Jak správně využít gril Big Green Egg - 11. díl

V předešlém díle jsme se konečně pustili do vícero využití keramického grilu Big Green Egg. Nerezový koš pro convEGGtor jsme naplnili takovým příslušenstvím, že jsme v jednom okamžiku mohli v zeleném vajíčku grilovat, péct i smažit. Můžeme jej využít jak pro přípravu slaných, tak i sladkých pokrmů. Dnes se budeme věnovat spíše přípravě slaných jídel, poprvé totiž v grilu využijeme půlkruhový perforovaný rošt.

rošt Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Máte-li rádi mořské plody či ryby připravené na grilu, půlkruhový perforovaný rošt Big Green Egg bude Vaším oblíbeným pomocníkem. Samozřejmě se na něm kromě mořských plodů dají ugrilovat menší kousky zeleniny či ovoce. Nerezový koš pro convEGGtor tedy dnes odvede zase pořádný kus práce.

Do spodního úrovně nerezového koše vložíme půlkruhový nerezový rošt a proti němu, do druhé poloviny, vložíme půlkruhovou litinovou plotnu. Spodní patro tedy máme připravené. Na nerezovém roštu připravíme jak maso, tak i uzeniny nebo větší kusy zeleniny. Na litinové plotně pak můžeme umíchat vajíčka se slaninou nebo se pustit do smažení palačinek či lívanců. Na horní část nerezového koše pro convEGGtor umístíme půlkruhový nerezový rošt a na něj položíme již zmíněný půlkruhový perforovaný rošt.

rošt Big Green Egg

Oproti minulému dílu tedy pouze vyměníme půlkruhový pečící kámen za perforovaný rošt a místo pečeného koláče se budeme věnovat přípravě mořských plodů či zeleniny. Do dvou pater nad sebou by bylo dobré vybrat takové potraviny, u kterých nám nebude vadit, že jedna by mohla chuťově ovlivnit druhou a naopak. Je více než pravděpodobné, že z půlkruhového perforovaného roštu budou odkapávat šťávy na potraviny umístěné na nerezovém roštu ve spodní části pro covEGGtor. Na druhou stranu i vůně z grilovaného masa na nerezovém roštu může ovlivnit chuť potravin připravovaných na perforovaném roštu.

Přípravy sladkého dezertu se obávat nemusíme. Vzhledem k tomu, že palačinky či lívance budeme připravovat na litinové plotně Big Green Egg při otevřeném víku grilu, nemusíme se bát, že by nám jejich chuť či vůni výrazně ovlivnily potraviny grilované ve druhé polovině grilu.

keramický gril Big Green Egg

Opět nám zelené vajíčko dokázalo, že v jeden okamžik můžeme na grilu Big Green Egg připravovat, jak předkrm, tak hlavní chod, dokonce i dezert najednou.

  • široké možnosti využití - kombinace grilování, smažení i pečení v jeden moment
  • grilování na půlkruhovém nerezovém roštu ve spodní části koše pro convEGGtor
  • smažení na půlkruhové litinové plotně přípravě mořských plodů či malých kousků zeleniny na perforovaném roštu

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large nebo XLarge
  • 1x nerezový koš pro ConvEGGtor
  • 1x půlkruhová litinová plotna
  • 2x půlkruhový nerezový rošt
  • 1x půlkruhový perforovaný rošt

Výrobce i tentokrát pamatoval pouze na majitele keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu bohužel půlkruhovou litinovou plotnu Big Green Egg umístit nelze. Taktéž i půlkruhový perforovaný rošt výrobce dodává pouze pro grily velikosti Large a XLarge

Keramický gril Big Green Egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu
  • pro sundání roštu z grilu použijeme nerezové kleště na rošt Big Green Egg a
  • na přípravu potravin nám báječně poslouží týkové prkénko Big Green Egg

Troufáme si pochybovat, že bychom ještě někoho z Vás nepřesvědčili o dokonalosti zeleného vajíčka - keramického grilu Big Green Egg a o fantastických možnostech jeho využití. Nejsme totiž ještě ani v polovině možností využití tohoto zeleného zázraku.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.