Recenze kotlového grilu Napolen PRO 22K-LEG

Kotlové grily to v posledních letech nemají lehké. Nastupující generace plynových grilů na sebe strhává stále více pozornosti (zvláště po vyvrácení dogmatu, že steak na plynu chutná jinak než na uhlí) a je pro ně stále těží s nimi držet krok. Učebnicovým příkladem, jak se moderním plynovým grilům Napoleon vyrovnat, je gril na dřevěné uhlí Napoleon PRO 22K-LEG a my se mu teď podíváme na zoubek.

 

Gril, co má čtyři nohy

Napoleon PRO 22K-LEG je velký kotlový gril stojící na čtyřech nohách, přičemž dvě z nich jsou opatřeny bytelnými kolečky pro snadnější manipulaci. Napoleon se se svými 30 kilogramy sice nemůže počítat mezi grily nejtěžší váhy, ale i tak je příjemné, když nemusíte při přenášení grilu ohýbat hřbet a napínat svaly. Navíc díky tomu, že má gril čtyři nohy oproti klasickým třem, je mnohem stabilnější, a to jak v klidovém režimu, tak v pohybu.

 

Velký, specificky tvarovaný rošt

První co vás na grilovacím roštu u kotlového Napoleona upoutá, je jeho nezvyklý tvar. Mřížky litinového roštu jsou totiž mírně zvlněné. Zvlněný tvar nemá ale jen estetický účinek, ale zároveň přispívá k tomu, že mřížkou tolik nepropadávají malé kousky masa nebo jiných pokrmů. Grilovací rošt má nastavitelnou výšku a průměr kotle dělá 57 centimetrů, tudíž se hodí i pro přípravu pohoštění pro větší partu přátel – prostě ideální gril pro zahradní party a různé venkovní oslavy. Na rošt se skutečně vejde hromada steaků, klobás, hamburgerů, bůčků, takže žádný hladový krk nepřijde zkrátka a nebude se moct vymlouvat, že pil na lačno.

 

Poklop drží na pantu

Zvlněný rošt ale nebyl jedinou vychytávkou, kterou mě Napoleon překvapil. Se svou troškou do mlýna přispělo i víko od grilu. Už jsem se setkal s kotlovými grily, které měly na své konstrukci přidělaný držák na poklop, případně šel poklop díky malému háčku pověsit za hranu grilovací vany, ale Napoleon PRO 22K-LEG jde ještě dál. Poklop je napevno přidělán ke grilovací vaně a pro snadné odklápění je vybaven pantem. Díky tomu máte při grilování vždy volné ruce a nemusíte se starat, jestli se rozpálený poklop neobtiskne na vašem trávníku, nebo jestli si při zavěšování víka za okraj kotle nepoškrábete smaltovaný plášť grilu. Pant je velmi pevný a ani při častém užívání se jen tak nevyviklá.

 

Teploměr pomůže hlavně začátečníkům

Rohový pant ale není jedinou vychytávkou, kterou poklop disponuje. Do smaltovaného víka je zabudován teploměr s ciferníkem, který zobrazuje aktuální teplotu uvnitř grilu. Při grilování tak máte neustálý přehled o tom, na kolik stupňů je gril rozpálen. Je to skvělá vychytávka, ale využívat jí budou spíše začátečníci, než protřelí grilovací nadšenci s bohatou sbírkou zkušeností, kteří se často spoléhají spíš na svůj instinkt než na techniku. S teplotou uvnitř grilu souvisí ještě jedna zajímavost. Napoleon PRO 22K-LEG je totiž vybaven nerezovým tepelným difuzorem, který přispívá k lepšímu a rovnoměrnějšímu šíření tepla uvnitř grilovacího kotle. Díky tomu lze snadněji dosáhnout rovnoměrné teploty po celé ploše grilovacího roštu a nehrozí vám tak, že jeden steak bude medium rare, ale kolega co se griluje jen pár cenťáků vedle, bude propečený do bezvědomí – tedy well done.

 

Žádný rozfoukaný popel po zahradě

U moderních kotlových grilů bývá zvykem, že se pod grilovací vanou nachází zásobník na popel. Tyto zásobníky mají různou podobu. Některé grily mají pod kotlem obyčejnou plechovou misku, ale jsou i grily se sofistikovanějším systémem zachytávání popela. Jedním z nich je i kotlový gril Napoleon PRO 22K-LEG, který dovedl zásobník na popel takřka k dokonalosti. Do válcovitého zásobníku s velkým, ergonomickým uchem pojme velké množství popela a ani při sebesilnějším vichru se popel nemůže rozfoukat po zahradě. A jakmile se zásobník naplní, lze jej z grilu jednoduše vyndat, vyprázdnit a vrátit zase zpět na své místo.

 

Lidový gril pro každého

Ať už patříte do klanu uhlířů, plynařů nebo elektrikářů, s Napoleonem PRO 22K-LEG si budete rozumět a bude se vám na něj báječně grilovat. Napoleon totiž disponuje všemi vlastnostmi, které by měl mít moderní výkonný gril, jako jsou silný výkon, pestré příslušenství a různé technologické vychytávky, ale zároveň si s ním užijete klasické grilování v té nejryzejší podobě.

 

Výhody

  • difuzor dobře rozvádí teplo rovnoměrně po celém grilu
  • vyklápěcí poklop s rohovým pantem
  • velký grilovací rošt
  • praktický teploměr zabudovaný v poklopu výkonný,
  • nastavitelná výška roštu

 

Nevýhody

  • gril je docela těžký
  • víko se vyklápí šikmo do boku, to nemusí každému vyhovovat
  • odkládací mřížka pod grilem není moc užitečná
počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.