Plynové grily vévodily veletrhu Gafa 2019 v Kolíně nad Rýnem!

I letos byli v naší firmě vybráni dva odvážlivci, které jsme vyslali na průzkum veletržního areálu v Kolíně nad Rýnem. Jako každý rok se v něm konala výstava zahradního nábytku, příslušenství pro zahrádkáře, zahradní techniky a mimo jiné samozřejmě i grilů. V devíti pavilonech se mísila směska kvalitních originálů a levných čínských napodobenin. Naplno se zde projevila síla čínské vlády, která nejspíš dost výrazně dotuje čínské výrobce a hlavně jejich účast na prestižních evropských veletrzích. Tento vliv byl patrný i v pavilonech s grily, naštěstí ne tak výrazně a proto jste v nich slyšeli kromě čínštiny i nějaké hezké jazyky. Grilování tedy naštěstí pořád neztratilo svou úroveň a veletrh Spoga Gafa tím rozhodně jenom získává.

Lídr trhu se výstavy prakticky nezúčastnil

Hned u vstupu do areálu probíhala nepříliš důkladná bezpečnostní kontrola od německých brigádníků. Ti nám zběžně zkontrolovali naši příruční brašnu, jestli v ní náhodou nemáme bombu a mohli jsme bez problému vstoupit. Po naskenování lístků a vstoupení do samotné výstavní haly na nás čekalo velké překvapení. Malý stánek Webera. Překvapení to bylo proto, že nám bylo řečeno, že se Weber výstavy nezúčastní a tady měl vystavený elektrický gril Pulse 2000 v hadrovém stanu, na kterém byla připevněná televize s odpočtem času. Mysleli jsme, že to bude teda nějaké představení nového grilu, třeba nějakého vylepšeného Pulsu, natěšeně jsme tedy do stanu vstoupili a čekali. Najednou se ve stanu setměly světla, spustila hlasitá hudba a začalo promítání filmu. Nebudu vás zdržovat vyprávěním děje toho krátkého filmu, byl úplně o ničem. Pouze se v něm ukázalo pár umělých úsměvů, staré Wébří grily a nic zajímavého. Takovýchto stánků bylo po výstavišti několik, všechny ale promítaly asi to samé, už jsme dovnitř nelezli, neměli jsme na to nervy. Pouze u jednoho stánku jsme si všimli zajímavosti - místo grilu bylo uprostřed stanu umístěno prosklené akvárium naplněné dřevěnými peletami. Že by teda Weber přece jen něco chystal? Nechme se překvapit.

 Plynový gril Weber Genesis II ve skříni

Campingaz představil novinku - stolní Attitude

Novinku představila firma Campingaz, která na veletrh přivezla malý plynový stolní gril Attitude ve dvou modelech. S takovýmto grilem přišel Campingaz úplně poprvé. Tento prcek nás z celého veletrhu zaujal nejvíce. Malý stolní gril společnost připravila ve dvou modelech, jak pro náročnější zákazníky, kteří holdují modernímu vzhledu a digitální technologii - pro ty je jak dělaný Campingaz Attitude 2100 EX, tak i pro zákazníky, kteří upřednostňují klasický ručičkový teploměr, ti budou nadšeni ze stolního plynového grilu Attitude 2100 LX. Oba grily jsou uvnitř totožné. Mají dva plynové hořáky se speciální technologií, kdy se teplo rozkládá rovnoměrně do celé grilovací plochy. Ta je rozdělená na dvě části, kde jedna je jako obyčejný litinový rošt a druhý rošt je s vyjímatelným středem. Můžete tedy v jednom grilu připravovat různé pokrmy najednou na různé způsoby. Stánek a jeho osazenstvo celkově překvapilo svou rozlohou, načančaností a vstřícností.

 Malý stolní plynový gril Campingaz Attitude 2000 LX EX

Muzeum zeleného vajíčka Big Green Egg bylo bezva

Výstavní prostor zeleného vejce byl podle našeho názoru jeden z nejvíce povedených na celém veletrhu. Byl dostatečně velký, takže se všechny vajíčka i veškeré příslušenství pohodlně a nenásilně mohlo rozprostřít a stánek nepůsobil přeplácaně. V hlavním stánku byly vystaveny všechny grily, včetně v České republice neprodávaného 2XL. To je opravdu obrovská kráva a ani nás nemrzí, že není k dostání. Když jsme to od oka počítali, vejde se tam přes 17 pořádných steaků. To bychom nevyužili ani my v práci a to jsme pěkně nenažraní. Kousek vedle bylo ukryto BGE muzeum, ve kterém nám ukázali historii Big Green Eggu. Ta sahá až k starým Číňanům do roku 1700 př.n.l. Tehdy to sice ještě nevypadalo tak hezky a uhlazeně, byla to spíš taková hliněná "trouba" s ohništěm, ve které vařili rýži. Z toho se postupem času vyvinul moderní kamado gril Big Green Egg Large, který je vlajkovou lodí zelených vajec. Proto je Big Green Egg ten pravý originál.

 Keramický gril Big Green Egg 2XL na výstavě Spoga Gafa

Francouzský císař překvapil spoustou vylepšeních

Ani výrobce kanadských plynových grilů Napoleon nezklamal a na veletrh přivezl spoustu vylepšených grilů - především vylepšenou řadu plynových grilů Napoleon Rogue. Rogue je u Napoleona taková ta střední třída, která atakuje top a na nových Rogue grilech to je vidět. Veliká změna u těchto plynových grilů je hlavně v ovládacích prvcích, především v designu. Nové knoflíky jsou méně blištivé, převládá na nich matná šedá barva. To se nám opravdu zamlouvá. I ostatní plynové grily, například grily z modelové řady Prestige, dostaly nějaké vylepšení, to nejvíc do očí bijící jsou různobarevně podsvícené knoflíky s možností zvolit od modré, přes zelenou, žlutou a oranžovou až po červenou. Vybere si opravdu každý. Myslím si, že Napoleon dělá velké kroky pro to, aby se více zalíbil zákazníkům a je to hodně vidět. Večer nás, jako jejich obchodní zástupce v České republice pozval na loď na grilování. V nabídce se objevily mexické speciality, celý večer se nesl v jihoamerickém duchu, všude byly rozvěšeny sombréra a na baru tekla tequila proudem. Stejně jako pivo, a kdo jste byl v Kolíně nad Rýnem, tak jistě víte, že tam se pije pivo z 0,2 litrových skleniček, takže 10 nebo 15 piv za večer není žádná míra...

Plynový gril Napoleon Prestige

Konečné dojmy z výstavy

Veletrh Spoga+Gafa každoročně přináší nám, prodejcům zahradního nábytku a příslušenství na zahradu, inspiraci na nové výrobky a vylepšení těch stávajících. Bohužel se každoročně ukazuje, jak je Čína ekonomicky silná a veletrh postupně ztrácí na prestiži. Nad vodou ho drží pouze grily, které se rok co rok pořád dokola snaží mít své haly co nejhezčí. Nás překvapil především Campingaz s modelem stolního plynového grilu Attitude 2100 LX a Attitude 2100 EX, které budou dobrou konkurencí k Weberu Pulse. Ani ostatní výrobci grilů ale nezaháleli a nabídli nám pár novinek, z nichž ty nejzajímavější jsme Vám buď už představili nebo rozhodně v co nejdřívější době představíme.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.