Jak se stát mistrem u grilu v 10 krocích

Kontrola paliva

Není nic horšího, než když vám během grilování dojde uhlí, plyn nebo dřevo. Zkrátka si udělejte dostatečně velké zásoby dřeva nebo dřevěného uhlí a ujistěte se, že plynová bomba je alespoň ze třetiny plná. Noční můra všech milovníků grilování je, když se grilování musí nečekaně přerušit. A nedostatek paliva je snad nejhorší důvod.

Grilování na zahradě

Organizace

Než začnete grilovat, připravte si všechny pomůcky a ingredience na jednu stranu, abyste všechno měli hezky po ruce.

Předehřátí grilu

Grilování je metoda přípravy jídel, při které se pracuje s vysokou teplotou. Chcete přece křupavou krustičku a specifickou chuť jídla? A proto jsou teploty dosažené při grilování tak vysoké! Teplota by se měla při přímém grilování pohybovat minimálně kolem 300°C. Uhlí je připraveno na akci, když má na povrchu tenkou vrstvou šedého prachu. Takovou malou pomůckou může být, když dáte ruku 10 cm nad uhlí a vydržíte jen asi dvě sekundy, tak to je znamení, že gril je připraven. Plynový gril se předehřeje na správnou teplotu asi za deset minut. Na nepřímé grilování stačí teploty kolem 180°C.

Rozpálené brikety na grilu

Čistota

Zásadní lidská dovednost, která je nám více či méně úspěšně vštěpována od dětství, udržování čistoty, je užitečná i při grilování. Ruku na srdce, copak si nevšimnete, když se sousedův gril pyšní připálenými zbytky z minulých grilování a ztrácíte chuť a hledáte únikové cesty? Tak si pamatujte, že to stejné se může lehce stát i vám.
Stačí dodržovat základní pravidla. Po každém grilování vyčistěte pořádně rošty a vyčistěte je rovnou dvakrát. Poprvé před tím, než začnete pokládat jídlo a pak samozřejmě po skončení grilování. První je právě prevence proti tomu, abyste negrilovali na starých zbytcích. Stačí mít po ruce kvalitní drátěný kartáč.

Kdo maže,ten griluje

Rošty promažte před tím, než budete pokládat jídlo. Jednoduše použijte hadřík napuštěný olejem nebo obyčejně po vesnicku vezměte kus slaniny nebo tlusté maso nebo kuřecí kůži a rošty promazejte. Další způsob je nanesení oleje postřikem, ale to prosím vás, dělejte mimo oheň!

Otáčet, nebodat!

Je to taková parafráze na Bondovo "protřepat,nemíchat", ale zapamatujte si to!Aneb jak správně otáčet maso na grilu. Povolené jsou kleště a špachtle. Naprosto zakázené jsou všechny vidličky!!! Jediná, ale opravdu jediná výjimka je jen případ, kdy chcete omastek vypustit na uhlí, aby jídlo získalo charakteristickou chuť.

Grilovací Omáčky

Šťávy, marinády a omáčky to je vyšší level grilování. Amatéři používají ty kupované a nakydají je všude možně. Opravdový mistr zvládne bravurně i správnou přípravu omáčky ale hlavně její použití během grilování. Jednoduše řečeno, omáčky, kde je v základu olej, ocet nebo jogurt, můžeme na maso nanášet během celého grilování.

Omáčky, které obsahují cukr, by se naopak měly použít až v samotném závěru. Cukr má takovou vlastnost, že může snadno vzplanout. Pamatovat bychom si měli, že do omáčky nepatří syrové maso!

Poklop vždycky zavřený

Je to trivialita, ale velice zásadní, která má velký vliv na výsledek grilování. Pokud grilujete velké kusy masa, ať už celá kuřata, jehněčí kýty nebo žebírka, otevírejte gril co nejméně. Důvod je jednoduchý, každé otevření je velká ztráta teploty a prodloužení grilování. Musíte se zkrátka obrnit trpělivostí.

Odpočinek

Odpočinek, to je mantra našich dní. Tentokrát ale nebudeme odpočívat my, ale naše právě ugrilované maso. Je dokázané, že pokud necháme maso chvíli odpočinout, chutná lépe a je šťavnatější. Vyzkoušet si to může doma každý sám.

Grilujete ? Věnujte se jen grilu

Grilování není žádná věda, ale opuštění místa by se vám nemuselo vyplatit. Přece jen pracujete s otevřeným ohněm a vysokými teplotami. Jakmile je jídlo na grilu, nemělo by vás zajímat nic jiného.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.