Recenze grilů Big Green Egg - půlkruhový litinový rošt VI

Litinovými rošty v grilech Big Green Egg se zabýváme již nějaký čas a dnes si ukážeme maximum, jak lze "litinu" v zeleném vajíčku Big Green Egg Large využít. Půlkruhové litinové rošty Big Green Egg lze do grilu umístit pouze v kombinaci s nerezovým košem pro convEGGtor Big Green Egg. Bez něho není vložní roštů do grilu možné.

keramický gril Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Litinové rošty Big Green Egg jsou velmi žádaným příslušenstvím hlavně díky vlastnostem litiny, která je pro přípravu potravin v grilu naprosto perfektní. Litinové rošty výborně vedou teplo, takže jsou rovnoměrně rozpálené po celé své ploše, navíc teplotu drží po mnohem delší dobu než "obyčejné" nerezové rošty. Svou oblibu si získali i díky tomu, že jídlo připravené na litině je chutnější a na pohled vypadá díky mřížce vytlačené na grilovaných potravinách mnohem více "sexy".

V nerezovém koši pro convEGGtor můžeme umístit rošty do obou výškových úrovní. Můžeme je vložit do spodní části nerezového koše nebo je umístit na horní okraj koše. Záleží na tom, zda chcete grilované potraviny umístit blíže topeništi a tím je vystavit i většímu žáru z rozpálených uhlíků či naopak dále od topeniště a grilovat tak při nižších teplotách. Při použití půlkruhového litinového roštu v nerezovém koši pro convEGGtor zabereme pouze 1/4 z celkové možné grilovací plochy. Do ostatních částí pak můžeme zvolit jiné příslušenství např. nerezový rošt s půlkruhovým pečícím kamenem nebo litinovou plotnu Big Green Egg.

Litinový rošt Big Green Egg

Jsme-li opravdovými fanoušky grilovaní na litině, můžeme celý nerezový koš pro convEGGtor naplnit pouze a jen litinovými rošty. Do nerezového koše se vejdou celé 4 půlkruhové litinové rošty! Dva půlkruhové litinové umístíme do spodní části nerezového koše a další dva můžeme umístit na horní okraj. Maso na horním roštu se bude grilovat o trochu delší čas, popř. tam můžeme dát menší kousky masa nebo uzenin, aby byly potraviny připravené k podávání ve stejnou dobu.

Díky nerezovému koši pro convEGGtor navíc můžeme celý obsah grilu vyjmout ven v jeden okamžik. Poslouží nám k tomu uši na nerezovém koši a samozřejmě nezapomeneme na rozpálený nerez použít vhodné silikonové rukavice. Při takto naplněném nerezovém koši pro convEGGtor bychom si ale měli pořádně připravit svaly. 4 půlkruhové litinové rošty v něm umístěné s přičtením váhy obsahu grilu, to už je skutečně pořádná hmotnost!

Litinové rošty Big Green Egg

  • grilování na litinovém roštu k přípravě pokrmů, které vyžadují vysokou teplotu
  • do nerezového koše pro convEGGtor umístíme až 4 litinové půlkruhové rošty
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x nerezový koš pro convEGGtor
  • 4x půlkruhový litinový rošt

Půlkruhový litinový rošt je výrobcem dodáván pouze do keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu bohužel jej umístit nelze. Do grilu Big Green Egg jej umístíme pouze pomocí nerezového koše pro convEGGtor Big Green Egg.

keramický gril Big Green Egg s litinovými rošty

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu
  • pro bezproblémové vyjmutí litinového roštu z grilu použijeme zvedač litinových roštů
  • a na přípravu potravin nám báječně poslouží týkové prkénko Big Green Egg
počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.