Recenze grilu Campingaz Master Classic SBS

Tenhle gril, Master 4 Series od Campingaz rozhodně není pro lidi, pro který je vrcholem grilování napůl studená, napůl spálená ostravská klobása přelitá kremžskou hořčicí. Ne snad že by na něm nemohli své masné výrobky grilovat, to vůbec ne. Ale jaksi by plně nevyužili potenciál grilu, a protože se cena grilu pohybuje v řádech desítek tisíc korun, byla by to sakra škoda. Sám jsem s koupí grilu zprvu váhal, ale pak jsem si podobný gril vyzkoušel na oslavě kamarádových narozenin a to moje konzervativní přesvědčení zvrátilo.

Gril by měl cestovat v bedně

Balení grilu campigaz Master classic SBS

Gril dostanete dokonale rozebraný a úhledně zabalený v bytelné krabici z tvrdého kartonu, vystlané navíc polystyrénem. Díky tomu se nemusíte bát, že by gril při cestě za vámi dostal od přepravce nakládačku nebo se při cestě jinak nachomýtl k nějakým těm škrábancům a odřeninám. Na druhou stranu, pečlivé zabalení grilu do krabice má jednu celkem podstatnou nevýhodu. Protože je gril rozebrán do posledního šroubku, „vychutnáte si montáž grilu pěkně od A do Z. Někteří prodejci vám gril zašlou i sestavený, ale já osobně si nedovedu představit, že bych poslal sestavený gril na druhý konec republiky přes PPL a on dorazil v pořádku s nepomačkaným ciferníkem. Za mě, radši se mořit s montáží, než riskovat, že dostanete rozmlácený gril.

 Na montáž potřebujete čtyři ruce a dvě hlavy

Montáž campigaz Master classic SBS

Mám pro vás dvě zprávy. Jednu dobrou a jednu špatnou. Ta dobrá zní, že montáž grilu není z hlediska nároků na manuální zručnost, příliš náročná a měl by jí zvládnout i kutilstvím nepostižení lidé. Rozhodně ale zapomeňte na myšlenku, že byste montáž zvládli sami, zvláště patříte-li mezi ty nepostižené. Z hlediska času nezbytného pro uvedení grilu do provozuschopného stavu, je montáž až nepříjemně zdlouhavá. Navíc nepočítejte s tím, že se do montáže pustíte sami. Jestli se nechcete zbytečně vztekat a propadat trudomyslnosti, pozvěte si na montáž kamaráda s jednou hlavou a dvěma rukama. Jinak se zdárného konce bez nervů v kýblu nedožijete.

Mazané šroubky a matičky

Montáž campigaz Master classic SBS

Šroubků a matiček potřebných pro úspěšné smontování grilu je sice hotová armáda, ale potěšující je, že je to armáda dobře organizovaná, ve které ví i ten nejmenší šroubek kde je jeho místo a co má dělat. V praxi to vypadá tak, že dostanete balení spojovacího materiálu, kde jsou šrouby a matičky rozděleny do přihrádek označených písmeny A až F, takže při postupu při podle montážního návodu prostě nemůžete šáhnout po špatném šroubku či matičce. Díky písmenkům z abecedy totiž budete vždycky vědět, co držíte za šroubek a kam patří.

Alespoň torzo grilu dostanete vcelku

Hlavní vana campigaz Master classic SBS

Jak už bylo řečeno plynový gril Master 4 Series dostanete rozložený takřka do posledního šroubečku. Proto je pro vás jistě velmi pozitivní informace, že základní torzo grilu, jehož součástí je panel s regulačními kohoutky na ovládání přívodu plynu, je sestavené a vy ho jen přišroubujete k spodní části grilu. Noční můry o složitém propojování drátků od elektrického zapalování k jednotlivým kohoutkům tak můžete poslat k ledu. Jediné co budete muset udělat, aby regulační kohoutky řádně fungovaly, je dát do přihrádky na baterky čtyři tužkovky a zapojit do krabičky s baterkami drátek vedoucí od regulačních kohoutků.

