Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL  Dnes je na pořadu dne recenze grilu PitBoss Austin XL. Jedná se o americkou klasiku na dřevěné pelety. Pelety jsou malé válečky vyrobené z pilin stromů, které se vyrábějí z různých druhů dřevin, což umožňuje zkombinovat vůni kouře s připravovaným masem přesně podle chuti. V recenzi si projdeme jednotlivé části grilu skrze montáž, ukážeme si, jak gril vypadá v akci a na konec přijde hodnocení silných a slabých stránek grilu.

Montáž grilu

Gril přijde v krabici, která délkou lehce přesahuje paletu s rozměry 99 x 119,5 cm. Pod kartonovým povrchem krabice se skrývá polystyrén, který gril chrání před nárazy. Abyste se při rozbalování dostali ke grilu stačí zvednout horní část krabice a zůstane Vám pouze její dno, na kterém stojí gril.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Jak můžete vidět, vleká část grilu je již složena, což je u většiny peletových grilů standard. Abyste gril složili budete potřebovat dva lidi v jednom z následujicích kroků. Po sundání plastové fólie a otevření víka grilu se dostanete ke krabicím ve kterých se nacházejí jednotlivé součástky grilu. Ze zkušenosti víme že je dobré si jednotlivé součástky vybalit a rozložit, abyste o nich měli přehled a neztráceli čas pátráním během montáže.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Jako první přijdou na řady nohy grilu, které je nutné spojit se spodní deskou, která gril zpevní a zároveň poslouží jako úložný prostor na který můžete odložit pelety či jiné příslušenství, které během grilování využijete. Gril je osazen čtyřmi kolečky, z nichž dvě jsou aretovatelná a otočná do všech směrů. Postavte spodní část na kolečka na vanu grilu ve tvaru válce, což je ten krok montáže při kterém budete potřebovat pár rukou navíc, zbytek už jde zvládnout v jednom. Ta hlavní část je za námi, teď stačí namontovat už jen pár drobností, které jsou ovšem pro používání grilu důležité, jako například držák víka grilu, který využijete v případě otevření víka během grilování.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Gril je vybaven teploměrem, který vás informuje o teplotě uvnitř grilu. Jedná se ale spíše o designový prvek, protože informaci o aktuální teplotě můžete zjistit i na displeji ovládací jednotky.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Jako další úložný prostor a případně i pracovní plocha slouží boční police, kterou je také nutné ke grilu přimontovat. Police je vybavena třemi háčky, na které můžete zavěsit pomůcky na grilování jako například grilovací kleště.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Většina horkého vzduchu mizí z grilu komínem. Místo komínu se dá ke grilu připojit udírna, kterou si sice musíte dokoupit, ale jedná se o příjemný bonus v případě, že byste chtěli v budoucnu rozšířit možnosti grilu. Velká součástka, která vyplňuje téměř celou spodní část vany je deflektor, který je důležitý pro ideální distribuci tepla. Na prostřední část deflektoru můžete vidět víko, které chrání prostřední část roštu grilu před žárem z ohniště.

V případě, že byste v grilu chtěli využít přímého grilování stačí posunout kryt deflektoru, abyste obnažili díry v deflektoru, kterými pak bude sálat žár z ohniště přímo na maso.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Spodní rošt skládající se ze tří částí má rozměr 85 x 49 cm. Spolu s vrchním roštem o rozměru 85 x 21,5 cm tedy dostanete velice slušnou grilovací plochu o rozměru 0,6 m2. Rošty s porcelánovým povrchem skvěle vedou teplo a dají se umýt v myčce.

Grilování v peletovém  Pit Boss Austin XL

Před zapálením jakéhokoliv grilu musíte nejprve mít palivo. Jak jsme již zmínili výše gril funguje na dřevěné pelety, které se sypou do zásobníku nacházejícím se na pravém boku grilu. Plný zásobník Vám vystačí až na osmihodinový provoz grilu bez přikládání.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Do ohniště jsou pelety podávány za pomoci šneka, který se nachází na dně grilu. Čím vyšší teplotu na ovládacím panelu nastavíte, tím se bude šnek častěji otáčet.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Abychom měli vše po ruce využili jsme boční polici, která nám v tomto případě posloužila i jako pracovní plocha.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Do masa jsme zapíchli sondy grilu, které nám hlídaly vnitřní teplotu masa. Jakmile maso dosáhlo správné vnitřní teploty věděli jsme s jistotou, že ho můžeme s klidem podávat na talíř. Vnitřní teplotu pravidelně kontrolujte na displeji ovládací jednotky grilu, aby maso nebylo uvnitř vysušené. Ke grilu jde připojit až dvě sondy najednou a obě naleznete v základní výbavě grilu.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Vzhledem k tomu že v grilu využijete především nepřímé grilování, tak se skvěle hodí na úpravu větších kusů masa jako je například šunka. Jak můžete vidět do grilu by se bez problému vešly ještě dva podobně velké kusy masa jako už tam jsou. Pokud sháníte gril, který Vám pomůže pohostit více lidí najednou Austin XL je správná volba.

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Celkové hodnocení

Za náš blog můžeme Pit Boss Austin XL s klidným svědomím doporučit. Jedná se o bytelný gril v černém provedení v kombinaci měděnou barvou. Dominantou grilu je jednoznačně velká grilovací plocha, díky které vás nepřekvapí ani početnější návštěva. Dobře na nás také působilo ovládání, které bylo intuitivní a jednoduché. Co bychom velice vyzdvihli, tak je možnost následného domontování udírny, což vám jen tak nějaký gril nenabídne. Co nás naopak trochu zklamalo je ovládání krytu deflektoru. U většiny peletových grilu se používá k ovladání páčka z boku grilu. U Austin XL je třeba odendat postřední rošt a kryt odsunout za pomoci grilovacích kleští či jiného grilovacího nářadí co je zrovna po ruce

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

Pozitiva

  • velká grilovací plocha
  • jednoduché ovládání
  • zajímavé barevné provedení
  • 2 sondy na měření vnitřní teploty masa v základní výbavě
  • možnost dokoupení udírny

Negativa

  • Přeci je o něco zdlouhavější montáž oproti dražším modelům
  • Absence páčky na změnu přímého a nepřímého grilování

Recenze peletového grilu Pit Boss Austin XL

počet hlasů: 6
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.