Steaky a jejich genialita

Možná patříte mezi ty lidi, kteří pořád ještě nemají jasno v tom, jak se který steak dělá a co jaký termín přesně znamená. Tento článek by pro vás měl být dostatečným průvodcem, abyste si v tom konečně udělali jasno. A příště, až se vás v restauraci zeptají, jak chcete steak připravit, už budete přesně vědět a tato otázka už vás nezaskočí. Při zahradní slavnosti oslníte přátele Vaší dokonalou přípravou jídla.

Steak na grilu

Kromě toho, že budete vědět, jaký steak máte rádi, měli byste se tady naučit i tyto jednotlivé steaky na vašem zahradním grilu připravit. Celá věda vězí v tom, jakou použít teplotu a jak dlouho steak na grilu nechat. Zní to jednoduše, ale pokud už máte nějakou zkušenost s přípravou steaků, víte, že tak jednoduché to zase není.

Teplota steaků

Steak se dá připravovat za různých teplot a ta škála není zrovna malá, ale přesto všechny takto připravené steaky jsou stále konzumovatelné a zcela bezpečné pro naše zdraví. Záleží opravdu jen na tom, čemu dáváme přednost a co nám jednoduše chutná.

Teploměr do masa

První dělení steaků je podle druhu masa a tloušťky masa. Slabší plátky masa je lepší připravovat na způsob rare a medium rare. Pokud takové maso připravíte na vyšší teplotách, dosáhnete jen toho, že maso bude jako žvýkačka nebo bude tuhé. Stejně tak steak z libového masa jako je panenka nebo roštěná je nejlepší na způsob medium rare. Vyšší teploty takové maso příliš vysuší, protože v takovém mase není skoro žádné tlusté. Naopak tlustší maso s větším obsahem tuku můžeme připravovat při vysokých teplotách a stále si uchovají šťavnatost a křehkost.

Připomínáme to téměř v každém článku a tady je to víc než na místě. A co to je? Přece pořádný teploměr na maso. Při přípravě steaku ho opravdu oceníte jako skvělého pomocníka. V začátcích určitě. Čím víc steaků ugrilujete, tím víc v oku to budete mít a časem třeba ani teploměr potřebovat nebudete. Ale to už hodně předbíháme! Na teploměru nešetřete, bez něj to na začátku nezvládnete. Potřebujete co nejpřesnější a co nejrychlejší hodnoty teplot v mase. Věřte, že při přípravě steaků se teploměr stane vaším nejdůležitějším pomocníkem.

Steak na způsob Rare

Steak rare

Steak, který je připravený jako "rare" je připravován při teplotách od 48 do 51°C. Steak je ve středu do červena a okraje jsou propečené. Střed může být studený nebo vlažný na dotek. Když na maso zatlačíte prstem nemělo by klást žádný odpor.

Steak na způsob Medium rare

Steak Medium rare

Medium rare steak se připravuje při teplotách od 54 do 57°C. Steak je rudý až tmavě rudy uprostřed a okraje jsou dobře propečené. Na dotek je své středu sotva teplý. Když do steaku zaboříte prst ucítíte lehký tlak. Takto připravený steak je asi nejoblíbenější mezi strávníky. Je to zkrátka něco mezi, co má největší oblibu. Takový steak nabízí šťavnaté maso s krásnou texturou.

Steak na způsobe Medium

Steak Medium

Medium se připravuje při teplotách od 60 do 63°C. Steak bude růžový bez tmavých míst ve středu a dobře propečenými okraji do tmavě ruda. Střed steaku bude horký. Při doteku se bude bránit a ucítíte, jak vám proti stisku zapruží zpátky.

Steak na způsobe Medium well

Steak Medium well

Ty rozestupy mezi jednotlivými způsoby přípravy steaku jsou opravdu nepatrné a bez teploměru to téměř nejde. Medium well je tak akorát při teplotách od 65 do 68°C. Tento steak bude mít jemný náznak světle růžové uprostřed masa. Ve středu bude skrz naskrz horký. Tlak proti doteku prstu bude zase o trochu větší.

Medium well patří taky mezi ty oblíbené varianty steaku. Ale někteří už ho považují za příliš suchou variantu. Při těchto teplotách už se těžko zachovává šťavnatost masa. Ale někdo to má prostě rád a nevadí mu to.

Steak na způsob Well done

Steak Well done

Konečně jsme se dostali k těm nejvyšším teplotám a variantě, která je svým způsobem jen pro určitou část fajnšmekrů. Well done steak je při teplotách od 71 do 74°C. Takový steak nemá uprostřed ani stopu po růžové. Maso je od středu do kraje celé šedé. Viditelně je maso menší způsobem přípravy. Well done je na dotek tvrdý a neohebný. Well done steak je suchý.

Tady už se nedá žádná šťáva zachránit kvůli vysokým teplotám. Toto je tedy seznam pěti možných variant přípravy steaku. Na vás už je vybrat si tu nejoblíbenější variantu, která vám bude nejvíce chutnat.

Tak dobrou chuť!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.