Je to renesanční gril

Podobně jako má renesanční člověk široké znalosti a pestré portfolio dovedností, má i tento gril podobně široké spektrum možností využití. Je to především díky vysokému poklopu, ale hlavně díky speciálnímu roštu s vyndavacím středem, místo kterého můžete do grilu posadit třeba kámen na pečení pizzy, držák na kterém se báječně udělá celý kuře i s přílohou, wok pánev na kung-pao a švejžužu a další nádobí, který když si pořídíte, tak začnete u grilu trávit víc časů jak v kuchyni. Díky vysokýmu poklopu si v grilu můžete udělat třeba pečenou kachnu, vepřový koleno, nebo když trefíte správně velikost i menší prasátko.

Kolečka do terénu, ne pro parádu

Kolečka campigaz Master classic SBS

Vzhledem k tomu, že Master 4 Series není zrovna drobeček, dostal od svých stvořitelů do vínku pořádně bytelná kolečka. Otočná vidlice je kovová a kolečko je vyrobené z tvrdého plastu. Jaký to rozdíl oproti některým jiným grilům, které mají kolečka z měkkého plastu, který jo možná dobrý pro parádu, ale zkuste s ním po divoké zahradní party cestovat od vašeho grilovacího plácku do kumbálu. Jak asi dopadnete. To u grilu Campigaz Master 4 Series je to jiná písnička. S ním můžete vyrazit třeba na tankodrom a stejně budete mít větší šanci, že to přežije ve zdraví, než u grilu s kolečky z měkkého plastu. Navíc bytelná kolečka u Master Series mají šikovnou pojistku, takže vám gril bez cizí pomoci nikam neuteče a na svém místě stojí jako zařezanej.

Co je to za matroš?

Jestli mě někdy na grilování něco nebavilo, bylo to čištění grilu po zahradní party. Steaky jsou sice skvělá věc, ale trávit dopolední kocovinu tím, že budete nerezovým kartáčem drbat gril, dokud z něj všechnu špínu nesedřete, nepatří mezi mé (a jistě nejen mé) oblíbené aktivitiy. Proto teď potěším zejména bordeláře, co se děsí uklízení jako čert kříže. Model Master 4 Series má totiž grilovací vanu z materiálu, na kterém se tolik nezachytává vypečený tuk a grilovací šťávy, které místo připečení na plech stečou do záchytné misky a vy se později nemusíte s údržbou grilu tolik namáhat.

Číslo na hasiče můžete klidně nechat doma

Díky speciální technologii je velmi složité, ba téměř nemožné, aby vám v provozu váš gril blafnul a začal hořet. Všech hořáky, kterými je gril vybaven, jsou totiž zakryty speciálními kovovými kolejnicemi, díky kterým se trysek hořáku nedostane žádný vypečený tuk nebo grilovací šťávy a logicky tak nemůže dojít ke vzplanutí. Člověk by se musel jó hodně snažit, aby v tomhle grilu způsobil požár. Takže sbor dobrovolných hasičů můžete nechat okupovat jejich oblíbenou putyku a ani pohotovostní minimax nebude zapotřebí. Gril Master 4 Series je v tomto směru maximálně bezpečný.

Bombu ukryjte do skříně

Zprvu jsem se trochu divil, proč není na boku grilu nějaký hák nebo držadlo na plynovou bombu. U jiných plynových grilů jsem tenhle způsob zavěšení bomby za gril vídal celkem běžně. Ale u tohohle grilu je ve skříňce pod grilem přímo vyhraněný prostor pro uklizení propanové nebo propanbutanové bomby. Při samotném grilování je tak pěkně schovaná pod grilem a nikde nepřekáží. Rozhodně tam ale při zapnutém grilu neskladujte náhradní nebo odpojené plynové bomby. Riskovali byste, že vám jednoho krásného dne některá z těch bomb řachne přímo pod nosem.

