Jak správně využít gril Big Green Egg - 10. díl

V minulých dvou dílech jsme v grilu Big Green Egg vařili masové směsi a guláše, dnes se přesuneme k pečení, smažení a grilování. Ukážeme si, jak na keramických grilech Big Green Egg můžeme připravit slané i sladké koláče, palačinky, volská oka, grilované ovoce i zeleninu. Pomocníky při přípravě pokrmů nám nově bude půlkruhový pečící kámen a půlkruhová litinová plotna.

příslušenství Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Nerezovému koši pro convEGGtor dnes opravdu naložíme. Budeme v něm grilovat, smažit, péct a to v obou úrovních nerezového koše. Můžeme si vybrat, zda si dnes chceme pochutnat na slaných či na sladkých pokrmech. Možná by nám prošla i nějaká kombinace sladkého se slaným.

Pro přípravu pokrmů použijeme nerezový koš pro convEGGtor a dva půlkruhové nerezové rošty. Při dnešním grilování využijeme dvou nových příslušenství, o kterých jsme se v našem seriálu ještě nezmínili. Prvním z nich bude půlkruhový pečící kámen, který můžeme vložit do spodní části koše pro convEGGtor nebo jej umístit horní okraj koše pro convEGGtor za použití půlkruhového nerezového roštu. My si tentokrát vybereme variantu číslo dva a umístíme půlkruhový pečící kámen pro convEGGtor na půlkruhový nerezový rošt do horní části nerezového koše. Při tomto umístění v grilu se nám na kameni budou krásně péct slané i sladké koláče, pizza, apod.

Příslušenství Big Green Egg

Druhou novinkou v grilování na keramických grilech Big Green Egg je pro nás půlkruhová litinová plotna. Plotna je vyrobena z těžké litiny, z jedné strany je hladká a z druhé strany vroubkovaná. Hladký povrch půlkruhové plotny Big Green Egg je perfektní např. pro přípravu volských ok, palačinek, lívanců, míchaných vajec se slaninou. Na vroubkované straně budou krásně vypadat např. klobásky, různé druhy párků, ryby i větší kusy zeleniny.

V nerezovém koši pro convEGGtor to tedy bude vypadat takto. Do spodní části nerezového koše vložíme půlkruhový nerezový rošt a proti němu umístíme půlkruhovou litinovou plotnu. Do horní části nerezového koše vložíme půlkruhový nerezový rošt a na něj umístíme půlkruhový pečící kámen. Pravá horní polovina grilovací plochy zůstane volná. Naprosto hravě se tedy dostaneme k potravinám grilovaným na půlkruhovém nerezovém roštu umístěném ve spodní části nerezového koše pro convEGGtor pod pečícím kamenem. Na této sestavě tedy můžeme v ten samý okamžik grilovat, péct i smažit najednou.

Příslušenství Big Green Egg

  • široké možnosti využití - kombinace grilování, smažení i pečení v jeden moment
  • grilování na půlkruhovém nerezovém roštu ve spodní části koše pro convEGGtor
  • smažení na půlkruhové litinové plotně
  • pečení na půlkruhovém pečícím kameni

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large nebo XLarge
  • 1x nerezový koš pro ConvEGGtor
  • 1x půlkruhová litinová plotna
  • 2x půlkruhový nerezový rošt
  • 1x půlkruhový pečící kámen

Výrobce i tentokrát pamatoval pouze na majitele keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu bohužel půlkruhovou litinovou plotnu Big Green Egg ani půlkruhový pečící kámen pro convEGGtor umístit nelze.

Keramický gril Big Green Egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu
  • pro sundání roštu z grilu použijeme nerezové kleště na rošt Big Green Egg
  • a na přípravu potravin nám báječně poslouží týkové prkénko Big Green Egg

Keramický gril Big Green Egg

V tomto díle jsme se již dostali k širšímu využití zeleného vajíčka. Který jiný gril Vám umožní grilovat, péct i smažit v jeden okamžik? Jste milovníky grilované zeleniny či mořských plodů? Můžete se těšit na příští díl našeho seriálu! Opět přidáme jeden kousek bezpochyby velmi užitečného kousku pro přípravu drobné zeleniny či mořských plodů.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.