Peletový gril SmokeFireEX6 - montáž

Novinka roku na kterou se trochu tajemně čekalo. Peletový gril Weber Smoke Fire 6. Taková malá událost roku :)  Jak se takový gril valstně dává dohromady ?Po rozhodnutí, že si gril pořídíte, se u Vás doma ocitne krabice velká 80x76x142 cm, o váze 107 kg. Což znamená, že jeden člověk bez ještěrky s takovou náloží moc nepohne. Doporučuji tedy gril skládat nejlépe ve dvou.

krabice SmokeFireX6

Jakmile krabici rozbalíte, zjistíte, že sestavení nebude vůbec náročné. V tomhle jsou peletové grily Weber stejné jako jejcih plynoví bratříči. Nejprve sejmete papírovou krabici, která je chytře zajištěna šesti plastovými kolíky. Ty jdou pouhým zmáčknutím lehce vytáhnout a krabici jednoduše sundáte. Tělo grilu je v celku, a tak stačí pouze rozbalit z igelitů a papírových krabic a můžete rovnou přimontovat nožičky. Pro tento krok je zapotřebí gril položit na bok, jak radí i v návodu, dělejte to ve dvou. Tady může nastat lehký problém, dvě z nožiček mají pojistné brzdy, je tedy třeba dát je správně tak, aby dávaly smysl. Naštěstí i pro ty méně bystré je každý pár označen barevným symbolem. Šrouby v předních nohou zašroubujte pouze do půlky, nebudete je muset znovu povolovat v další fázi. Krokem s tímto spojeným je přišroubování koleček, ty otáčením lehce připevníte, tam, kam patří. Všechno, kromě šroubů již zmíněných, pořádně přitáhněte. Pojistné brzdy uzamkněte a gril postavte. Opět nejlépe ve dvou.

SmokeFire s namontovanýma nožičkama

Ve chvíli, kdy gril je gril postavený je na řadě přimontovat spodní panel s šuplíkem na popel a tuk. Ten se nejprve zavěsí na šrouby od nohou, které čumí lehce ven, díky tomu, že jste je při montáži nožiček nedotáhli úplně. Šrouby teda přitáhněte teď. Pokud máte vše dotaženo, dalším krokem je přidělání pouzdra ke spodnímu panelu. Ten vložíte zezadu a následně ho opět přitáhnete šroubky. Posledním krokem je přišroubování otvoru na šuplík čtyřmi šrouby, spodního panelu a pouzdra, chcete-li. Už jen do šuplíku vložíte misku, do té vložíte originální vyjímatelnou mističku z hliníku na tuk, kterou můžete kdykoli vzít a buď vylít nebo jednoduše vyhodit a vyměnit.

SmokeFire s vysouvatelným popelníkem

Další fází je přišroubování madel, opět nic těžkého, co by kdokoli nezvládl. Podle postupu v návodu máte nejprve přimontovat postranní madlo a poté až madlo pro otevírání víka. Ze zkušenosti můžu říct, že je úplně jedno, v jakém pořadí to provedete. Dalo by se říct, že madlo na straně je jednodušší a to z toho důvodu, že vám stačí pouze podložka a šroubky a vše činíte z jedné strany. Přišroubovat madlo na víko je prakticky lehce náročnější, protože si musíte nejprve „poskládat“ šroubek se dvěma podložkami a plastovou podložku na druhou stranu. Není to však nic neproveditelného. Šroubky zevnitř pevně dotáhneme.

madlo z boku u grilu SmokeFireX6

Nejnáročnějším krokem bych považovala odšroubování zadního panelu za účelem zkontrolování správně zapojené elektriky a doplnění žhavicí svíčky do systému. Odšroubujeme zadní panel, rozpojíme drátky a na pevno vsuneme žhavicí svíčku. Potom zevnitř grilu strčíme mřížku, která má zabraňovat propadávání pelet a na ní postavíme jakýsi komínek. Nic se nešroubuje ani nepřitahuje, takže snadné. Nejtěžší bylo správně se trefit do malé díry v topeništi, kterou musíte prostrčit žhavicí svíčku. Jak přísloví říká, ve dvou se to lépe táhne, a tak se tento krok stává podstatně jednodušším, dalo by se říct až banálním, pokud vás někdo „nasměruje“. Když je svíčka na svém místě, spojíme drátky a celé uzavřeme zadním panelem.svíčka pro prvotní zažehnutí pelet

Blížíme se k cíli, do úplného konce zbývá již jen pár drobných kroků. V tuhle chvíli nám v návodu radí, abychom přidělali skluzavku pro pelety, kterou snadně navlékneme přes podávač pelet neboli rotující šnek a dvěma šrouby připevníme. Přes topeniště postavíme deflektor, sloužící k rozptýlení kouře po celém grilu.

Uvnitř grilu. Deflektor a rotační šnek

Poslední, pro mě tou nejzábavnější částí je vložení roštů. Nejdřív je potřeba přicvaknout lišty, které drží flavorizéry. Nebojte se přitlačit. Flavorizéry, to jsou takové stříšky na které kape omastek a rozvádí vůni grilovaného masa po celém grilu. Na přicvaknutou lištu tedy posadíme flavorizéry neboli stříšky a nakonec už jen naskládáme rošty. Nejprve dvě velké části s otvorem, do kterého pak vložíme rošt kulatý. Definitivně poslední věcí, je vložení horního roštu a gril máme hotový. flavorizéry

Celková práce od počátečního otevření krabice až po hladký finiš vkládání roštů zabere dvěma lidem zhruba 45 minut.složený gril Weber SmokeFireX6

počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.