Dymbox

Udírny, jejichž součástí je dymbox, jsou v drtivé většině případů vyrobeny ze dřeva. Dymboxy je ale možné  také použít v elektrických udírnách namísto generátoru kouře nebo pro zauzování v plynovém či kotlovém grilu.

A k čemu že je dymbox dobrý? Při uzení musíte po domácku vyrobenou udírnu neustále zásobovat kouřem a udržovat v ní určitou teplotu. To znamená časté přikládání do topeniště a štelování regulátoru vzduchu. S dymboxem Vám tato starost odpadá, protože generuje kouř několik hodin automaticky bez vaší pomoci.

Dymbox koupený z Polska

dymbox

Jedna z nejznámějších variant dýmboxu pochází z Polska a lze ho zakoupit i v setu s topnou spirálou. Součástí tohoto dymbox setu je:

  • generátor studeného kouře – vyroben z nerezové oceli, součástí je i zásobník na štěpky (možno volit různé velikosti zásobníku)
  • vzduchovač – funguje jako ventilátor, který určuje, jak moc budou štěpky hořet, což má vliv na produkci kouře
  • topná spirála – topné těleso, které se dá regulovat pomocí termoregulátoru (výkon spirály je 2,9 kW)
  • termoregulátor – 4,5 kW

Zásobník dybmoxu je v horní části uzavřen dřevěným víčkem. To zajistí, že veškerý vyprodukovaný kouře odchází do komory udírny. K uzení můžete použít různé druhy štěpek, důležité jsou však rozměry, které by měly být od 2 do 10 mm. Aby štěpka neuvízla ve válci, doporučujeme míchat menší kusy štěpky s většími v poměru 70:30. Další doporučení a zásady používání se můžete dočíst přímo v návodu.

dymbox

Množství kouře v udírně se reguluje za pomoci vzduchovače. K ovládání se používá kolečko na horní straně přístroje.

dýmbox

Samotný generátor kouře (dymbox bez topného tělesa) dokáže uvnitř udící komory vyvinout teplotu max 10°C. Abyste mohli v udírně udit pomocí teplého kouře, potřebujete však mít uvnitř komory 60-95 °C. To nejsnadněji uděláte za pomoci elektrické topné spirály, která je navíc ovládaná termoregulátorem. Počítejte s tím, že spirála bude muset za chladného počasí vyvinout vyšší výkon než normálně, abyste dosáhli požadované teploty.

dymbox

Kouř je do udírny veden nerezovou trubkou, která ho nasává ze zásobníku otvorem.

Jakými jinými způsoby pořídit dymbox?

Vyrobit si vlastní dymbox – je to sice nejpracnější varianta, ale zase si můžete udělat rozměry přesně tak jak Vám budou vyhovovat. 

Bazar – koupit dymbox z druhé ruky. Pozor, ale ať nenaletíte na první inzerát typu „Prodám dymbox“. Důležité je, aby měl všechny náležitosti včetně nádoby na odkapávající dehet. Nechte si také vysvětlit, jak se reguluje množství kouře. 

Pořídit alternativu v podobě generátoru kouře  – funguje na podobný princip. Je součástí elektrických udíren, ale dá se použít i v klasických dřevěných udírnách.

generátor kouře v dřevěné udírně

Generátor kouře umístěný na boku dřevěné udírny.

Co když chci v udírně vyšší teplotu?

Nezapomínejte však, že samotný generátor kouře pouze dodá masu kouřové aroma. Pár stupňů navíc v udírně udělá, ale není to žádný zázrak. V elektrických udírnách je proto ve spodní časti vzadu umístěna topná spirála, která je hlavním zdrojem tepla. K dřevěným udírnám je potřeba topnou spirálu k dymboxu dokoupit.

topná spirála uvnitř elektrické udírny borniak

Jak se vypořádat s příliš vysokou teplotou v udírně?

Láká-li Vás naopak uzení studeným kouřem budete potřebovat v udírně nízkou teplotu (cca 30 °C). Při vyšší teplotě zkuste vypnout topnou spirálu a udit jen za pomoci generátoru. Kdyby ani to nepomohlo, zkuste k udírně připojit ochlazovač kouře.

ochlazovač kouře k udírně borniak

Generátor kouře spojený s udírnou pomocí ochlazovače.

počet hlasů: 7
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.