Recenze peletového grilu Pit Boss Pro Series 1600 Wifi

Dnes se podíváme na novinku z kategorie peletových grilů PitBoss. Peletové grily, jak samotný název napovídá, fungují na  dřevěné pelety, které se spalují v topeništi grilu. Pelety jsou slisované válečky dřevěných pilin a vyrábějí se různých druhů dřeva, aby vůně pelet ladila s masem, které v grilu chcete připravit. Postupné dávkování pelet ze velkého zásobníku do topeniště grilu je zajištěno robustním železným šnekem. Zásobník na 14 kg pelet vydrží až na 20 hodin grilování, což majiteli peletového grilu ušetří spoustu starostí s přikládáním. V čem ale vyniká právě gril PitBoss Pro Series 1600 Wifi? To si rozebereme v dnešní recenzi.

peletový gril pit boss

Montáž peletového grilu PitBoss

peletový gril pitboss v krabici

Gril je zabalen v pevné kartonové krabici s vyztuženými rohy, která by se měla vejít do většiny aut, když se sklopí zadní sedačky.

recenze peletového grilu PitBoss

Pro montování grilu alespoň ze začátku doporučujeme postupovat ve dvou. Gril je totiž potřeba postavit na bok, abyste mohli přišroubovat nohy a středovou desku, která gril ještě více zpevní. Jak ale můžete vidět sami, gril je z větší části kompletní, takže k němu zbývá přimontovat jen pár drobností.

V balení najdete čtyři nohy, z nichž každá je osazena na konci kolečkem. Kolečka zajistí snadnou manipulaci s těžkým grilem. Dvě kolečka grilu, jsou neotočná a k nohám je přiděláte za pomoci kolíku, podložky a spony. Zbylá dvě kolečka jsou otočná a dají se i zaaretovat. Ke grilu je díky jejich vrutu připevníte bez dalšího montování.

recenze peletového grilu pitboss

Jakmile je gril na nohou, je načase přimontovat madlo víka grilu, komínek a boční poličky grilu. Boční stoleček je napevno a je osazen háčky na které se dá zavěsit grilovací náčiní. Čelní stoleček je sklopitelný. V obou případech jde o rozšíření odkládací a manipulační plochy, která během grilování vždy přijde vhod.

recenze peletového grilu pitboss

recenze peletového grilu pitboss

K manipulaci s víkem grilu slouží pevné madlo. Na rozdíl od ostatních grilů má PitBoss 1600 neobvyklý tvar se zaoblenými hranami namísto válce, se kterým se u peletových grilů setkáte ve většině případů. Nejedná se ovšem pouze o designový prvek. Víko grilu jde díky mechanismu snáze ovládat. Gril navíc můžete umístit téměř kamkoliv aniž byste museli myslet na to, že je třeba nechat prostor pro pohyb víka grilu.

recenze peletového grilu pitboss

Vnitřní části peletového grilu PitBoss

V tuto chvíli máme vnější část kompletní. Abychom mohli gril uvést do provozu musíme ještě vložit nějaké ty součástky do grilovací vany grilu.

recenze peletového grilu pitboss

Po otevření víka grilu vidíme ohniště grilu, do kterého jsou dodávány pelety ze zásobníku za pomoci šneka. Ohniště navíc funguje i jako popelník. Po grilování je možné tuto součást vyjmout spodní částí grilu a popel vysypat.

recenze peletového grilu pitboss

Teď zpět k obsahu vnitřku. Jako první položte do grilu difúzní desku. Deska má otvor pro ohniště a zároveň na jedné ze svých stran výřez pro čtvercovou rouru, ve které se nachází šnek na podávání dřevěných pelet.

recenze peletového grilu pitboss

recenze peletového grilu pitboss

Na desku pak přijde rošt, který rozptyluje teplo po celém grilu.  Že máte rošt v grilu správně položený, poznáte tak, že dírky budou sedět na držáku na levé straně grilu nad šnekem.

recenze peletového grilu pitboss

Aby bylo možné využít potenciál roštu naplno, musíte otvorem z boku grilu prostrčit páčku, kterou pak budete moci rošt ovládat. Nejprve odšroubujte černou část páčky. Páčku následně prostrčte otvorem grilu zevnitř ven a připevněte zpět černé madlo.

recenze peletového grilu pitboss

Díky páčce můžete použít v prostřední části grilu přímou metodu grilování. Poté co za páčku zatáhnete vznikne totiž mezera, kterou bude proudit žár z ohniště. Tím dosáhnete na grilovacích roštech vyšší teploty, která je žádoucí při rychlém zatažení masa.

