Recenze grilu Weber Genesis 440 lx nerez

Plynový gril Genesis II LX S-440 od firmy Weber má být podle slov svých výrobců jedním z nových grilů, které by měli v následujících letech udávat trend současného moderního grilování a posouvat jej stále více dopředu. No tak se tomu grilu podíváme na zoubek a povíme si, jak to s tím udáváním trendu je.

Takhle velká bedna se vám do auta nevejde

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - krabice

To že vám gril přijde, de facto smontovaný, má ale i svého nevýhody. Například se tím dost komplikují možnosti osobního odběru, protože krabice s grilem je opravdu hodně velká a do běžného osobního auta ani do kombíku se vám ani při nejlepší vůli nevejde. S trochou štěstí by se mohl vejít do velkého SUV, ale zaručit to nelze. Jinak v případě osobního odběru doporučujeme přepravovat gril v dodávce nebo naložený na vozíku a zapřaženém za auto. Gril je ale fakt pěkně zabalenej, takže může klidně kutálet sudy ze svahu a nic se nerozbije. Takže se nemusíte bát, že se vám gril při převozu pomlátí. Nedovedu si ale představit, že se tenhle gril posílá přepravní službou smontovaný. Originální balení je nedostižný.

Montáž? Jen žádnou paniku, zvládnou jí i méně zdatní kutilové

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - montáž

Když se to srovná s montáží grilu Campingaz Master 4 Series (viz recenze Grilu Master 4 Series Classic SBS), tak je to jak nebe a dudy. Zatímco Master 4 Series se expeduje rozebraný do poslední součástky a samotná montáž představuje celkem slušný nápor na nervy, je nový plynový gril Genesis dvojka přesným opakem. Gril se zasílá v takřka kompletně sestaveném stavu, že po rozbalení krabice stačí párkrát pootočit šroubovákem a gril máte kompletně sestavený a připravený na první várku steaků, žebírek nebo klobásek.  

Máte pěkný gril, sousede

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - montáž 2

Jestli se nové Genesis dvojce nedá něco upřít, pak je to elegantní design a celkově velmi příjemný vzhled. Ten gril prostě dobře vypadá a všimne si toho každý hned na první pohled. Každý, kdo si tento gril koupí, bude stoprocentně od svých přátel a známých pravidelně slýchávat lichotky na adresu nového obyvatele vaší zahrady. Ale řekněme si to na rovinu, gril si člověk obvykle kupuje kvůli něčemu jinému, než jsou průvody lichotníků, kteří váš gril budou okukovat jako pěknou ženskou.

Na termosondu jsme si ani při nejlepší vůli plně nezvykli

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - I grill3

Jednou ze stěžejních novinek plynového grilu Genesis II LX S-440 má být port pro termosondu nové generace iGrill 3, kterou lze propojit s chytrými telefony a při grilování využívat různé aplikace, jež mají usnadnit a zpříjemnit celé grilování. Je sice pravda, že při grilování objemnějších jídel se termosonda pro sledování teploty uvnitř masa hodí a od věci není ani možnost nastavit si časovými limit podle druhu grilovaného masa se zdá také zajímavá, ale jakmile se člověk trochu otrká a grilování se mu dostane víc pod kůži, zjistí, že podobné vychytávky ve skutečnosti moc nepotřebuje. Využívat při grilování mobilní aplikace je tedy zajímavý nápad, zvláště mladí lidé posedlí focením a sdílením jídla na sociálních sítích budou nadšení, ale pro většinu bude spíš takovým hezkým pozlátkem bez praktického využití. Na druhou stranu pokud si gril zaregistrujete přímo na webové stránce výrobce, můžete získat do konce dubna sondu iGrill 3 zdarma, což je skoro hřích nevyužít . Palec nahoru.

