Recenze grilů Big Green Egg - půlkruhový litinový rošt

Možná s námi někdo může nesouhlasit a grilování na nerezových roštech si nemůže vynachválit, my ale preferujeme grilování na litině! Litinové rošty jsou bezpochyby jedny z nejvýznamnějších příslušenství dodávaných ke grilům Big Green Egg. Navíc výhodou půlkruhového litinového roštu je, že Vám zabere pouze polovinu grilovací plochy a na druhé polovině grilu můžete připravovat potraviny jiným způsobem.

Půlkruhový litinový rošt

K čemu je to dobré?

Litinový rošt na rozdíl od "obyčejného" nerezového roštu lépe vede teplo, déle drží teplotu a ugrilované maso z litiny i na oko vypadá mnohem lépe než z nerezového roštu. My prostě upřednostňujeme grilování na litinových roštech! Ke grilům Big Green Egg je nabízeno hned několik litinových roštů. Nás zaujal právě půlkruhový litinový rošt, je tak akorát velký pro ugrilování dostatečného množství masa a ještě nám zůstane volná druhá polovina grilovací plochy pro umístění jiného příslušenství. 

V případě, že chceme grilovat jen na litině, můžeme použít dva půlkruhové litinové rošty a umístit je do grilu proti sobě. Půlkruhový litinový rošt, ale sám o sobě v grilu rozhodně držet nebude. K umístění půlkruhových litinových roštů do grilu budeme potřebovat nerezový koš pro convEGGtor, do jehož horní části litinový rošt - popř. oba litinové rošty umístíme. Rošty umístěné v nerezovém koši pro convEGGtor mají ještě jednu výhodu a tou je možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik. Za použití vhodných grilovacích rukavic můžeme nerezový koš vyndat z grilu vč. litinových rošt

Litinový rošt umístěný v nerezovém koši pro convEGGtor Big Green Egg

  • grilování na litinovém roštu k přípravě pokrmů, které vyžadují vysokou teplotu
  • při použití jednoho půlkruhového litinového roštu zůstane polovina grilu volná pro přípravu jiných pokrmů
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x nerezový koš pro convEGGtor
  • 2x půlkruhový litinový rošt

Půlkruhový litinový rošt je výrobcem dodáván pouze do keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu bohužel jej umístit nelze. Do grilu Big Green Egg jej umístíme pomocí nerezového koše pro convEGGtor Big Green Egg.

Keramický gril Big Green Egg s litinovým roštem

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu
  • pro bezproblémové vyjmutí litinového roštu z grilu použijeme zvedač litinových roštů
  • a na přípravu potravin nám báječně poslouží týkové prkénko Big Green Egg
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.