Jedinečný burger na plynovém grilu

Burger na plynovém grilu? Jde to vůbec? Hamburgery máme spojeny s prskáním tuku a sálajícími plameny. Spojení plynového grilu a hamburgerů proto mnohým přijde jako nesmyslné a nereálné. My tento mýtus, který je mezi lidmi hojně rozšířen, máme za cíl vyvrátit. Pravdou je přesný opak. Hamburger si úplně pohodlně udělají i majitelé plynového grilu bez větších obtíží a dle mého názoru mnohem snadněji než na kotlovém grilu na dřevěné uhlí.

Majitele plynových grilů naučíme, jak na to, aby hamburgery z jejich grilů byli vynikající, šťavnaté a chutné, tak jak to máme rádi. A ostatní možná přesvědčíme ke koupi plynového grilu. To by nám opravdu udělalo radost, protože tyto grily jsou někdy neprávem považovány za grily, které nejsou určeny pro každého.

Základem každého dobrého hamburgeru je dobré maso, skvělá harmonie chutí a šťavnatost. Toho se dá docílit na každém grilu a my vám dáme návod na perfektní hamburger na plynovém grilu:

1. Při grilování pracujte s kvalitním masem

grilovaný hamburger

Většina lidí si myslí, že neexistuje rozdíl mezi mletým hovězím masem a masem na hamburgery. Ale tak to samozřejmě není. Mleté hovězí maso je prostě kus hovězího, které projde mlýnkem na maso. Ale mleté maso určené na hamburgery je maso, které se skládá z více druhů mas nejen hovězího.

Základní pravidlo, které by mělo platit před přípravou každého jídla je, že bychom měli pracovat s co nejvíce kvalitními potravinami, které jsme schopni sehnat v našem okolí. Základní pravidlo pro dobré hamburgery zní 80/20, tedy 80 % hovězího masa a 20 % masa vepřového.

Pokud by byl ten poměr jiný, riskujete, že hamburgery nebudou tak šťavnaté a někdy se z nich mohou stát jen vysušené placky masa bez chuti. Většina lidí má svůj vlastním recept na ty nejlepší hamburgery, který si hlídá jako oko v hlavě, protože k ideálnímu poměru dojdete až po několika pokusech a mnoha omylech. Tak si zkuste najít ten svůj ideální poměr.

2. Dobře maso vychlaďte

Nedělejte tu chybu jako většina z nás. Nezačínejte grilovat maso hned, jak ho smícháte. Ještě vydržte a dejte si ho hezky vychladit. Možná vás to překvapí, ale udělá to s masem opravdové zázraky. Díky nízké teplotě se totiž uchová jednota masa.

Pokud jste netrpělivý, alespoň si při práci s masem pravidelně chlaďte ruce pod studenou tekoucí vodou. Maso si rozdělte na pravidelné koule, které si potom vytvarujete do pravidelných placek. Uprostřed placky si udělejte palcem nebo dlaní důlek, abyste zabránili nafouknutí masa během grilování nebo můžete použít na tvarování masa pomůcku, kterou je speciální lis na hamburgery. S tímto lisem budete mít jeden hamburger jako druhý. 

3. Ochucení masa před samotným grilováním

hamburgery na grilu

Hamburgery se obecně ochucují pouze pepřem a solí, nicméně chuti se meze nekladou, setkal jsem se již s hamburgerem ve kterém byl česnek, majoránka ale i oregano. Na docílení finální chuti každý používá svojí oblíbenou omáčku. V tom už vám radit nemůžeme, tu si každý vybere sám. Po dochucení masa byste opět měli dát připravené placky na chvíli do lednice, aby se maso hezky vychladilo.

4. Připravte si plynový gril

Mezi přípravou masa a chlazením rozehřejte plynový gril na nejvyšší teplotu a po rozpálení snižte teplotu na středně vysokou. Asi už nemusíme připomínat, že před grilováním by měl být gril perfektně vyčištěný, zbavený všech zbytků z předchozího grilovaného jídla a mastnoty. Rošty grilu pořádně promastěte. Někdo potírá olejem nebo jiným tukem i samotné hamburgery. Funkční jsou obě metody.

5. Přidejte grilovanému masu vůni páleného dřeva

hamburger na grilu

Pokud je součástí vašeho grilu i box na uzení, naplňte ho během grilování hamburgerů dřevěnými třískami podle návodu výrobce. Pokud grilujete jen krátce, ani je nemusíte namáčet ve vodě. Další možností je, že opatrně přes hořáky přímo pod rošt s jídlem umístíte dva kusy doutnajícího dřeva. Doutnající dřevěné třísky můžete také zabalit do alobalu, do kterého uděláte dírky a takový balíček položíte přímo na rošt, kde budete hamburgery grilovat.

6. Grilujte hamburgery na plynovém grilu

Placky mletého masa položte na rozpálené rošty grilu. Nechte si dostatek místa, kam si budete moci případně odkládat grilované maso, když se začne příliš rychle opékat až připalovat. Placky grilujte 3 až 4 minuty, než je otočíte. Připravte si na to dostatečně kvalitní kleště, které vezmou celou placku tak, aby se nerozpadla. Z druhé strany grilujte placky 4 až 5 minut.

Pokud si chcete udělat cheeseburger, dejte plátek sýra na burger poslední asi dvě minuty před koncem grilování. Hotové hamburgery dejte na talíř a nechte je chvíli odpočinout, aby se všechny chutě a šťáva ustálili a zůstali v mase. Hamburger si nakonec připravte s houskou a oblohou, jak to máte nejraději.

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.