna Master Smoker je vyráběna ve třech provedeních s označením podle velikosti a objemu Master Smoker M, L a XL. Jso to takové roztomilé dřevěné domečky na železných podstavcích. Udírny M a L jsou si velikostně velmi podobné, obě stojí na stejném podstavci s topeništěm, rozdíl je ve vzhledu udírny a udírna s označením L má vyšší standard. Udírna Master Smoker M je z nabízených udíren ta nejjednodušší, má rovnou, dřevěnou střechu, dřevěný komín a objem vnitřku je 430 l. Udírna Master Smoker L má objem o 20 l větší pouze díky sedlové střeše. Sedlová střecha na Lku je navíc vybavena velkým nerezovým komínem s možností regulace kouře v udící komoře. Udírna Master Smoker je vyrobena ve stejném standardu jako Lková udírna, nicméně udící komora je mnohem větší, objem je úctyhodných 750 l. V této udírně už vyudíte pořádných kil masa. Topeniště je u všech udíren totožné.

Uzení klobás ve dřevěné udírně

A jdeme udit!

Pro začátek jsme se rozhodli udírnu otestovat na tom, co je pro uzení úplně typické a tím je Uherská klobása. Recept na Uherskou klobásu najdete na našich webových stránkách mezi již vyzkoušenými recepty na uzení. Celých 10 kg vepřového a hovězího masa jsme namleli, okořenili solí a kořenící směsí a nechali přes noc odpočinout. Po 12ti hodinách jsme z kousku směsi udělali malý karbanátek a opekli ho na pánvi. Tak nejlépe zjistíte, zda je maso okořeněné přesně podle Vašich představ. Nám se povedlo! S výsledkem jsme byli naprosto spokojeni a proto se mohlo začít s plněním vepřových střívek. Protože jsme byli předem připraveni a vybaveni, pomocí plničky nám tato akce nezabrala ani hodinu času. Ve stejném čase, ale na jiném místě se odehrávalo rozpalování udírny. Na začátku jsme si pomohli podpalovacími kostkami a pak už šlo vše lehce. Dřevo jsme měli připravené švestkové, dostatečně vysušené. Zhruba po hodině jsme se dostali v komoře udírny na požadovanou teplotu 80°C a už jen stačilo klobásy zavěsit na dřevěné tyčky a umístit je do udírny.

Uzení klobás ve dřevěné udírně

Rozdíl mezi elektrickou a dřevěnou udírnou

Ač je topeniště námi zkoušené dřevěné udírny dostatečně velké, na rozdíl od elektrických udíren, je u těchto dřevěných potřeba se uzení opravdu věnovat. Elektrickou udírnu zapnete, do bočního podavače umístíte dostatečné množství briket a můžete klidně na celý den odjet. Večer se vrátíte a uzené maso je připraveno k podávání na stůl. Dřevěná udírna s bočním topeniště potřebuje daleko více péče. K udržení požadované teploty je potřeba pravidelně kontrolovat a doplňovat obsah topeniště. Regulovat teplotu je možné pomocí klapky v kouřovodu, nicméně od udírny se moc vzdálit nemůžete. Dřevěné udírny jsou tedy vhodné pro milovníky uzení, kteří chtějí opravdu celý den strávit přikládáním dřeva do topeniště a kontrolou a regulací teploty v udící komoře.

Uzení klobás ve dřevěné udírně

Výsledek byl výtečný

Klobásy jsme do udící komory umístili v cca 10:00 a po celých 8 hodinách jsme docílili očekávaného výsledku. Udírna tedy přesně splnila naše očekávání a navíc nás velmi překvapilo, že kouř z udírny během uzení vycházel pouze a jenom komínkem. Nikde kolem dvířek ani mezi palubkami žádný dým nevycházel. Za nás tedy nové dřevěné udírny mají palec nahoru.

Uzení klobás ve dřevěné udírně

počet hlasů: 7
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.