Grilovací plocha peletového grilu PitBoss

recenze peletového grilu pitboss

Gril je vybaven čtyřmi litinovými rošty s porcelánovým povrchem. Každý z roštů má rozměr 45,5 x 21 cm a váží 2,2 kg. Litinové rošty skvěle absorbují teplo a zároveň ho dobře vedou, což z nich dělá skvělé pomocníky při přípravě masa.

recenze peletového grilu pitboss

Dva rošty v grilu můžete nahradit litinovou grilovací deskou. Desku doporučujeme umístit doprostřed grilu, abyste mohli využít přímé grilování na jejím povrchu. Deska je vhodná na grilování menších kusů masa, či zeleniny, které by běžnými rošty propadly. Dále se na ní můžete lít těsto, takže kromě slaných dobrot si na ní můžete připravit i palačinky. S umístěním desky do grilu Vám pomohou boční úchyty.

recenze peletového grilu pitboss

Gril má další dva rošty, které Vám rozšíří už tak velkou grilovací plochu. Na roštech můžete připravit maso u kterého nechcete, aby na něj zespodu působil až tak velký žár, můžete zde také rozehřívat pečivo, nebo odložit již hotové steaky, aby si zachovaly ideální teplotu.

recenze peletového grilu pitboss

Celková grilovací plocha včetně horních roštů je 1m2. To z grilu dělá ideální zařízení na úpravu velkých kusů masa jako jsou kuřata, selátka, krůty či divoká zvěř vcelku. 

Vybavení peletového grilu Pit Boss Pro Series 1600

Gril má v základní výbavě 2 sondy, kterými je možné měřit vnitřní teplotu masa. Ideální hodnota vnitřní teploty masa se liší podle druhu zvířete. Jakmile hodnotu dosáhnete, znamená to, že maso bylo zbaveno škodlivých bakterií, které by mohly ohrozit vaše zdraví a zároveň není vysušené. Vnitřní teplotu si zjistěte vždy před grilování. V aplikaci můžete navíc nastavit cílovou teplotu a jakmile ji sonda naměří, přijde Vám na telefon upozornění. Celkem lze v grilu použít až 4 sondy najednou.

recenze peletového grilu pitboss

Grilovací plocha grilu je osvětlena žárovkou. Grilovat tedy můžete bez problémů i ve večerních hodinách.

recenze peletového grilu pitboss

Víko grilu je osazeno těsněním, které zabraňuje úniku tepla a kouře. Aby byl gril správně vyhřátý, chceme, aby většina unikala komínkem, který se nachází na levé straně grilu.

recenze peletového grilu pitboss

Záda grilu jsou vybavena věšákem, kam můžete pověsit horní rošty grilu, pokud je nemáte v plánu používat.

recenze peletového grilu pitboss

Na boku grilu je velký zásobník na pelety, odkud je šnek posouvá do topeniště grilu. Rychlost spalování dřevěných pelet závisí na požadované teplotě uvnitř komory grilu. Zásobník má kapacitu 14 kg dřevěných pelet, což Vám zajistí pohodlné grilování až po 20 hodin.

recenze peletového grilu pitboss

Součástí grilu je přehledný LCD displej. V horní části vidíte jednotlivé funkce grilu. Když svití nápis oranžově, znamená to, že funkce právě probíhá. Dále je zde vidět vnitřní teplota grilu, stejně jako údaje o teplotě z připojených sond. Kromě mobilní aplikace, můžete využít k ovládání grilu kolečko nacházející se na displeji.

recenze peletového grilu pitboss

Grilování velkých kusů masa v peletovém grilu PitBoss

recenze peletového grilu pitboss

V rámci recenze jsme se v grilu rozhodli ugrilovat selátko a jak můžete vidět, dopadlo to báječně. Sele se do grilu vešlo celé, aniž bychom ho museli porcovat.

recenze peletového grilu pitboss

Díky snadno nastavitelné teplotě v grilu jsme se nemuseli bát, že by se nám sele dělalo moc pomalu nebo naopak rychle. Aby nebylo maso vysušené či nedodělané, měřili jsme vnitřní teplotu selete za pomoci sond, které jsou součástí balení.

recenze peletového grilu pitboss

Shrnutí výhod a nevýhod peletového grilu 

V celku se jedná o povedený peletový gril, s velkou grilovací plochou, neotřelým designem a užitečným příslušenstvím. Co nás ale zklamalo byla aplikace, kterou je možné gril ovládat. Ne vždy totiž měla gril plně pod kontrolou a nadmíra notifikací v aplikaci nás spíš obtěžovala, než aby nás informovala o tom, co se děje v grilu.

Výhody peletového grilu

  • velký úložný prostor včetně věšáku na rošty
  • přehledný LCD displej
  • snadné otvírání víka
  • velká grilovací plocha, na kterou můžete umístit velké kusy masa
  • grilovací deska v základním vybavení grilu
  • design grilu
  • velký zásobník na 14 kg dřevěných pelet
  • snadná montáž
  • kontrola nad teplotou v grilu

Nevýhody peletového grilu

  • mobilní aplikace
  • pořizovací cena
počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.