Jak grilovat v době koronavirové?

Článek o konkrétních tipech pro začátečníky v grilování už jsme tady měli, ale doba, v jaké teď žijeme a kterou jsme si na jaře minulého roku nepřáli, nese nové poznatky, překážky a situace. Je tady teď něco, co jsme doufali, že za tu cenu, kterou jsme na jaře zaplatili, už nepřijde a život půjde poklidně dál.

Teď jsme tady téměř po roce a jsme na tom po všech stranách hůře a naše rozlišovací možnosti jsou na bodě nula, protože mnozí z nás už si nejsou jistí, jestli se to děje nebo je to zlý sen. Na jaře to bylo něco nového, proti čemu jsme všichni bojovali a stálo nás to hodně sil. Ale proč jsme to dělali, to není z dnešní optiky moc jasné. Vždyť jsme na tom o dost hůře a hodně lidí už to ani nezajímá.

My ale nechceme pesimistickou náladu podporovat, a naopak vám chceme trochu vlít energii do žil. Nezavírejte se před světem a obraťte momentální situaci v něco, co vám přinese něco nového, pozitivního. Zkuste se třeba něco nového naučit, co se vám v budoucnu každopádně bude hodit a co přinese něco i pro ostatní lidi kolem vás.

tortily na grilu

My tady nejsme od toho, abychom vás učili něco hlubokého, ale chceme vás vpravit do světa grilů a udíren. Pokud se v něm pohybujete zatím jako host a konzument, zkuste to otočit a sami se za gril postavte a naučte se grilovat nebo udit. My vás naučíme pár základních fíglů, které vás připraví na ten velký bohatý svět grilování.

Prostě nevěšte hlavu nad tím, že někam nemůžete, ale dělejte, co svobodně můžete a nemůže vám to nikdo zakázat - tedy snad?! Kupte si gril a zavřete se na zahradu a grilujte a grilujte, až si budete jistí a v té době už snad bude doba klidu bez pandemie a všichni budou ohromeni tím, co všechno umíte! Nemáte-li zahradu, nezoufejte, můžete si naprosto pohodlně vybrat ze široké nabídky grilů na balkon

Až budete opravdu dobří a pochopíte, jak to s tím grilováním je, bude vám jasné, že nejdůležitější je základních pět věcí, které tady stručně shrneme.

1. Teplota jako průvodce správného grilování

Myslíme to tak, že maso by během grilování mělo projít určitým procesem, který vyžaduje určitou teplotu, aby hosté neměli po grilování střevní potíže. Zkrátka každé jídlo si žádá určitou teplotu. V této dovednosti vám pomůže kvalitní, ideálně bezdrátový teploměr na maso a praxe, kdy už podle textury poznáte, jestli je maso hotové nebo je ještě potřeba ho chviličku na grilu nechat.

2. Zaměřte se na chuť grilovaného 

kvalitní maso na grilování

Chuť grilovaného jídla, to je skoro to nejdůležitější na grilování. Nad podobou jídla ještě dokážeme přimhouřit oči, ale když nám jídlo nechutná, nedá se to moc okecat. Pokud chcete získat opravdu chutné jídlo, dá se tomu pomoci tím, že investujete do kvalitního masa i ostatního jídla. Důležitá je taky kvalitní sůl. Zkráceně řečeno, grilujte jen kvalitní a osvědčené potraviny dle prověřených receptů na grilování. Používejte sezónní a lokální potraviny od prověřených dodavatelů a farmářů.

3. Grilování začněte s menšími porcemi kvalitního jídla

Neučte se grilovat s velkými objemy jídla, které je drahé a může se stát, že první pokus skončí v koši. Buďte trpěliví a jděte krok za krokem. Tato doba to umožňuje a času bude zdá se dost a dost. Stejně tak neinvestujte hned do nejdražšího zahradního grilu na trhu, i když jste zvyklí, že máte to nejlepší, co je dostupné. Zkuste klidně menší přenosný gril a pak třeba přejděte na větší typ grilu stejné značky, pokud se vám osvědčí.

4. Udržujte čistý gril

čištění grilu

Toto je taková rada, která mnohým přijde samozřejmá, ale někdy na čištění grilu zapomeneme a my to tedy připomínáme jen pro případ. Čistý gril prostě znamená zdravý nezávadný gril, kterého se nemusíme obávat, že třeba přestane grilovat tak, jak má nebo že nás postihnou střevní potíže, protože neočistíme zbytky z minulého grilování.

5. Udělejte grilování zábavné

Abyste byli u grilu dobří, měli byste si to užívat a šířit dobrou náladu i na hosty. Nejde o vědu, kde je každý krok jasně daný. U grilování je velká svoboda v tom, abyste mohli improvizovat a dělat si spoustu věcí po svém. Nebojte se dělat chyby. Zkoušejte a grilujte a ono to jednou vyjde a u grilování je dobré, že to opravdu netrvá dlouho a můžete se těšit z výborného jídla!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.