Šéf na grilu aneb grilovací revoluce v Čechách

Vyzní to možná trochu pateticky, ale myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že Zdeněk Pohlreich svým pořadem „Šéf na grilu“ výrazně ovlivnil českou grilovací kulturu. A stačilo k tomu 12 půlhodinových pořadů, aby jí vytáhl hlavu z bahna zuhelnatělých kotlet a kupovaných éčkových marinád a nasměroval jí k pestřejšímu, chutnějšímu a zdravějšímu grilování. A protože letos uplyne od premiéry pořadu již pět let, připomene si Pohlreichovu grilovací školu malou recenzí.

 

Proč byla revoluce úspěšná?

Aby byla revoluce úspěšná, musíte na svou stranu dostat lidi. Jakmile máte v zádech početný dav, můžete se pustit do revolty. Zdeněk Pohlreich získal lidi na svou stranu už v pořadu Ano, šéfe!, kdy svými komentáři velmi výstižně popisoval šlendrián v české gastronomii a často jej jako bonus natřel nějakým tím peprným výrazem, které časem mezi Zdeňkovými fanoušky zlidověly. Kombinace charismatu, kumštu a peprného slovníku zafungovala i v Šéfovi na grilu. Tady měl navíc Zdeněk P. tu výhodu, že už nebyl neznámým kuchařem, ale regulérní celebritou s početnou základnou věrných stoupenců, kteří věří každému jeho slovu. I díky tomu mohl Pohlreich uskutečnit svou soukromou grilovací revoluci. Svou roli sehrála taky věrohodnost. Už bylo natočeno hodně pořadů o vaření, kde jste moderátorovi nevěřili ani to, že umí zapnout sporák a celé to bylo víc o žvanění současných nebo bývalých celebrit, ale rozhodně ne o moderním vaření. To Zdeněk Pohlreich vypadá a mluví jako kuchaře, ale hlavně tak i vaří.

 

 

Baví ho to vůbec?

Když už je řeč o věrohodnosti…není to tak dlouho, co se ke mně dostala informace, že Zdeněk Pohlreich nemá grilování příliš v lásce. Nevím do jaké míry je to, co prosakuje kuloáry, pravda, ale v pořadu Šéf na grilu to rozhodně není poznat. Zdeněk Pohlreich se v každém díle s jídlem mazlí, jako s košem plným štěňat, takže při sledování jeho pořadu nemáte ani stín pochybnosti, že by si ty hodiny strávené u čoudícího grilu neužíval. Naopak jeho přirozený entuziasmus, a kulatější postava přidávají pořadu na autentičnosti. Často se totiž přistihnu, že hubený kuchař nebo řezník, ve mně budí menší důvěru než když má nějako to kilo navíc. To nejspíš pramení z přesvědčení, že každé povolání by mělo být na člověku vidět. Poznávacím znakem piráta je páska přes oko a vytetovaná nahotinka na hrudi, zedníka poznáte podle hrubých rukou a rudého zátylku a kuchař prostě nemůže být hubený.

 

Co budeme jíst?

První série grilování se šéfem čítá šest dílů, přičemž každá epizoda se zaobírá jednou grilovací disciplínou. V prvním díle se divák přiučí něco o steacích, v dalších dílech přijdou na paškál hamburgery, kotlety, ryby, drůbež a v posledním díle prožene Zdeněk Pohlreich grilovacím roštem několik grilovacích specialit typu pizza s lanýžovým olejem, krevety s medem a sezamem, nebo grilované kalamáry apod. Ve druhé části pořadu díky zvědavé moderátorce Halině Pawlowské dovídáme zajímavosti se života populárního kuchaře. Ve druhé sérii, která je opět šestidílná, si už Zdeněk Pohlreich nepovídá s Halinou Pawlowskou, ale místo toho hostí u sebe na zahradě kamarády kuchaře, herce, novináře, motorkáře, chovatele koní a sousedy. Tematicky není druhá řada úspěšného pořadu tolik svázaná a výběr jídel pro jednotlivé díly je o něco pestřejší než v první sérii. Konkrétně se naučíte, jak se dělá lososový hamburger s bazalkovou majonézou, jehněčí na arabský způsob, steak z hovězí kýty a další lahůdky.

 

Banánový rybičky se na gril nehodí

Název pořadu napovídá, že hlavním tématem bude vaření, respektive grilování. Ale v šesti dílech dojde i na jiné činnosti. Jednotlivé recepty totiž doplňuje klábosení Zdeňka Pohlreicha s moderátorkou pořadu, Halinou Pawlowskou. Takže kromě zaručených receptů na báječné steaky a hamburgery se divák seznamuje i se střípky ze životopisu známého kuchaře. Pro někoho, koho nezajímá jen „žrádlo“, je to možná zajímavá příležitost nahlédnout do soukromí Zdeňka P., ale pro pozorné fanoušky pořadu „Ano, šéfe!“ to nebude až na pár výjimek nic nového. A pokud je někomu, podobně jako mě, protivná zpomalená dikce Haliny Pawlowské, která byla tak typická pro její starší pořad Banánové rybičky, asi udělá líp, když žvanící intermezzo jednoduše vynechá. Ale ani tato drobná vada na kráse nenarušila celkový dojem z pořadu, který je hlavně díky osvětovému dopadu na českou grilovací scénu, jasně pozitivní.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.