Jak správně využít gril Big Green Egg - 9. díl

Jak jsme v minulém díle seriálu o keramických grilech Big Green Egg zmínili, zkusíme dnes v našem oblíbeném zeleném vajíčku velikosti L uvařit masovou směs a zároveň k ní ugrilovat na nerezovém roštu přílohu v podobě např. brambor v alobalu nebo zeleniny jen tak položené na roštu. Půjde to? Půjde!

Karbonová pánev Big Green Egg s půlkruhovým roštem Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Největší wok pánví, kterou aktuálně u nás můžete pořídit, je právě karbonová wok pánev Big Green Egg. Úctyhodný obsah 9 litrů nemá žádná jiná námi prodávaná wok pánev. Tato je výrobcem dodávána včetně velmi praktické bambusové špachtle. Dnes bychom k tomuto ještě rádi přidali nerezový rošt, na kterém bychom chtěli k masové směsi ugrilovat nějakou tu přílohu. Nerezový rošt naprosto pohodlně položíme na horní okraj nerezového koše pro ConvEGGtor nad karbonovou wok pánev umístěnou uvnitř koše.

Vzhledem k tomu, že masovou směs bude třeba v pánvi zamíchat, popř. dochutit, nemůžeme použít standardní nerezový rošt, který je součástí každého grilu Big Green Egg. Perfektně nám tentokrát poslouží půlkruhový nerezový rošt, který zabere pouze polovinu grilovací plochy, což je naprosto postačující pro přípravu přílohy a zároveň nám zbude prostor druhé poloviny grilovací plochy na manipulaci s potravinami v pánvi během grilování.

Karbonová wok pánev Big Green Egg v nerezovém koši pro ConvEGGtor Big Green Egg

Vypadat to bude tak, že do nerezového koše pro ConvEGGtor vložíme karbonovou wok pánev a nad ní položíme půlkruhový nerezový rošt. Celé je to koncipováno tak, že příslušenství do sebe naprosto krásně zapadne. Je třeba počítat s tím, že celé topeniště je zakryté wok pánví a proto nám příprava grilované přílohy zabere více času. Nebude se grilovat přímo nad rozpálenými uhlíky a bude umístěna na horním okraji nerezového koše nad wok pánví, tudíž bude i dále od topeniště.

Nicméně i kdybychom chtěli nejdříve začít grilovat přílohu a následně pak připravit masovou směs, není v tom vůbec žádný problém. Polovina grilu nám přeci zůstala volná! My tedy úplně v pohodě můžeme s masovou směsí počkat a začít s její přípravou později.

  • na přípravu masových směsí, paely i guláše
  • možnost přípravy přílohy či zeleniny na nerezovém roštu
  • karbonová wok pánev prodávána včetně bambusové špachtle

Wok pánev Big Green Egg v grilu Big Green Egg L

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large nebo XLarge
  •  1x nerezový koš pro ConvEGGtor
  • 1x wok karbonová pánev s bambusovou špachtlí
  • 1x půlkruhový nerezový rošt

Výrobce i tentokrát pamatoval pouze na majitele keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu bohužel karbonovou wok pánev Big Green Egg s půlkruhovým roštem umístit nelze. Samozřejmě u menšího grilu je možné umístění wok pánve přímo na nerezový rošt, který je součástí každého grilu Big Green Egg, bohužel víko grilu s pánví uvnitř nezavřeme.

Keramický gril Big Green Egg s wok pánví

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi funkční grilovací
  • rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s wok pánví v grilu
  • pro sundání roštu z grilu použijeme nerezové kleště na rošt Big Green Egg
  • a na odložení pánve mimo gril či přípravu masa nám báječně poslouží týkové prkénko Big Green Egg

Karbonová wok pánev Big Green Egg s půlkruhovým nerezovým roštem Big Green Egg

Na příští díl našeho seriálu o keramických grilech Big Green Egg se skutečně těšíme. Konečně se posuneme zase o krok dále a dostaneme se ke složitějším kombinacím příslušenství umístěných v nerezovém koši pro ConvEGGtor Big Green Egg.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.