Grilovací rošt – těžká litina

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - litinový rošt

Grilovací rošt je stručně řečeno prostě obrovský a ještě k tomu pořádný macek. Je vyrobený z pořádného kusu litiny a rozhodně není v tomto směru ošizený. Nevím o grilu, který by měl takhle bytelný rošt jako Genesis dvojka. Takže i kdyby se vám na zahradě z ničeho nic objevila kompletní jedenáctka fotbalistů i s náhradníky. S Genesis dvojkou byste je nakrmili všechny najednou jako nic. Rošt je totiž tak velký, že zvládne připravit jídlo až pro 16 lidí najednou. S tím ovšem souvisí jedna velmi důležitá otázka, kterou by si měl každý zájemce o tento gril před koupí položit. Dokážu Genesis dvojku plnohodnotně využít? Pro člověka, který griluje často, rád, pro hodně lidí a má rád při grilování pestrost a maximální komfort, je to gril přímo ideální. Ale pro člověka, který se ke grilování dostane párkrát během letní dovolené, je to snad až příliš velký luxus, protože u Genesis dvojky platí, že čím intenzivněji grilujete, tím spíš využijete potenciál grilu a zhodnotíte investované peníze.

Rošt s vyjímatelným středem - mraky možností

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - výměnný střed

Genesis II LX S-440 k sobě vábí pozornost elegantním designem, silným výkonem, moderními technologiemi a hlavně širokým uživatelským rozhraním, které umožňuje nekonečně pestré grilování. Základem pestrého grilování je pak speciální grilovací rošt s vyjímatelným středem. Tento střed roštu lze z grilu vyjmout a nahradit takovými komponenty, jako jsou kámen na pizzu, litinový hrnec a jiné nádobí, stojan na grilování celého kuřete a další zajímavé příslušenství, které promění gril v univerzální kuchařský nástroj, který za pěkného počasí dokáže zastoupit celou kuchyni a připravíte na něm všechno gulášem počínaje a sladkými palačinkami konče. Navíc kromě tohoto speciálního roštu je druhá půlka grilovací plochy zabrána oboustranným litinovým tálem, které také přispívá k rozšíření uživatelských možností a k zpestření celého grilování.

Čtyři nerezové hořáky v základní výbavě

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - hořáky

Genesis II LX S-440 je vyzbrojen čtyřmi vysoce výkonnými hořáky z nerezové oceli. Tyhle hořáky jsou něco úplně jinýho, než měly staré Genesisy. Už na první pohled si všimnete jinak tvarovaných trysek hořáků. Ty dokážou rozpálit gril tak, jako to ještě žádné hořáky nedokázaly. Výkon hořáků přes 15 kW určitě nebude číslo vycucané z prstu, ale tvrdá realita. Na druhou stranu každá legrace něco stojí, takže počítejte s tím, že Genesis dvojka je pěknej žrout a při maximálním výkonu si vezme přes kilo plynu za hodinu. Na malou propanbutanovou lahev je to moc velkej kousek. Určitě si na něj pořiďte velkou, desetikilovou bombu. A klidně si vezměte jednu do zásoby. Nikdy nevíte, kolik zvědavců přijde ochutnat vaše steaky, kotlety a žebírka.

Boční hořák se musíte naučit využívat. Jinak je na nic

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - boční hořák

Podobně jako jiné moderní plyňáky má i nový gril Weber Genesis II LX S-440 boční plynový hořák s vlastním kohoutkem pro ovládání přívodu plynu. Hořák je schovaný v pravém bočním stoku z nerezové oceli (levý boční stolek z nerezové oceli slouží čistě jako odkládací plocha, je ale také vybaven praktickým věšákem na utěrku, obracečku a jiné grilovací nářadí. Postranní hořák je sice šikovná věcička, ale člověk ji musí umět využít. Ocení jí třeba ti, kteří si ke steaku rádi připraví i vlastní pepřovou nebo jinou omáčku. Na bočním hořáku se také dají dělat i různé přílohy jako třeba brambory, nudle nebo rýže. Nicméně lidé preferující jednodušší grilování boční hořák, pokud se na to vyloženě nezaměří, příliš nevyužijí.

Konečně se vejde přímo ke zdi

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - boční pohled

Nová Genesis 440ka má vymazlenější poklop. Kromě toho, že je z dvouplášťový – 2 pláty nerezového plechu – má také jinak umístěné panty. Takže při plném odklopení nezalézá tolik za gril dozadu, takže ho můžete přirazit skoro natěsno ke zdi nebo do výklenku. Tohle staré Genesisy neuměly. Navíc přestože je víko docela těžký, zvedne ho hravě i ženská. Ten pant je fakt šikovně umístěnej.

