Co s grilem na dřevěné uhlí po konci grilování?

Už jsme si v dříve řekli, jak správně vyčistit gril na dřevěné uhlí před i po grilování, jak správně grilovat, ale v celém procesu nám chybí ještě ten čas těsně po grilování. Tedy doba, kdy je ještě gril hodně rozžhavený, jídlo je stále na talířích a spousta lidí a pohybu kolem samotného grilu.

Naše ostražitost by neměla polevovat ani v tomto momentě. Mějte na paměti, že gril na dřevěné uhlí musíte mít pod kontrolou neustále, to už prostě jinak nebude. Nedej Bože, jestli jsou u grilování rozdováděné děti nebo domácí zvířata. V tom případě se naše ostražitost musí zvýšit na nejvyšší stupeň.

gril na dřevěné uhlí

Zaměříme se na grily, které jako palivo mají dřevěné uhlí. Tyto grily jsou totiž celkově na údržbu asi nejkomplikovanější, protože tam je stále to hledisko paliva, které nemusí a může být dokonale vyhořelé a s tím se musí počítat. Takový problém s plynovým, elektrickým grilem ani peletovým grilem mít nebudete, protože u nich zavřete kohoutek nebo vypnete řídící jednotku grilu a palivo nemusíte řešit.

U grilů na dřevěné uhlí se neustále řeší otázka, zda znovu použít uhlí, které při grilování zcela neshořelo. Měli bychom každopádně počkat minimálně 24 hodin, abychom zjistili, jestli ještě nějaké kompaktní kousky dřevěného uhlí zůstaly nebo se nakonec všechno rozpadlo na popel. Popel potom z grilu odstraníme a jak jsme zvyklí, vyhodit ho můžeme do popelnice stejně jako popel z kotle.

gril na dřevěné uhlí

Doporučujeme používat popel z grilováni do kompostů, pokud máte takovou možnost. Popel je totiž považován za velmi prospěšný rostlinám, protože obsahuje tzv. potaš, což je uhličitan draselný. Potaš obsahuje mnohé minerální látky prospěšné právě rostlinám. Potaš je také součástí mnohých hnojiv. Vhodný je především pro rostliny, které nemají rády kyselé prostředí nebo pro všechny semena po vysazení do půdy.

Popel z dřevěného uhlí je jedna z nejoblíbenějších ingrediencí pro domácí kutily a hospodyňky, které si rády vyrábí různé produkty samy z toho, co je k dispozici. Takový popel je skvělým základem sprejů proti otravnému hmyzu. Nebo si z něj můžete vyrobit louhové mýdlo, kterým vyčistíte jednoduše jakýkoliv povrch v domě.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.