Recenze grilů Big Green Egg - půlkruhový litinový rošt V

Keramické grily Big Green Egg mají mnohaletou tradici v oblasti přípravy jídel na spousty způsobů. Výrobce neustále přichází z dalšími novinkami, aby vyšel vstříc požadavkům náročných klientů a zelené vajíčko nemělo v oblasti keramických grilů srovnatelného konkurenta. Stále ale nejatraktivnějšími a nejvíce používanými doplňky jsou právě litinové rošty.

Litinové rošty Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Litinové rošty jsou takto žádaným artiklem právě pro své vlastnosti - litina výborně vede teplo, litinové rošty jsou tedy rovnoměrně rozpálené po celé své ploše, navíc teplo drží mnohem déle než "obyčejné" nerezové rošty. Potraviny grilované na litinových roštech navíc získají šmrnc i pro oko, díky mřížce, kterou litinové rošty na potravinách zanechávají.

Pro náš zelený gril Big Green Egg Large jsme si zvolili za nejoblíbenější půlkruhový litinový rošt Big Green Egg. Tento litinový rošt bohužel do grilu samostatně neumístíte, vždy k němu budete potřebovat nerezový koš pro ConvEGGtor, do kterého rošt jednoduše vložíte. Půlkruhový litinový rošt lze umístit jak do spodní části nerezového koše, tak i na horní okraj. Můžete se tedy rozhodnout, jestli chcete grilovat blíže topeništi při vysoké teplotě nebo dále od topeniště při teplotě nižší. Každopádně při použití tohoto půlkruhového litinového roštu v nerezovém koši pro convEGGtor si zaberete pouze 1/4 místa v grilu. Do ostatních částí pak můžete zvolit jiné příslušenství, např. litinovou plotnu Big Green Egg.

Litinové rošty v nerezovém koši pro convEGGtor Big Green Egg

Může se stát, že si grilování na litině oblíbíte natolik, popř. Vám na oslavu dorazí více hladových krků než bylo v plánu, že bude třeba použít více než jeden půlkruhový litinový rošt pro jejich nasycení. Co takhle 3? Dva půlkruhové litinové rošty umístíme do spodní části nerezového koše pro convEGGtor a jeden můžeme umístit na horní okraj koše. Maso na horním roštu se bude grilovat o trochu delší čas, popř. tam můžeme dát menší kousky masa nebo uzenin, aby byly potraviny připravené k podávání v jeden okamžik. Ještě nám pořád zbyla 1/4 místa v grilu, na kterou můžeme umístit jiné příslušenství a připravit tak např. zeleninu či pečivo k masu.

Díky nerezovému koši pro convEGGtor navíc můžeme celý obsah grilu vyjmout ven v jeden okamžik. Poslouží nám k tomu uši na nerezovém koši a samozřejmě nezapomeneme na rozpálený nerez použít vhodné silikonové rukavice.

Litinové rošty v grilu Big Green Egg

  • grilování na litinovém roštu k přípravě pokrmů, které vyžadují vysokou teplotu
  • do nerezového koše pro convEGGtor umístíme i 3 půlkruhové litinové rošty
  •  možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x nerezový koš pro convEGGtor
  • 3x půlkruhový litinový rošt

Půlkruhový litinový rošt je výrobcem dodáván pouze do keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu bohužel jej umístit nelze. Do grilu Big Green Egg jej umístíme pouze pomocí nerezového koše pro convEGGtor Big Green Egg.

Keramický gril Big Green Egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu
  • pro bezproblémové vyjmutí litinového roštu z grilu použijeme zvedač litinových roštů
  • a na přípravu potravin nám báječně poslouží týkové prkénko Big Green Egg
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.