Jak na nejlepší domácí klobásy

Sezóna uzení je v plném proudu a Vás honí chuť na výborné zabijačkové klobásky? Nebo máte mlsnější jazýček třeba na jehněčí klobásky? Či jinou uzenou pochutinu? Pokud rádi a často pořádáte zabijačku, dobře víte, že se zužitkuje celé prase, a takové domácí třeba jehněčí klobásky to je jedinečné pochutnáníčko pro celou rodinu. Spousta skvělých receptů se předává z generace na generaci a jsou pečlivě střeženy. Jsou variace receptů například čabajek, kdy se udí pouze studeným kouřem, a to v délce několika dní. V dnešní době to úplně není ideální stav vzhledem k uspěchané době a minimálnímu množství volného času. Výhody moderní doby a elektrické udírny nám celý proces uzení značně zjednoduší. Většina lidí, a to včetně nás udí klobásky tedy teplým kouřem.

Recept na uzené klobásy

Z nabídky udíren si můžete vybrat tu pravou právě pro Vás. V nabídce jsou od klasických dřevěných udíren až po plně automatické elektrické udírny. Klobásky by měly mít v udírně dostatečný prostor na zavěšení. Zároveň by měly mít udírny dostatek roštů s možností výškového nastavení. My jsme si na vlastní kůži zkusili klobásky vyudit v elektrické udírně Bradley Professional P10, a to se vážně dělají klobásky jedna radost. Jedná se o elektrickou udírnu, s plně digitální jednotkou. Nastavíte si teplotu, čas, a udírna už se o vše postará sama. A to je prostě paráda! Udírna obsahuje i dvě termosondy, ale ty jsme u klobásek zrovna nevyužili. Ale například u ryb nebo větších kusů masa je to naprosto nepostradatelné příslušenství, které Vás ušetří starosti a pomůže k dokonalému výsledku.

Domácí uzené klobásy

Recept na nejlepší domácí klobásky:

  • 2 kg hovězí přední
  • 1 kg vepřové pleci
  • 1 kg vepřového bůčku
  • sůl, pepř, sladká paprika, kmín, česnek

Poměr soli a masa je dle chutí každého jednotlivce. Ten ideální přímo pro Vás je potřeba vyzkoušet. Obecně se udává poměr 15-20 g soli/1kg masa. Pokud nevíte, kolik střívek budete potřebovat, nebo to ještě nemáte v oku, opět se udává v průměru 1kg klobásek na 1,5 metru střívek. Jakmile Vám střívka zbydou, nic se neděje, střívka se dají nasolit a uložit, kde Vám vydrží do dalšího uzení.

Všechno maso nakrájíme na kostky, osolíme, a necháme cca 24 hodin odležet v chladnu. Poté hovězí maso a polovinu bůčku umeleme najemno (případně maso rozmixujeme). Do umleté směsi přilijeme 0,5 litru ledové vody a řádně vymícháme do lepivé spojky. Přidáme a promícháme koření a česnek utřený se solí. Spojku je třeba ochutnat a dokořenit podle potřeby a Vaší chuti. Vepřovou plec a zbytek bůčku nakrájíme na centimetrové kostky a důkladně promícháme se spojkou. Pokud je směs příliš hustá, přidáme ještě trochu ledové vody.

Domácí uzení klobás

Jak probíhá uzení klobásek?

Standardně uzení klobás probíhá 6-8 hodin. Důležité je mít kvalitní a dobře odleželé suroviny. Udírnu si předehřejeme na 70-80°C. Klobásky nikdy nezačínejte udit ve studené udírně! Dalším nezbytným krokem je oschnutí klobásek, kterého docílíte s otevřeními dvířky udírny. Důležité je kontrolovat průběh uzení, pokud se člověk zapomene klobásky jsou hotové, co by dub. Kontrola pobíhá nejdříve na ohmat. V případě, že udíte a čas se přiklání k šesti hodinám, přichází toužebně očekáváná doba ochutnávání. Na konec se klobásky mohou nechat dovařit ve vodě, ale osobně jsme tento krok vynechali a nic se nestalo. Každý tu chuť máme jinde, takže zkoušejte, testujte.

Domácí klobásy v elektrické udírně

počet hlasů: 20
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.