Jaké dřevo na gril ?

Většina z nás griluje většinou na tom,co dům dá, lidově řečeno. Jaké dřevo použijeme, je asi poslední věc, na kterou myslíme, když se chystáme grilovat. To je určitě chyba, protože výběr dřeva může velice ovlivnit chuť a vůni grilovaného jídla. A to je naopak náš hlavní cíl aby jídlo dobře chutnalo a uspokojilo nás i ostatní strávníky. Zkuste se příště na výběr dřeva více zaměřit a možná budete příjemně překvapeni výsledkem.

V podstatě platí, že co typ dřeva, to jiná chuť a vůně. Velice oblíbená jsou například ovocná dřeva, která jídlu dodají jemnou ovocnou chuť a vůni. Zajímavá jsou i exotičtější dřeva, jako je dřevo javoru nebo mandloně. Ale velice dobře nám poslouží i nám dobře dostupná dřeva ořešáku, lísky nebo třeba olše.

Grilování na dřevě

Dá se říci, že různé druhy dřeva se hodí k různým masům. Toto už je celkem dobře prozkoumáno a stále se zkoumá. Zkrátka ne každá chuť a vůně se hodí ke všemu. My se pokusíme představit vám jednotlivé druhy dřeva s výčtem mas a jídel, ke kterým se bude nejvíce hodit.

Olše

Olše roste v Čechách všude, dalo by se říci, že je to takový plevel. Vyskytuje se především kolem vodních toků a je charakteristická tmavými šištičkami. Dřevo olše nabízí jemnou a mírně nasládlou chuť, která se skvěle hodí k jemným masům, kuřecímu, telecímu, jehněčímu nebo k mořským plodům. Olše je dobrá volba, pokud chcete vyzkoušet jiný než obvyklý druh dřeva.

Mandloň

Mandloň se u nás moc nevyskytuje. Jde o exotičtější druh dřeva. Bohužel nežijeme v Jižní Francii, kde rostou mandloně stejně hojně jako u nás například lísky. Toto dřevo jídlo obohatí o výraznou ořechovou chuť, která se skvěle hodí ke všem druhům drůbežího masa, jako je kuřecí, kachní nebo maso krocana. Pokud máte takovou chuť rádi, zkuste mandloň i při uzení šunky nebo jiného masa.

Jabloň

Dřevo jabloně je u nás naopak velice dobře dostupné. Jabloň nabízí výraznou ovocnou chuť a vůni. Skvěle se hodí ke všem druhům červeného masa.

Ořešák

Ořešák vlašský se hojně vyskytuje kolem komunikací po celé České republice. Oblíbený je i pro svoji vlastnost, že se v jeho blízkosti nevyskytuje hmyz. Pro to zdobí nejeden dvorek. Je to velice charakteristický strom s mohutnou korunou, který během letních dní nabízí i hodně vyhledávaný stín. Dřevo ořešáku při hoření poskytuje velice pronikavou chuť a vůni, která se hodí ke kuřecímu, krocanímu a hovězímu masu. Určitě ho nepoužívejte, pokud grilujete ryby.

Třešeň

Třešňové dřevo je asi nejpopulárnější mezi majiteli grilů na pelety. Třešnové dřevo má velice silnou vůni po třešních. Skvěle se hodí skoro ke všem druhům mas, od kuřecího k vepřovým žebírkům. Pokud vám třešňová příchuť nevadí, určitě vám toto dřevo můžeme doporučit.

Líska

Líska to je další plevel našich zahrad a české přírody. Dobře se hodí ke všem druhům masa, jen musíme počítat se specifickou chutí lískového oříšku.

Bříza

Už vzhledem k jemnému vzhledu samotného stromu, je stejně tak jemná chuť, kterou dodává nejlépe jemným masům jako drůbežímu a libovému vepřovému.

Grilování na kusovém dřevu

Použité foto z grilování na kusovém dřevu na kotlovém grilu Weber na dřevěné uhlí

Dřevo citrusů - grapefruit, pomeranč a citron

Tyto dřeviny opět nejsou v Čechách příliš dostupné, ale kdo bude chtít, sežene si ho. Úžasně se hodí k vepřovému, drůbežímu, hovězímu masu, ale stejně tak i k rybám. Toto dřevo maso obohatí jemnou kouřovou chutí s citrusovými tóny.

Na trhu se dají sehnat i kousky kokosovníku, který je úžasný k přípravě ryb a mořských plodů. Na kukuřičném šustí se dá taky grilovat. Tento vedlejší produkt kukuřice nabízí sladkou ovocnou chuť a vůni.
Dřevo vinné révy s ovocnou vůní skvěl ladí s červeným masem a jehněčím. Práce s tímto dřevem je specifická.
Neměli bychom ho pálit samotné, ale vždy v kombinaci s jiným dřevem. Šeřík zní opravdu trochu bizarně, ale opravdu se na něm dá grilovat a jehněčí a mořské plody obohatí o chuti s květinovými tóny.

 

 

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.