Sůl v grilování - grilovací desky nebo sypká?

My všichni známe pohádku, kde je jasně řečeno a dokázáno, že sůl je nad zlato, takže není potřeba vás přesvědčovat o důležitosti soli. Ale možná je potřeba si to připomínat a ještě víc vysvětlit, proč je sůl tak důležitá v našem každodenním životě.

Sůl používáme na bolavé svaly, na zmrzlé chodníky a na ochucení jídla, což nás samozřejmě zajímá v první řadě. Se solí se každý z nás seznámí velice rychle skrze slánku v kuchyni. Jak často jí dospělí používají, tak rychle to samozřejmě začne zajímat i děti. Existuje mnoho druhů soli a hodně způsobů, jak sůl v kuchyni používat.

Co je sůl?

Podoba soli, se kterou se setkáváme nejčastěji, je minerální podoba chloridu sodíku. V minulosti se sůl používala primárně na konzervaci jídla. Ledničky ještě neexistovaly a toto byl jeden ze způsobů, jak uchovat maso, aby se nezkazilo. V dnešní době už sůl používáme hlavně na ochucení jídel.

Plátková sůl na gril

Jak se sůl vyrábí?

Sůl získáváme různým způsobem. Ze země se těží jako mnoho jiných nerostů, z mořské vody se získává odpařováním vody. Sůl, která se těží ze zemského povrchu, se používá jako průmyslová sůl na silnice. Naopak sůl z moře nebo ze solných dolů se používá v kuchyni. 

Existuje mnoho druhů kuchyňské soli. Mezi nejoblíbenější patří:

Stolní sůl

Sůl na grilu

Stolní sůl používáme doma všichni. Tato sůl se těží a pak se propírá ve vodě, aby se pročistila a aby se odplavily všechny minerály kromě sodíku a chloridu. Pak se vysušuje a tvoří se z ní charakteristické krystalky. Do stolní soli se ještě přidávají prvky proti vlhkosti nebo jód.

Košer sůl

Tato sůl je velká, hrubozrnná a ideální na ochucování jídla. Na rozdíl od stolní soli, košer sůl neobsahuje žádné přísady.

Zakončovací sůl

Tuto sůl často používají šéfkuchaři a pekaři, když chtějí, aby jejich finální produkt vypadal příjemně na pohled a chutnal lépe a měl hezkou křupavou texturu.

Himalájská sůl

Himalájská sůl

Růžová himalájská sůl chutná stejně jako stolní sůl, ale je unikátní kvůli růžové barvě, která je způsobena oxidem železa. Himalájská sůl se používá právě pro tu barvu, která může dodat jídlu zase jinou dimenzi, jinou barvu. V obchodech je celkem běžně k dostání a můžete narazit i na černou himalájskou sůl. Růžovou himalájskou sůl můžete též pořídit v podobě servírovací či grilovací desky, kterou mimo jiné nabízí i výrobce kanadských plynových grilů Napoleon

Konzervační sůl

Tato sůl se používá ke konzervování masa, jako je vepřové. Díky této soli se předchází zkažení masa, které způsobují bakterie.

Kořeněná sůl

Tato sůl je smíchána s různými druhy bylinek, kořením nebo cukrem. Díky takové soli se do jídla dostane mix různých chutí. Existují i restaurace, které používají vlastní směsi soli a bylinek, které určují charakteristickou chuť jejich jídel.

Mořská sůl

Tato sůl se speciální dostává z mořské vody. Mořská sůl má různou podobu i chuť podle místa, odkud se dostává. Musíte si prostě najít tu svou, která vám bude vyhovovat.

Proč je sůl tak důležitá?

Všimne si toho každý. Ve všech receptech, ať už jde o slané nebo sladké jídlo, je nutné použít sůl nebo slaných náhražek. Zamysleli jste se někdy nad tí, proč tomu tak je?

Zvýraznění chuti - pokud sůl používáme správně, je to jeden z nejmocnějších nástrojů v kuchyni. Však to znáte, co je neslané nebo přesolené se skoro nedá jíst. A proč tomu tak je: naše tělo sůl potřebuje - vědci se domnívají, že sůl nám chutná proto, že chlorid sodný prostě naše těla potřebují receptory chuti. Už na základní škole se učíme, že jazyk se rozděluje na části podle toho, jaké kde máme receptory chuti, které jsou sladké, slané, hořké a kyselé. Tyto receptory zodpovídají za specifickou chuť, takže i slanou chuť.

Změna jídla - sůl mění způsob, jak vnímáme jídlo, pomáhá našemu jazyku objevovat různé chuti.

Jak sůl konzervuje maso?

Sůl na grilu

Tento proces probíhá jako osmóza, která zabíjí buňky bakterií. Představte si to jako nakládanou zeleninu. Okurka sama o sobě nevydrží moc dlouho, ale nakládaná vydrží i roky. Tato konzervace potravin je díky solnému nálevu.

Konzervace masa solí je známá už staletí. V dnešní době se to začíná pomalu vracet, jak roste obliba šunky a jerky masových plátků. Sůl není jediným činidlem, často se používá i cukr a maso se většinou udí, aby získalo charakteristickou chuť.

Sůl je nezbytná ve výživě - většina z nás potřebuje určité množství sodíku v našich dietách k regulaci tekutin v těle a přenosu nervových impulsů v mozku. Ale skoro nikdo z nás nekonzumuje potřebné množství soli, ale většinou konzumujeme více soli. Vyšší množství soli způsobuje vysoký tlak, který předchází srdečním chorobám.

Jak využít sůl v kuchyni?

Solný nálev

Sůl na grilu

Tento způsob nakládání masa využijí především ti, kteří často používají techniku uzení na grilu.

Bloky soli

Blok himalájské soli

Někdo používá větší bloky himalájské soli, na kterých se jídlo připravuje a třeba i servíruje. Takový blok dodává jídlu minerály. Bloky se používají při grilování a pečení. 

Solná krusta

Sůl na grilu

Taková vrstva se používá při grilování ryb, jednoduše se vyrobí ze soli rozpuštěné ve vodě. Díky takové vrstvě zůstane šťáva uvnitř masa. Solná vrstva způsobuje, že se jídlo peče déle a musíte dosáhnout vyšší teploty.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.