Prémiové nože ke grilu i do kuchyně - recenze a testy

Základními pomůckami každého kuchaře či řezníka jsou právě  kvalitní nože. Správný kuchař si své nože chrání, pečuje o ně, nikomu je obvykle nepůjčuje a samozřejmě je pravidelně brousí. Pojďme se společně podívat na některé z nich a ukázat si co takový správný nůž má mít a na co se který používá.

Kuchařské a kuchyňské nože

Kuchařské a kuchyňské nože

Univerzální nože speciálně určené pro veškerou práci u grilu i v kuchyni. Jedná se o nože vyšší tvrdosti s širší čepelí. Při krájení a porcování se čepel pohybuje směrem k prkénku, přičemž lze širokým a zakřiveným ostřím snadno manipulovat rukou svírající rukojeť. Nůž šéfkuchaře se po prkénku pohybuje do stran a špička se opírá o prkénko. Použijete-li nůž s širokým ostřím, bude povrch řezu hladký a upravený. Účelem hladkého a ostrého okraje je to, aby ze syrového ovoce nebo masa na krájecí prkénko uniklo co nejmenší množství tekutiny. 

Vykosťovací nože

Jak už název napovídá – nože jsou určené pro odstranění kostí z masa. Vykosťovací nůž poznáte na první pohled podle úzké a pružné čepele, která je ideální k oddělení masa od kosti, případně k odstranění šlach nebo kůže. Používá se zejména při čištění drůbeže a ryb, jejichž křehké maso vyžaduje precizní a jemnou práci.

Nože na sýr

Nože vhodné pro krájení sýru jsou opatřeny drážkami či otvory pro snížení lepení sýru na čepel nože.

Filetovací nože

Nože jsou opatřeny hladkým okrajem a úzkou, pružnou čepelí (o délce 16 - 20 cm). Nůž na filetování masa se často využívá ke krájení ve směru krájecího prkénka a je určen k práci vyžadující přesnost. Je zapotřebí, aby byl co nejcelistvější, aby jím bylo možno např. odstraňovat blány. Úzký nůž zcela přesně kopíruje rybí páteř. Netrpělivým kuchařům bychom však chtěli připomenout, že krájením páteře, a u některých druhů rybí kůže, se i ty nejkvalitnější nože rychle otupí.

Nože na pečivo

nože na pečivo

Typické jsou nože na krájení chleba či jiného pečiva. Nože jsou dlouhé 18 - 35 cm, poměrně úzké, opatřené vlnovitým řezným ostřím, s jehož pomocí lze krájet těsto, oddělovat koláče od plechu a především krájet chléb, veky, bagety nebo kusové pečivo. Je nutno počítat s tím, že při intenzivním používání se i vlnovité a zoubkované ostří časem otupí a jejich nabroušení je složitější než u běžných nožů. 

Nože na zeleninu, loupací

Nože na zeleninu jsou obvykle kuchyňské nože s kratší čepelí, s délkou ostří 6 - 12 cm. Výborně je využijete při činnostech vyžadujících přesnost. Například při zpracování ovoce, zeleniny. Krájení na malé kousky, vykrajování jádřinců nebo loupání slupky, kůry. Účelem hladkého a ostrého ostří je, aby ze syrového ovoce nebo zeleniny na krájecí prkénko uniklo co nejmenší množství šťáv.

Steakové nože

steakové nože

Steakové nože mají ostrou špičku a většinou ostří s malými zoubky, díky kterým bez problémů přeříznete steak či jiný druh pevnějšího masa. Steakové nože jsou vhodné také k příborovému použití společně s vidličkou, takže jej nevyužijete jen při vaření, ale i při samotné konzumaci.

Japonské nože

Samostatnou kapitolou jsou stále oblíbenější japonské nože díky jejich prvotřídní kvalitě. Lehké japonské nože s perfektním ostřím prostě ničím jiným nahradit nelze a teprve až při práci poznáme, jak skvěle se s nimi připravuje jídlo. Ani při dlouhodobém krájení z nich nebolí ruce a všechno jde lehce. Japonské nože jsou vyráběny především z kvalitní damaškové ocele. Japonské nože mají svou nízkou váhu díky nové technologii výroby, kdy je pro výrobu nožů použita speciální šlechtěná ocel. Pomocí této technologie je pak nůž schopný vydržet i dlouhou a téměř žiletkovou ostrost. Jakmile si tento nůž pořídíme domů a následně srovnáme s našimi běžnými noži, tak rozdíl v kvalitě poznáme okamžitě. Hlavně v začátcích bychom měli být opatrnější, protože s noži této kvality může dojít snadno ke zranění.

Sady prémiových kuchařských nožů

Velmi oblíbené jsou sady kuchyňských nožů, jejichž velkou výhodou je cenové zvýhodnění oproti nožům samostatným, nebo je součástí i praktický stojan pro jejich bezpečné a šetrné uložení.

sada nožů forged

Například sada nožů Forged Olive obsahuje tři ručně kované nože – kuchařský, japonský na zeleninu a univerzální nůž, který má kratší čepel. Nože jsou ukovány z kvalitní japonské oceli  o tvrdosti 58 Rockwellovi stupnice. Rukojeť z olivového dřeva dodává pak nožům na atraktivitě. Díky této sadě nakrájíte, nakostičkujete, oloupete a očistíte zeleninu, maso i mořské plody. Uložené jsou v luxusní dřevěné krabičce a jsou tedy vhodné i jako krásný dárek.  

V nabídce je na trhu opravdu obrovská spousta různých nožů od známých i méně známých značek. A stejně tak je i široká nabídka k různým účelům použití. 

sekáček na maso forged

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.