Na co nevidím, na to si posvítím

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - světlo

Další praktická vychytávka je důkazem toho, že tvůrci počítali i s tím, že se grilovací večírek může trochu protáhnout, a tak jej vybavili LED osvětlením. Na Genesis II LX S-440 tak můžete grilovat v pozdních večerní a nočních hodinách. Jedno polohovatelné světlo je přišroubované na madlu a dobře osvětluje grilovací plochu, takže i v noci dobře uvidíte, jak moc propečený je už váš steak. Další LED žárovky jsou schované v regulačních knoflících, které můžete za snížené viditelnosti stisknutím jednoho tlačítka rozsvítit a vesele grilovat dál.

Bomba pod gril už nepatří

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - místo pro PB lahev

Dříve bylo poměrně běžnou praxí, že se plynové bomby umisťovaly do skříňky pod gril. S novou generací grilů Genesis II je s tímto konec. Důvod je velmi prozaický – bezpečnost. Zkrátka v uzavřeném prostoru skříňky pod grilem by se bomba v případě unikání plynu, mohla velmi rychle proměnit v ničivou zbraň. Proto je nový Genesis II vybaven speciálním bočním držákem na bombu a dvěma kovovými deskami, které bombu zakryjí.

Lepší odkapávání, méně starostí s čištěním

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - odkapávací miska

Další novinka rozzáří tváře všech nepořádníků, lenochů a bordelářů. Nový Genesis II LX S-440 má totiž zdokonalený systém odkapávání. Vylepšení se týká flavorizérů, které u nového kolekce grilů zachytí více vypečeného tuku a grilovacích šťáv a vy tak máte míň starostí s uklízením. Ke zdokonalení došlo také díky přesunutí bomby na bok grilu, čímž vznikl prostor pod grilem pro čistící systém Grease Management, který se tak stal výrazně efektivnějším. Takže díky flavourizérům a přesunutí bomby na bok steče do sběrné misky pod grilovacím roštem mnohem více vypečeného tuku a grilovacích šťáv než dřív, a o to míň připečené mastnoty a dalších chuťovek budete po grilování nebo druhý den ráno odstraňovat z vnitřku grilu.

Špičkový gril, ale ne pro každého

Recenze grilu Weber Genesis 440lx nerez - celkový pohled

Podobně jako závodní auto není pro každého, kdo vlastní řidičák, není ani Genesis II LX S-440 pro každého, kdo griluje. Bezpochyby se ale jedná o špičkový moderní gril, ale aby se investice do Genesis dvojky vyplatila, chce to buď určitý stupeň kuchařského umění a s nadsázkou řečeno pořádný kus grilovací gramotnosti, nebo to se může ambiciózní nováček učit a vzdělávat za pochodu. Každopádně ať tak, či onak, v prvé řadě je to gril, který přímo vyžaduje pravidelné, časté a intenzivní grilování pro větší skupinku lidí. Ugrilovat si jednou za čtvrt roku deset nožiček debrecínských párků a jednou za uherák lososa je sice fajn, ale zvládne to v podstatě jakýkoli gril. Genesis II si vyžaduje trochu jinačí zacházení. Ale pokud jste do grilování blázen a chcete gril, na kterém se opravdu vyřádíte, je Genesis II LX S-440 jasná volba.

Shrnutí recenze grilu Weber Genesis 440 lx nerez

Výhody:

  • Ugrilujete cokoliv, všechno od steaku, přes italskou pizzu až po svatomartinskou husu (poklop je opravdu vysoký)
  • Dobře vypadá, budou vám ho okukovat víc než vaší nejmladší dceru
  • Je tak výkonnej, že grilování v mrazu nebo dešti nebude problém
  • Nekýve se. Ani se nehne, konstrukce grilu je fakt tuhá jako skála.
  • Zpracováním a výkonem dotahuje vyšší třídu grilů Summit
  • Pasují do něj doplňky Weber GBS (litinová pánev, mřížka Sear Grate atd.)

Nevýhody:

  • Hmotnost. Při stěhování grilu se pěkně zapotíte
  • Je to žrout času, nutí vás pořád grilovat
  • V osobním autě ho domů nedostanete
  • Chybí infrazářič, v tomhle mají Summity navrch
  • Otočný špíz musíte ke grilu přikoupit
  • Na nerezu je vidět každá šmouha
počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.