Jak správně využít gril Big Green Egg - 3. díl

Již doma máte zelené vajíčko - gril Big Green Egg? Nebo stále zvažujete jeho koupi? Nejste pořád přesvědčeni o tom, že je pro Vás tím pravým? Máte početnou rodinu nebo rádi grilujete pro velkou skupinu přátel? Pojďme se dnes podívat, jak můžeme naložit s příslušenstvím z minulých dvou dílů. V dnešním díle se podíváme na to, jak můžeme více využít komponenty, které jsme si již představili.

Keramický gril Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Plánujete velkou oslavu a nevíte, jak nakrmit všechny pozvané hosty najednou? Při použití příslušenství grilu Big Green Egg - dvou půlkruhových nerezových roštů, nerezového koše pro ConvEGGtor a nerezového roštu (který je součástí každého grilu), které jsme Vám již představili, to bude naprostá hračka. Dva nerezové půlkruhové rošty umístíme do spodní části koše pro ConvEGGtor a nerezový rošt položím na horní okraj koše. Tímto nám vznikne dostatek grilovacího prostoru pro nasycení i velké rodiny či skupiny přátel.

Do spodní části grilovací plochy doporučujeme umístit potraviny, které se budou grilovat delší dobu a potřebují pro to větší teplotu. Na horní rošt pak naopak položíme potraviny, které se budou grilovat kratší dobu a vyhovuje jim být dále od topeniště. Jedinou nevýhodou je, že na potraviny, které budou na spodním roštu se přes horní rošt nedostaneme. Je tedy doporučeno umístit do spodní části maso, které se bude grilovat delší dobu a není třeba si jej víceméně všímat.

Vždy, když ho budeme chtít otočit nebo namarinovat, bude potřeba sundat celý horní rošt z grilu dolů. Ve chvíli, kdy bude na horním roštu ugrilováno, sundáme celý rošt dolů a nadále se můžeme věnovat jen masu na spodní části roštu. Horní díl se tedy hodí na grilování předkrmů. Výborná je grilovaná zelenina, slanina a k tomu podávané rozpečené bagetky. Hosté tedy již hodují a my v klidu můžeme pracovat na hlavním chodu umístěném na spodním roštu grilu.

  • zvětšení grilovací plochy na dvojnásobek
  • příprava předkrmu i hlavního chodu současně
  • můžeme vyndat všechno jídlo z grilu najednou v jeden okamžik
  • na horním roštu můžeme současně použít litinové pánve s plochým dnem třeba na volská oka či míchaná vajíčka

Keramický gril Big Green Egg

Co potřebujeme?

  • 1x gril Big Green Egg Large nebo XLarge
  • 1x nerezový koš pro ConvEGGtor
  • 2x nerezový půlkruhový rošt
  • 1x nerezový rošt (základní vybavení každého grilu Big Green Egg)

Nerezový rošt Big Green Egg

I v tomto případě nám tedy nerezový koš pro ConvEGGtor byl perfektním pomocníkem. Již teď víme, že díky němu můžeme s pomocí nerezových roštů rozšířit grilovací plochu našeho grilu na dvojnásobek. A tím to rozhodně nekončí!

Tyto doplňky jsou aktuálně výrobcem dodávány pouze pro grily Big Green Egg Large a Big Green Egg XLarge. S menšími grily Big Green Egg v tomto případě nepochodíte.

Čím ještě doplnit ?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí
  • litinové nádobí do grilu s plochým dnem
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte o rozpálené rošty
  • a navíc se pro sundání horního roštu z grilu budou hodit kleště na nerezový rošt
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.