Recenze plynového grilu Campingaz 4 Series Classic LS Plus D

K plynovým grilům jsem byl do nějaké doby, asi jako řada dalších nadšenců pro grilování, poněkud skeptický. Prostě jsem věřil mantře, že „kouřové“ aroma dodává masu specifickou a samozřejmě lepší chuť. Po nějaké čase jsem byl na jednom grilování vyveden z omylu a začal jsem být k plynovým grilům smířlivější. Nakonec to skončilo tak, že místo svého starého kotlového grilu se na zahradě pod pergolou usadil plynový Campingaz 4 Series LS Plus D. A teď se mu společně podíváme na zoubek.

 

Velký rošt s bohatými možnosti využití

Základem každého pořádného grilu je velký, masivní rošt. Grilovací plocha Campingaz 4 Series Classic LS Plus D je rozdělena na dvě části. Jednu půlku zabírá litinový tál s hladkou a vroubkovanou stranou, druhou část grilovací plochy zabírá litinový rošt s kruhovým vyjímatelným středem, který lze po vyjmutí nahradit doplňkovým příslušenstvím Culinary Modular, mezi které patří kupříkladu kámen na pizzu, speciální stojan na drůbež, hluboká asijská wok pánev apod. Rázem se tak dá na klasickém grilu udělat takřka jakékoliv jídlo, podobně jako v normální kuchyni. Na litinovém tálu se pro změnu skvěle griluje zelenina, dají se na něm připravovat různé masové směsi a k mému překvapení se na něm báječně dělají i sladké lívance nebo palačinky. Rošt s tálem je navíc dost velký a dá se na něm připravit jídlo až pro 15 lidí najednou. A jako by to nestačilo, nad grilovacím roštem je zavěšený ještě jeden úzký chromovaný rošt, který má sloužit na ohřívání, ale já ho nejčastěji využil na rozpékání hamburgerových housek a bagetek.

 

Boční hořák a další vychytávky

U moderních plynových grilů převládá v současnosti trend přidávat k základní grilovací ploše ještě přídavný plynový hořák, který je obvykle zabudován v jednom z bočních odkládacích pultíků. Campingaz 4 Series Classic LS Plus D se současného trendu drží a v pravém bočním pultíku má zabudovaný malý plynový hořák. Při grilování se na něm dá připravit například steaková omáčka, nebo nějaká příloha k masu, například brambory, rýže apod. Pro větší pohodlí při grilování je do víka grilu zabudován teploměr s budíkem, který ukazuje průběžnou teplotu při grilování. Díky tomu nemusí člověk spoléhat jen na svůj odhad, ale místo toho stačí jen mrknout na budík teploměru a na základě toho ubrat nebo přidat plyn. Hlavně ze začátku jsem tuhle vychytávku kvitoval, protože v minulosti se mi už několikrát stalo, že jsem špatně odhadl rozpálenost grilu a maso jsem pak připálil. S teploměrem se mi to nestávalo. Ovšem za nějaký čas, během něhož jsem nasbíral zkušenosti, jsem na teploměr při grilování koukal stále méně a méně, až jsem ho přestal využívat úplně.

 

Tenhle gril jen tak neblafne

Aby bylo jasno, tím nemyslím, že by nešel zapálit. To rozhodně ne, zrovna u tohohle grilu se pro zapálení akorát zmáčkne knoflík, pootočí se kohoutkem a jde se na věc (závidíte uhlíři, co?). Myšleno tím bylo to, že u 4 Series Classic LS Plus D prakticky nedochází ke vzplanutí vypečeného tuku a grilovacích šťáv. A to díky speciálním plechovým krytům, které hořáky plně zakryjí. Veškerý vypečený tuk a šťávy z masa se tak dílem odpaří na krytech hořáků, dílem stečou do záchytné misky pod grilem. Ve výsledku si tak při grilování nemusíte hrát na hasiče a také nebude tolik docházet k vzniku karcinogenních látek a grilování tak bude výrazně zdravější. S čím jsem nepočítal a o to příjemnější to pak bylo překvapení, byla rozkládací grilovací vana, respektive její vnitřkem. Možná že na první dobrou to jako taková vymoženost nevypadá, ale vezměte si, že díky tomu může člověk vanu rozebrat a dát do klasické myčky na nádobí. Je to o poznání příjemnější způsob odstraňování zbytků jídla a připečené mastnoty vlastními silami.

 

Poradí si zkušení i úplní nováčci

Za celou dobu užívání grilu si nevybavuji moment, kdy bych si jeho koupi vyčítal. I když to nebyla úplně nejmenší investice, jsem plně spokojen. Dostal se mi do rukou gril, který nejenže splnil všechna moje očekávání, ale ještě mi ukázal, že se dá grilovat i jinak. A přestože to tak na první pohled nevypadá, s grilem se snadno naučí zacházet i úplný začátečník, a to i přestože neměl až doposud žádné zkušenosti s grilováním na plynu. Ovládání je intuitivní a navíc široké možnosti využití motivují ke zkoušení nových a nových věcí, takže člověk rychle sbírá zkušenosti a po grilovačkách už s grilem zachází jako ostřílený harcovník. Jako drobnou nevýhodu bych uvedl snad jen skříňku pod grilem, která přímo vybízí k uschování bomby s plynem, aby „nečuměla“ někde venku. Bohužel, do skříňky se vejde jenom malá 5 kilová nebo 7,5 kilová bomba. Velká desítka se do skříňky nevejde ani násilím. No ale ve výsledku to taková tragédie nebyla a za necelý rok grilování jsem si na velkou bombu vedle grilu nakonec zvykl.

 

Výhody

  • Velká grilovací plocha s četnými možnosti využití
  • Rozkládací grilovací vana usnadňuje údržbu grilu
  • Díky krytům hořákům nedochází k vzplanutí vypečeného tuku
  • Boční pultíky – přijdou vhod, když pracujete s více ingrediencemi
  • Silný výkon – i s bočním hořákem dosahuje gril příkonu 15,1 kW

 

Nevýhody

  • Do skříňky pod grilem se nevejde velká plynová bomba
  • Knoflík na zapálení grilu se mačká trochu ztuha
  • Silný výkon sebou nese úskalí v podobě vyšší spotřeby plynu
počet hlasů: 6
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.