Podzimní grilování pro vegany

Veganství je stále oblíbenější způsob stravování po celém světě. Jde to ruku v ruce s klimatickým hnutím a dalšími ukazateli. Možná vám to není po chuti a možná vám vegani přijdou trochu jako blázni. Ale třeba naopak chcete do tajů veganství proniknout trochu víc a pro vás máme dobrou zprávu, protože podzim je ideální období, kdy s veganstvím začít nebo ho alespoň vyzkoušet.

Na podzim se totiž úplně přirozeně mnozí z nás živí převážně zeleninou, protože nám na zahrádkách dozrává nebo je levně k dostání na každém farmářském trhu. Vzhledem k dostupnosti surovin je ideální čas pro zkoušení veganských receptů. Někdy se nám totiž může zdát, že některé suroviny do veganských receptů jsou méně dostupné a možná i to nás částečně odrazuje.

Vegany berou na milost i zapřísáhli masožrouti, kteří píší kuchařky o grilování. V posledních letech už se na trhu objevily i knihy vyloženě orientované na grilování zeleniny. A není to bráno jen jako příloha k masům, ale jako plnohodnotná jídla, kde jsou zastoupeny všechny potřebné živiny.

Máme pro vás některé recepty, které by vám mohli zachutnat a mají vám představit rozmanitosti právě veganské kuchyně.

Uzené pekanové ořechy

grilované kaštany v peletovém grilu

Uzené slané pekanové ořechy, které se hodí k pití jako chuťovka. Je to varianta na obvyklé slané arašídy nebo jiné ořechy.

Rajčatový chléb

Využijte ještě posledních dozrávajících rajčat a připravte si tento typický katalánský recept na obložený chleba. Opečte si krajíce chleba, potom je potřete česnekem a nakrájejte na něj plátky rajčat a pokapejte olivovým olejem.

Fazolová pizza

Pizza se dá dělat na nekonečno možných způsobů. Na placku pizzy si můžete dát úplně cokoliv podle své chuti. Na podzim se na pizzu hodí třeba dýně a černé fazole. Dochutíte jí ještě veganským sýrem a skvělé sezonní jídlo je na světě.

Grilovaný chřest a kukuřičný salát

kukuřice na grilu

Toto je extrémně jednoduchý recept. Na tom není nic těžkého a je to tak dobré!

Plněná paprika grilovanými fazolemi a sýrovým chilli

Toto chilli je mnohem lehčí, a přitom plné proteinů a s nízkým obsahem tuků. Servírováno v paprice dodává jedinečnou chuť.

Zeleninový pečený křupavý salát

Pečená zelenina jako cibule, květák a papriky přímo na rozpálených uhlících grilu na dřevěné uhlí dostane úplně jiné dimenze. Zelenina je ožehnutá a když je dobře opečená, tak i křupavá a velmi chutná. Takový salát to je dokonalá tečka každého jídla. Pokud nejste vegan, klidně si takovou zeleninu dejte jako přílohu k masu.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.