Jak na skladování bylinek?
Bylinky jsou v našich krajinách více než doma. My dříve narození jsme bylinky sbírali do školy a předháněli se, kdo přinese více nasušené kopřivy, březového listí nebo hluchavky. Teď už to tak nefunguje a bylinky raději využíváme doma v kuchyni nebo při grilování. Ať už grilujete na grilech na dřevěné uhlí, plynovém grilu nebo elektrickém, bylinky si najdou své místo všude.
Bylinky si můžeme jednoduše koupit v každém větším obchodě, záleží na tom, co chceme pořídit. Pro některé bylinky musíme zajít do specializovaného obchodu. Sami si ale můžeme bylinky vypěstovat na zahrádce nebo na balkoně, pokud zahrádku nemáme. Hodně lidí si pěstuje bazalku, tymián a petržel. A my vám chceme poradit, jak si takto vypěstované bylinky nejlépe uskladnit, aby si uchovaly svoji chuť a vůni. O to nám jde především. Bylinky perfektně využijete jak doma v kuchyni, tak ve většině receptů na grilování.
Sušené bylinky – vhodné pro oregano, tymián, šalvěj, rozmarýn, estragon, máta
Nejlépe se bylinky suší na tmavém místě, kde není přístup přímého slunce, na kterém se bylinky často spálí nebo přesuší. Nejlepší je dobře větraná půda, kterou ale každý bohužel nemá. Než bylinky sesypete, ujistěte se, že jsou opravdu důkladně prosušené, aby vám ještě vlhké části nezplesnivěly. Sušení většinou trvá jeden až dva týdny v závislosti na počasí. Pokud jsou bylinky usušené, skladujte je jako celé lístky v dobře uzavíratelných pytlících nebo krabičkách, abyste nepřišli o charakteristickou vůni bylinek, než je použijete do jídla. Sušené bylinky lépe koncentrují chuť a vůni, takže nepoužijete tk velké množství jako v případě čerstvých bylinek.
Zmražené bylinky – vhodné pro bazalku, petržel, pažitku, mátu
Bylinky důkladně umyjte, osušte a otrhejte jednotlivé lístky od stonku. Dostatečně osušené lístky položte na rovný tác a takto bylinky zmrazte. Když jsou bylinky zmražené, přendejte je do pytlíku nebo krabičky a takto skladujte v mrazáku. Zmrazit můžete i celý svazek bylinek, ale rozdělte je hned po rozmražení. Zmražení bylinek je dobrý způsob uchovávání bylinek proto, že se takto v bylince uchová esenciální olej a je jednoduché s nimi vařit. Takto zmražené bylinky jsou skvělé do omáček a polévek.
Bylinkové máslo – vhodné pro většinu bylinek, které známe.
Bylinkové máslo uchová typickou bylinkovou chuť, která se rozvine při přípravě masa, mořských plodů, zeleniny nebo třeba na chleba. Nasekejte vaši oblíbenou bylinku a zamíchejte do másla, dokud nebude máslo krásně hladké. Přidat můžete třeba i česnek nebo pepř. Bylinkové máslo skladujte stejně jako obyčejné máslo v lednici nebo v mrazáku.
Naložené bylinky do oleje za studena vs. za tepla
Bylinky se do oleje za studena nakládají jednoduše. Nasekejte je v kuchyňském robotu, smíchejte s olejem a nechte několik hodin, dokud nebude olej chutnat po bylinkách. Olej sceďte, aby v něm nezůstaly žádné pevné části. Tento olej skladujte v chladu v lednici. Na teplý nálev si zahřejte olej na cca 150 °C, potom stáhněte z plamene a přidejte bylinky. V oleji nechte bylinky tak dlouho, než olej získá požadovanou chuť a pak je vyndejte. Tento olej skladujte za pokojových teplot.