Recenze kanadského grilu Napoleon Phantom RSE 425

Vzhledem k tomu, že grilovací sezóna je již v plném proudu, rozhodli jsme se podívat na zoubek dalšímu plynovému grilu od kanadského výrobce Napoleon. Tentokrát jsme si vybrali gril v atraktivní černé barvě z limitované edice Phantom – gril Napoleon Phantom RSE 425. V recenzi se podrobně podíváme na složení grilu, funkčnost, výkon, kvalitu použitých materiálů a složitost obsluhy grilu.

gril napoleon phantom rse 425

Montáž grilu Napoleon Phantom RSE 425

Gril k nám dorazil v pevné kartonové krabici pečlivě vyložené dalšími kartonovými výplněmi, aby i během přepravy byla zajištěna ochrana všech částí grilu. Po otevření krabice jsme celkem snadno našli návod na montáž a použití grilu. Návod je obrázkový, přehledný a dle vlastních zkušeností se vyplatí dodržovat přesný postup - krok po kroku. Celá montáž Vám zabere přibližně dvě hodiny, což je naprosto ideální doba pro naložení masa, které můžete hned po montáži „hodit“ na rošt grilu a završit tak úspěch Vaší práce.

Plynové grily Napoleon doporučujeme sestavovat ve dvojici, ale ti zručnější z Vás to zvládnou i sami. Značka Napoleon přidává i šroubovák se kterým lze pohodlně tzv. „postavit“ celý gril. Výrobce myslí i na ekologii balení a proto používá převážně kartonové výplně. Plastové a igelitové obaly používá pouze na ty díly, které jsou náchylné na poškrábání. Jednotlivé díly jsou poměrně vhodně poskládány v krabici, která váží něco málo přes 67 kg.

Funkčnost a použití grilu Napoleon Phantom RSE 425

Plynový gril Napoleon Phantom 425 je vybaven třemi nerezovými hořáky, které jsou proti odkapávajícím tukům chráněny nerezovými deflektory. Ač má gril pouze 3 hořáky, nerezových stříšek najdete uvnitř grilovací komory hned pět. Stříšky jsou navíc ve vaně grilu uloženy ve dvou výškách, kromě ochrany hořáků totiž slouží k rovnoměrnému rozložení tepla na roštu grilu. 

nerezové hořáky grilu napoleon phantom 425

Uvnitř grilovací komory se dále nachází zadní infračervený hořák. Ten využijete hlavně při rožnění, kdy všechny ostatní hořáky v grilu jsou vypnuté. Díky otočnému rožni, který výrobce Napoleon dodává k tomuto modelu jako dárek, si můžete vychutnávat kuře dokonale propečené ze všech stran. K rožni pak můžete zakoupit ještě další příslušenství, které ještě více rozšíří využití Vašeho grilu. Mezi nejoblíbenější patří nerezový košík na hranolky či zeleninu a sada plochých špízů

zadní hořák grilu napoleon phantom 425

Součástí levého bočního stolečku je pak velmi oblíbená prskající ploténka profesionály nazývaná jako SIZZLE ZONE. Díky této plotýnce je možné v jeden okamžik dosáhnout teploty až 800 °C, která je naprosto perfektní pro rychlé zatažení steaků.

prskající plotýnka grilu napoleon phantom 425

V případě potřeby však můžete SIZZLE ZONE využít jako standardní boční vařič pro přípravu omáček či příloh ke grilovanému masu.

sizzle zone na grilu napoleon phantom 425

Ačkoliv u grilů Napoleon platí pravidlo nerezový gril = nerezový rošt, černý gril = litinový rošt, u grilu Phantom 425 toto pravidlo neplatí. Gril je vybaven masivním nerezovým roštem WAVE a multifunkčním dohřívacím roštem vyrobeným též z masivního nerezu. I rošt u SIZZLE ZONE je v tomto případě masivní, nerezový. 

rošty grilu napoleon phantom 425

Pohodlné zapnutí grilu zajišťuje jako u většiny grilů Napoleon systém JET-FIRE, kdy hořáky zapálíte pouhým otočením příslušného ovládacího knoflíku. Teplotu uvnitř grilovací komory pak řídíte pomocí teploměru umístěného ve víku grilu a tří regulačních knoflíků. Ty jsou pro pohodlné noční grilování navíc opatřeny bílým podsvícením. 

regulační knoflíky grilu napoleon phantom 425

Snadnou manipulaci s těžkým grilem zajišťují robustní kolečka s aretací, díky kterým převeze gril z místa na místo téměř každý.  

Součástí grilu samozřejmě nesmí chybět připojovací sada, kterou jednoduše připojíte ke grilu standardní PB láhve i kompozitní plynové láhve. S tím souvisí další přednost tohoto grilu - pod grilovací komoru, do příslušného plastového držáku, snadno umístíte jak menší láhve, tak i 10 kg PB láhev. Budete tak mít vždy dostatek plynu pro grilování a nevzhledná láhev nebude "strašit" vedle tak atraktivní záležitosti, kterou tento gril bez pochyb je. 

láhev uvnitř grilu napoleon phantom 425

Pár slov na závěr…

Celkově vzato je Gril Napoleon Phantom RSE 425 dobrým parťákem při jakékoliv grilovací party. Zvládne jak malou rodinnou grilovačku, tak i větší společnost s několika chody po sobě.

grilování na napoleon phantom 425

Pokud jste ochotni sáhnout hlouběji do kapsy, můžete si pořídit ještě několik skvělých vychytávek v podobě ochranného obalu Napoleon Rogue 425 nebo grilovací kleště a sady Napoleon. Milovníci kouře určitě ocení litinový zásobník na dřevěné uhlí určený právě pro plynové grily Napoleon, díky kterému i v plynovém grilu můžete grilovat na pravém dřevěném uhlí nebo pro zauzení použít udící box, do kterého máte pak na výběr hned z několika příchutí ovocných dřevin. Všechny tyto možnosti a prvky společně vytvářejí gril, který je nejenom radost používat, ale i na něj pohledět.

počet hlasů: 26
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.