Čtyři hořáky a jeden navíc pro krále steaků

Hořáky campigaz Master classic SBS

Když nakouknete do útrob již sestaveného grilu, všimnete si, že v levé části grilovací vany je o jeden hořák navíc než v pravé části grilu. Ten hořák navíc je tam kvůli zintenzivnění žáru a dosažení vyšší teploty při grilování, což má usnadnit a zkvalitnit přípravu hovězích steaků, pro jejichž přípravu je zvlášť prudké opékání přímo ideální. Uvidíte, že během pár grilovaček si to pěkně osaháte a pak budete svým hostům sázet na tácek luxusní steaky, jako když bičem mrská. Samozřejmě, že si na trojhořákovém kombu můžete udělat i jiný jídlo, než jen poněkud drahé steaky. Stejně dobře se na Searing Boost Station, jak zní oficiální název této vychytávky, dají udělat hamburgery, kotletky, krkovička a vůbec všechny jídla, která se potřebují rychle zatáhnout.

Sirky a zapalovače hoďte do koše

Zapalování campigaz Master classic SBS

Pokud nejste kuřák nebo kuřačka, můžete se s klidným srdcem zbavit zapalovačů i sirek. K zapnutí grilu a jeho plnohodnotnému uvedení do provozu vám postačí pouze jeden jediný úkon. Jednoduše uchopíte libovolný regulační kohoutek, pootočíte s ním a elektrickou energií poháněný systém zapalování udělá veškerou práci za vás. Pootočením regulačního knoflíku na druhou stranu rozsvítíte LED žárovičku ukrytou v kohoutku, takže i když bude venku tma jako v pytli, na kohoutky bezpečně uvidíte.

Boční pultíky na odkládání a na vaření

Bořní hořák

Co mi přišlo vyloženě jako super nápad, který múza tvůrcům grilu vnukla do hlavy, považuju boční pultíky, které jsou po obou stranách grilu. Pravý boční pultík kromě toho, že slouží k odkládání různých ingrediencí a grilovacích pomůcek, má v sobě ukrytý malý hořák s vlastním kohoutkem. Sice to zní jako dobrý nápad, ale za celou dobu, co mám gril doma, jsem na tom dělal jen jednou brambory a jednou křenovou omáčku ke stejku. Jinak je pořád přikrytý a chytá lelky. Levý boční pultík má je určený vyloženě k odkládání čehokoliv pro grilování a jeho úděl do puntíku naplňuji. Podle prospektu by měl mít nosnost 50 kilogramů, ale nic tak těžkýho jsem zatím negriloval, takže ruku do ohně za ten půlmetrák nedám.

Konečné bilancování

Celkově vzato je Master 4 Series prvotřídní gril, se kterým jsem dal rychle vale maďarským a ostravským klobásám, které byly jakýmsi evergreenem mých předchozích pokusů o jakoby grilování a dostal jsem se do světa moderního grilování, kde žádné jídlo není tabu a bez větších komplikací jsem ho na grilu Master 4 Series zvládl připravit i já. Ze začátku to byl sice trochu šok a já si při grilování připadal jako Alenka v říši divů, ale poměrně záhy jsem se rozkoukal a dneska s grilem řádím tak, že se mi o tom ani nezdálo. Vlastně jediným výraznějším negativem nebo zápornou vlastností tohohle grilu je obludně zdlouhavá montáž, kdy se patláte s každým šroubkem a matičkou, že vám z toho naběhne žíla na čele, jestli jste aspoň z půlky tak prchlivý jako moje maličkost. Jinak jsem během grilování žádné výraznější neduhy nezaznamenal.

Shrnutí recenze grilu Campingaz Master Classic SBS

Výhody:

  • Bytelná kolečka
  • Velká grilovací plocha
  • Gril zapnete jedním úkonem
  • Gril zvládne jakékoli jídlo od steaku přes guláš až po sladké palačinky s malinami a se šlehačkou

Nevýhody:

  • Zdlouhavá montáž
  • Záplava šroubů a matiček
  • Přiberete pár kilo navíc
  • Kamarádi vás začnou vyžírat
  • Postraní hořák moc nevyužijete
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.