Jak připravit plynový gril na sezonu ?
Už je to cítit ve vzduchu, jaro pomalu a jistě přichází! Sníh pomalu mizí ze zahrad a stormy už začínají nasazovat pupeny. Jenže co to znamená především? No přece, že se blíží grilovací sezona!!! A na tu čekáme opravdu všichni. Otázka ale zní, jsme na ní připraveni? A co naše grily? Nepodcenili jsme zazimování a nenechali to všechno na jaro?
No, pokud jste to nechali na poslední chvíli, tak to je nejvyšší čas myslet na včasnou revizi grilu, aby všechno šlapalo, jak má, hned jak se objeví první paprsky a bude trochu lepší počasí. Nečekejte na nic, aby se vám nestalo, že nastartujete gril a stane se vám neplecha a připravené maso se nakonec zkazí! Zkontrolovat musíte hlavně plynové a elektrické grily, tam se mohou objevit závážnější škody.
Takže jestli už vás s prvními paprsky začaly svrbět prsty a něco byste si pomalu chtěli hodit na rozpálený gril, dopřejte nejdřív vašemu milíčkovi dostatečný servis a pozornost, aby vám minimálně další sezonu v pořádku a bez karambolů sloužil!
Tady je pár kroků, jak otestovat a uvést gril do grilovací pohotovosti:
Test úniků plynu na grilu
Úniky plynu mohou být způsobeny I tak jednoduchými poškozeními vedení plynu nebo poškozenou hadičkou. Kontrola plynového grilu má několik kroků:
- Namíchejte roztok vody a mýdla v poměru 50/50
- Naneste roztok na hadičky a všechny spojovací body
- Otevřete plynovou bombu, jestli tam někde nedochází k únikům. Zjistíte to tak, že se budou dělat bubliny na kolem uzávěru
- Zavřete přívod plynu
Co dělat, když plyn uniká
Pokud se podle daného návodu objeví bubliny, zjistěte nejdříe, odkud přesně plyn uniká
- pokud se objeví na hadičce, tak jí celou vyměňte
- pokud se objeví v některém ze spojovacích bodů, rozpojte a znovu zapojte příslušné hadičky a ujistěte se, že problém buď odezněl nebo trvá. Pokud se bubliny stále objevují, zkuste utáhnout rozdělovací potrubí a hadičku buď ručně nebo klíčem
Kontrola hořáků
Během zimních měsíců se pavouci rádi zabydlují ve vašem grilu a nejraději mají ventilační trubky. Trubky, které vedou teplo k hořákům. Když se pavouci nebo jiný hmyz dostane do tohoto systému, může ucpat nebo zatarasit proudění plynu a způsobit nepravidelné plameny nebo dokonce zkrat.
Jak poznáme, že je systém zablokovaný
- plamen je vyšší a oranžový oproti normálu
- nerovnoměrná distribuce planu
- otáčecí kolečko je horké
- oheň prostupující přední část grilu
Pokud takovou závadu odhalíte, můžete jí odstranit sami. Ale jistější bude, když požádáte odborný servis. Gril si totiž nešetrnými zásahy můžete vážně pochroumat.
Než zapálíte po zimním spánku gril, odmontujte hořáky a zkontrolujte je a očistěte. Zde máte návod, jak na to:
- než začnete manipulovat s hořákem, ujistěte se, že je uzávěr plynové bomby otočený na „vypnuto“
- pak odeberte horní pláty grilu, abyste se k hořákům dostali
- v závislosti na typu hořáku, budete muset na vyjmutí použít šroubovák
- po odstranění hořáku využijte toho, že máte volný prostor k odstranění různých nečistot, které se nahromadily kolem hořáku
- podle míry znečištění a poškození hořák podle návodu výrobce očistěte nebo vyměňte za nový
- a pak proces opakujte obráceně, vraťte hořáky na místo
- dejte zpátky grilovací rošty a gril je připraven
Ujistěte se, že máte nabité baterie
Baterie se při nízkých teplotách rychleji vybijí, takže se raději před sezonou ujistěte, že máte baterie dostatečně nabité, abyste zažehli gril - pokud tedy máte bateriové zapaslování. Pokud zapalovač nefunguje, řešení problému může být velice jednoduché, výměna nebo dobití baterií. Pokud nebude fungovat ani po výměně baterií, ujistěte se, že elektrody v zapalovači jsou dostatečně upevněné na zadní straně a že nejsou poškozené zapalovací drátky.
Zkontrolujte plynovou bombu
Především zkontrolujte, jestli je bomba plan. Zjistíte to podle váhy bomby. Jednoduše jí zvažte na domácí váze. Plná bomba váží kolem 17,5 kg, pokud je prázdná má asi 8 kg.
Vyčistěte gril Váš gril potřebuje před začátkem sezony důkladnou očistu. Tady máte návod:
- Vydrhněte všechny rošty, desky, regály se speciálním kartáčem, pak všechny tyto části umyjte v horké vodě s mýdlem. Důkladně všechno do sucha vytřete. Ošetřete olejem, abyste získali nepřilnavým povlakem. To je důležité hlavně pro litinové části, abychom je chránili před korozí.
- Vyndejte nádobu, kam se chytá mastnota a důkladně jí vydrhněte v horké vodě s mýdlem
- Očistěte vnitřek grilu od všech zbytků jídel a jiných nánosů.
- Opláchněte vnitřek grilu roztokem octa a vody, abyste tento proctor dostatečně vydezinfikovali. Případně můžete použít jakýkoliv jiný speciální roztok, pokud nemáte rádi pach octu.
A teď už hurá na grilování!
Teď už vám nebrání nic v tom, abyste se pustili do grilování! Nová sezona je tady, tak si jí užijte podle svých představ a bez všech možných karambolů. Pokud jste dodrželi alespoň základní doporučený postup přípravy, můžete si být jistí, že ty největší trable se vám vyhnou!