Recenze keramického grilu Big Green Egg

Keramické grily jsou specifickou skupinou grilů, které se objevují už i na českých zahradách. Začínají se těšit velké oblibě i přes vyšší pořizovací cenu, kterou si ovšem snadno obhájí. Majitelé si ale rychle uvědomí, že si pořídili úžasný gril, proto vynaložených peněz málokdy litují. Keramické grily se budou do budoucna těšit vetší oblibě. Keramika a její vlastnosti pro grilování jsou zcela jedinečné.

Keramický gril Big Green Egg poznáte na první pohled, protože kromě toho, že jsou vyrobeny z keramiky, taky mají velmi specifickou podobu. Familiárně se jim říká "vajíčko", protože tak vypadají. Tento název vypovídá i přímo z anglického názvu Big Green Egg – Veké Zelené Vajíčko. Někomu zase připomínají například nezralý citron, protože mají tmavě zelenou barvu a strukturu právě jako citron. Design je zkrátka jednoduchý a líbivý.

keramický gril big green egg

Přední výhody keramického grilu Big green Egg:

  • Keramický gril je gril, udírna a trouba v jednom
  • Supermoderní keramická a dvouplášťová konstrukce
  • Doživotní záruka na keramické části - keramika totiž nedegraduje jako kov
  • S pomocí konvektoru můžete vařit nepřímo bez obětování vařícího prostoru
  • Keramický gril můžete používat během celého roku, v dešti i mrazu
  • Vaří rychleji a s jednoduchostí, maso, ryby, drůbež, zeleninu i ovoce jsou bez námahy a s lehkostí
  • Peče lépe než zděné trouby, pizzu, chleba i dezerty
  • Keramický povrch vajíčka zůstává při grilování studenější než jiné grily, takže je bezpečnější, když jsou kolem děti a domácí mazlíčci
  • Je připraven k akci během několika málo minut
  • Udržuje přesnou teplotu s výkyvem několika málo stupňů jednoduše seřízením spodního a vrchního ventilu
  • Sálavé teplo z celého povrchu zaručuje výjimečné výsledky
  • Interiér grilu jednoduše vyčistíte navlhčeným hadříkem
  • Zásobník na uhlí produkuje jen malé množství popelu, nemusí se tak vysypávat po každém grilování
  • Můžete grilovat a vařit hodiny bez přidávání dalšího uhlí, nespálené uhlí se může ušetřit na příště

Některé výhody keramického grilu Big Green Egg podrobně:

Kontrola teploty

keramický gril big green egg

Jednou z největších výhod keramického grilu je, že můžete perfektně kontrolovat teplotu. Gril skvěle drží stálou teplotu bez větších výkyvů. Je to dáno tím, že keramika má skvělé izolační vlastnosti. Keramika se krásně nahřeje a poté drží teplo, které předává grilovanému jídlu. Na druhou stranu ovšem nepouští ani venkovní zimu dovnitř. Obecně je toto charakteristika keramických výrobků. Jednoduše se dá říci, že keramický gril se chová podobně jako kuchyňská trouba, na které si navolíte určitou teplotu a pak už se nemusíte o nic starat. Keramický gril musíte k určité teplotě poctivě vytopit, ale pak už si teplotu drží.

Účinnost uhlí

uhlí big green egg

Konstrukce keramického grilu také umožňuje efektivní využití uhlí. Při grilování nebudete potřebovat takové množství uhlí, které byste spálili v jiných grilech na dřevěné uhlí. Je to z toho důvodu, že keramický gril drží dobře teplotu, jak už jsme si popsali, a zároveň nedochází k takovým ztrátám teploty jako v jiných grilech. Zároveň můžete po konci grilování zavřít všechny ventily a víko, udušením grilu tak uchráníte zbytky neshořelého uhlí, které můžete použít při příštím grilování. Firma Big Green Egg vyrábí velmi kvalitní uhlí z dubového dřeva a hickory. Toto uhlí Big Green Egg je charakteristické neobvykle velkými kusy uhlí, které hoří dlouho a je z nich minimum popela.

Všestrannost

keramický gril big green egg

Keramický gril je opravdu velice všestranný a víceúčelový pomocník, protože v něm můžete grilovat, vařit a udit! Umožňují to právě ty vlastnosti, které jsme si už popsali a další jiné. Primárně záleží, jaké teploty dosáhnete a co chcete na grilu připravit. Zkrátka můžete pomalu grilovat, péct, udit a vařit, nebo při vysokých teplotách dělat steaky. Ať už si vyberete jakoukoli metodu vaření, s keramickým vajíčkem zvládnete vše. Díky široké škále vhodného příslušenství Big Green Egg bude pro Vás grilovaní hračka.

Šťavnatost

keramický gril big green egg

Keramický gril má nejednu úžasnou vlastnost, a v tomto případně myslíme přesně tu, že jídlo v něm připravované si uchovává šťavnatost. V takovém grilu je v podstatě nemožné, abyste něco připálili nebo vysušili. Opět je to dáno právě tím, z jakého materiálu je gril vyrobený. V tomto ohledu je keramika prostě jedinečná.

Jednoduché používání

příslušenství ke grilu big green egg

Keramický gril se velice jednoduše používá a pracuje se s ním opravdu dobře. Pomáhá k tomu i velké množství nástrojů a příslušenství, které je navrženo přímo pro tento typ grilu. Grilování na keramickém grilu hravě zvládnete i s dětmi. Roztopení grilu můžete použít elektrický rozpalovač looftlighter nebo ekologické podpalovací kostky. A poté už jen počkat, než se gril vyhřeje na požadovanou teplotu.

Žádný kov

keramický gril big green egg

Některým lidem vadí, že při používání grilů vyrobených z kovu mají pocit, že i jídlo má kovovou příchuť. Pro takové lidi máme dobrou zprávu. Keramický gril nemá ani jednu součástku vyrobenou z kovu, takže se nemusíte bát nějakých pachutí, které byste si nepřáli.

Bezpečnost

 keramické gril big green egg

Keramický gril je tvořen tlustou vrstvou keramiky, která nepropouští teplo a zároveň tento materiál není vodivý, takže tady nehrozí takové nebezpečí spálenin jako u jiných grilů. Ale samozřejmě je potřeba i v okolí takového grilu udržovat základní bezpečnostní pravidla. Stále musíte mít na paměti, že pracujete s ohněm, takže opatrnost je samozřejmě na místě. Keramika je ovšem v tomto ohledu naprosto vstřícná.

počet hlasů: 32
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.