Top 10 jednoduchých tipů k dokonalému uzení v každé udírně

Grilování a uzení se už i u nás,na našich zahradách a v parcích stává stylem života. Posunujeme se od dalšího způsobu přípravy potravin k novému kulturnímu fenoménu. Grilování už se může hrdě stavit vedle takových českých libůstek jako je chataření.

Grilování taky většinou na chatě nebo chalupě provozujeme a těšíme se na to celý týden. Přes týden si představujeme tu vůni grilovaného masa a praskání dřeva. U grilu se stáváme mistry tohoto oboru, pokud se v něm najdeme a baví nás to. Pokud se dostanete na takovou úroveň, poznáte to tak, že už vám jde hlavně o to, aby všem chutnalo a dopředu přemýšlíte, co vylepšit a zjišťujete si i vychytávky jiných, atd.

Chcete se stát opravdovým mistrem udírny?  Je jedno jestli máte moderní elektrickou digitální udírnu nebo čoudíte sousedům do oken starou dřevěnou udírnou po dědovi. My vám tady dáme základní výčet toho, co byste měli splňovat. Nemusíte se bát, nejde o žádná nedosažitelná kouzla.

  1. Začít včas
    Tato rada by měla být hluboce vytesána do našeho mozku, pokud chceme opravdu zazářit. Je to v podstatě základ toho, co je uzení. Udit vždycky budeme dlouho a měli bychom s tím počítat a dobře si ho načasovat. Čas je to co udržuje a dodává uzenému masu tu správnou chuť a vůni.
  2. Pomalu a málo
    Narozdíl od grilování, kde jsou požadovány vysoké teploty v krátkém čase, u uzení je tomu přesně opačně. Uzení probíhá za nízkých teplot a tedy velice pomalu. Tento druhý krok velice úzce souvisí s prvním krokem, který jsme si uvedli výše. Důvod je jednoduchý, zachování chuti a vůně a získání jemnosti a šťavnatosti masa.
  3. Uďte s vodou
    Díky nádobě s vodou, můžeme v udírně regulovat teplotu, což bývá někdy problém. Zároveň odpařování vody dopomáhá k získání šťavnatého masa, protože v udírně bude přirozeně dostatečná vlhkost. Jediné, co musíme hlídat, je, aby nádoba nezůstala prázdná. Musíme nádobu pravidelně dolévat.
  4. Nepřikládat tolik
    Někdy může přílišná snaha zničit naše veškeré úsilí, když budeme přikládat hodně dřeva. Jídlo potom získá štiplavou chuť. Základní poučka je, že jídlo se udí polovinu času, než se vaří. A mějte na paměti první dvě rady!
  5. Chceme bílý kouř
    Bílý kouř je zkrátka dobré znemaní, černý kouř by nás měl varovat, že je něco špatně. Bílý kouř značí, že maso bude mít chuť po pomalu doutnajícím dřevě a ne po pálení.
    Uzená v dřevěné udírně
  6. Důležité proudění vzduchu
    Ventily na udírně by měli být otevřeny a umístěny tak, aby víko bylo proti palivu. Toto umožňuje odvádění kouře ze spalování dřeva nebo uhlí pryč a proudění čistého kouře kolem masa.
  7. Nenechávejte udírnu bez dozoru
    Uzení obecně je velmi dlouhý proces, ale pořád je tady oheň a není tedy bezpečné nechávat udírnu bez dozoru. Minimálně bychom měli jednou za hodinu zkontrolovat teplotu.
  8. Vyhněte se častému nakukování
    Ten důvod je jednoduchý. Únik tepla. Uzení je extrémně citlivé na udržování stálé teploty a častým otevíráním udírny si prodlužujeme čas uzení. Vydržte a otevírejte udírnu opravdu jen, když doplňujete vodu nebo máte podezření, že něco není tak, jak má. Buďte trpěliví a budete náležitě odměnění.
  9. Nechte maso ztmavnout
    Uzené maso má charakteristickou barvu, která by nás neměla nijak děsit. Uzen maso na první pohled nevypadá moc chutně, ale opak je pravdou. Uzení masa způsobí, že povrch ztmavne a je to tak dobře, protože to je známka toho, že všechno dobré zůstalo uzavřeno uvnitř.
  10. Maso v hlavní roli
    Pamatujte na to, že při uzení by měla být hlavní pozornost upřena na maso a jen na něj. Nenechte omáčky, marinády a jiné ingredience, aby přebily chuť uzeného masa.
počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.