Jak se griluje na zeleném vajíčku

Zelené vajíčko, to je dlouholetá tradice

Při pohledu na zelené vajíčko vás to nenapadne, elegantní design, kterému dominuje svěží zelená barva, nepůsobí dojmem, že už má za sebou více než 45letou kariéru. Ale je to skutečně tak. Keramické grily Big Green Egg se vyrábí již od roku 1974. Rodným městem zeleného vajíčka je město Atlanta ve státě Georgie na jihu USA. Postupem času si keramický gril Big Green Egg získával stále větší popularitu, takže není divu, že se uchytil i na evropském trhu, Českou republiku nevyjímaje.

Zvýšená odolnost díky hladkému povrchu

Plášť grilu Big Green Egg je vyroben z vysoce jakostní mexické keramiky, která se vyznačuje čistou strukturou bez příměsi kamínků a dalších částic narušujících její pevnost a hladkost. Efekt mexické keramiky je zesílen specifickým způsobem vypalování.

Přeborník na klasické barbecue

Keramické grily, mezi které patří i naše zelené vajíčko, se vyznačují skvělou schopností kumulovat teplo a udržet brikety nebo dřevěné uhlí co nejdéle žhavé. Díky tomu jsou zelená vajíčka vhodná pro klasické barbecue, neboli nepřímé grilování. To se vyznačuje tím, že maso je grilováno pozvolna několik hodin v kuse, a to při velmi nízké teplotě.

Až 20 hodin nepřetržitého grilování na jedno přiložení

Chcete vědět, jak dlouho vydrží zelené vajíčko grilovat, aniž byste museli znovu přikládat? Po zatěžkávacím a v podstatě celodenním testu můžeme konstatovat, že větší modely Big Green Egg (modely XLarge a Large) dokáží na jeden zátah kolem dvaceti hodin, tedy prakticky celý den. To zelená vajíčka předurčuje nejen pro nepřímé grilování neboli barbercue, ale také k uzení.

Zelené vajíčko je gril na celý život

Díky výše zmíněnému způsobu vypalování a použití luxusní mexické keramiky nedochází u zelených vajíček prakticky k žádnému opotřebení, takže se výrobci grilů Big Green Egg příliš nerozpakovali přiklepnout zelenému vajíčku doživotní záruku!

Umí toho víc než lecjaká kuchyně

Není to ale jenom nepřímé grilování a uzení, co zelené vajíčko dovede. To by byla velká mýlka. Naopak, Big Green Egg patří mezi vůbec ty nejvšestrannější a nejkomplexnější grily na dřevěné uhlí, s jakými se lze na trhu setkat. Jak už bylo řečeno, v pozvolném grilování je zelené vajíčko mistr, ale neméně zdatně si vede i při klasickém grilování. A protože je zelené vajíčko vybaveno roštem z masivní litiny, zazáří i při grilování hovězích steaků, pro jejich přípravu je typická výrazně vysoká teplota a krátká doba grilování. Zkrátka, zelené vajíčko zvládá všechno. Přímé a nepřímé grilování, uzení, pečení, dušení…no a ruku na srdce, dokáže tohle všechno vaše kuchyně?

počet hlasů: 7
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.