Bůček ? Grilovaný bůček !

Bůček – to je klasika. A jestli se těšíte na nějaký speciální grilovací recept, tak to jste tu správně. Tentokrát to ale nebude bůček na pivu a podobné záležitosti, my jsme tentokrát zkusili bůčkovou pomazánku. Ta by se samozřejmě dala upéct i doma v troubě, ale venku na grilu to bude mít ty správné grády.

Naším cílem však zprvu nebylo dělat pomazánku, chtěli jsme jen posedět s přáteli a ugrilovat si nějakou tu mňamku: bůček, krkovici, plněná rajčata, kukuřici… Nápadů jsem měl spoustu a k tomu ten nový gril, co jsem si nedávno zakoupil na veletrhu, takže jsem si říkal, že by bylo škoda toho nevyužít.

Vepřový bůček

Sezval jsem tentokrát celé široké příbuzenstvo, aby taky nepřišlo zkrátka, čili sešli se babičky i dědové, tetičky i strýčkové, spousta dětí (synovečci a neteře), a protože jsme se poměrně dlouho všichni dohromady neviděli, bylo rozhodně pořád co povídat. Celá ta sešlost se odehrála na naší zahradě. A nový gril zcela jistě nezahálel.

Bůčkem jsme – jak jinak než – začínali. Grilovali jsme ho část vcelku a část na plátky, které byly skutečně naložené ve světlém pivu, olivovém oleji a bylinkách. Přesto ale kus masa zbylo. A tehdy mě poprvé napadlo, upéct na grilu na kostičky nakrájený bůček, osolený a okmínovaný a pak jej umlít na pomazánku. Na grilu bůček ani moc nevysychá, čili není potřeba jej podlívat vodou nebo pivem jako v troubě. Můžete jej ale potírat zbylou marinádou z grilovaného bůčku, pomazánka bude mít zase o trochu pikantnější chuť.

Pro labužníky dodávám, že si k pečenému bůčku můžou přidat třeba cibuli, česnek nebo mletou červenou papriku -viz třeba postup na pomalu pečený bůček  Všechny tyto ingredience udělají z vaší pomazánky ještě větší lahůdku pro vaše chuťové buňky.

Mně se bůček na pomazánku dopekl přesně v době, kdy se ke mně blížila moje babička, která se chtěla dovědět něco nového o mojí práci a tak podobně. Mám sice dobrou práci a skutečně nadstandardní plat, ale nerad se tím chlubím a nerad něco vysvětluju. Omluvil jsem se tedy s tím, že musím dovnitř umlít maso, a zmizel jsem v útrobách našeho domu.

„Uf, tak to bylo o fous,“ dddechl jsem si. Připravil jsem si masový mlýnek a maso nechal mírně zchladnout. Potom už jsem ho jen namlel a naplnil do skleniček, které mi připravila žena – věděla, že toho bude hodně, a tak jich umyla dost. Nejlepší je umýt ty sklenice v myčce nebo vyvařit v horké vodě, aby se vám pomazánka nekazila. Když dodržíte všechny hygienické postupy, tak by vám měla vydržet i několik měsíců – pokud ji tedy nesníte dříve. Ale je to skvělá volba třeba v zimě na hory, protože pak nemusíte na lyžáku vymýšlet žádné složité večeře. A pak je to taky dobrý dárek pro rodiče, dědečky, tatínky, kamarády, protože stačí sklenici úhledně zabalit, napsat na ni „DOMÁCÍ POMAZÁNKA“ a dárek je hotov. Když k pomazánce přidáte vhodný nápoj (pivo, koňak), tak to bude přímo skvostné.

A já jsem nechal pomazánky chladnoucí ve skleničkách svému osudu a vydal jsem se zpět do víru příbuzenstva. Babička si mezitím našla jinou oběť a vypadalo to nadlouho, takže jsem se v klidu usadil a popíjel ze svého mojita. Moje idylka ale netrvala dlouho, neboť děti přišly, že mají hlad. „Jasně,“ povídám, „ a co byste si dali?“ „Párek v rohlíku!!!“ zazněla skoro sborová odpověď.

No, to jsem si mohl myslet, co by si asi tak dali jiného. Ale já byl připraven na všechno. Měl jsem koš velkých tukových rohlíků i celé balení párků. Párky jsem prohřál na grilu, rohlíky podélně rozřezal a každému jsem jej naplnil tak, jak si přál. Někdo chtěl jenom kečup, někdo hořčici nebo majolku, ty větší děti si daly i pečenou cibulku nebo smažené žampiony. No uznejte sami, nebyly to párky v rohlíku jen tak ledajaké.

Bůček už se taky dávno snědl a strýčkové i tety měli ještě hlad. Naštěstí jsem měl v lednici naloženou krkovici, takže jsem ji hned dal na rošt a griloval jednotlivé porce. O grilovací omáčky se postaraly moje děti, je to už taková jejich parketa. Na stole se objevila „pravá“ barbecue omáčka (z kečupu), hořčicová omáčka, hořčicovo-medová omáčka a domácí tatarka. Hosté měli z čeho vybírat.

Servíroval jsem jim grilované krkovičky na piknikové talíře a dopřál jsem jim i steakové nože, aby se s tím nemuseli prát pomocí umělohmotného příboru. Mezitím jsem v koši na hranolky připravil čerstvé hranolky z domácích brambor, které dovezla jedna z babiček. Bylo to prima zpestření.

Ani jsem nevěděl, že žena včera s dětmi připravila domácí zmrzlinu. Smíchaly tvaroh se smetanou a do toho nakrájely poslední zbytky jahod a třešní, co ještě na zahradě nasbíraly. Přidaly trochu cukru, všechno rozmixovaly a naplnily do tvořítek na nanuky. Dnes se tedy podávala pravá domácí zmrzlina. Ještěže těch nanuků máme dost, aby byly podělené aspoň děti. Žena však zbytek zmrzliny dala zmrznout do krabičky od kupované zmrzliny, a tak dospělí dostali totéž, ale do misky. V parném letním odpoledni to bylo to pravé na osvěžení.

Děti se k tomu ještě cákaly v bazénu, takže těm horko určitě nebylo. Navíc pro ně bylo připraveno melounové smoothie – z melounu, jablek a banánů, dobře vychlazené. Ale co ještě nabídnout dospělákům, kromě osvědčeného mojita? Zapátral jsem ve své paměti a vylovil recept na okurkové smoothie s ginem. Jestli je chcete také vyzkoušet, vězte, že to není složité. Stačí rozmixovat salátovou okurku nakrájenou na menší kousky s cukrem, citronovou šťávou a ginem, a to celé dolít tonikem. Na léto osvěžující nápoj, jak se patří.

K večeru pak přišla řada na něco lehčího. Co takhle plněná rajčata? Bude to vhodné jídlo na noc pro ženy, které nechtějí přibrat. Na rajčata je potřeba vybrat veliké plody, abyste je mohli bez obav naplnit. Rajčatům seřízneme vršky a vydlabeme vnitřek. Vršky použijeme na přikrytí náplně, vnitřek můžete spotřebovat třeba do polévky – mimochodem výbornou rajskou polévku vaří moje žena. Dále budete potřebovat jasmínovou rýži, asi 100 g sýru Feta, pár stroužků česneku, 2 jarní cibulky, čerstvé oregano, citronovou šťávu, sůl a pepř. Rýži jsem uvařil podle návodu, smíchal ji s dalšími surovinami a bylinkami a naplnil s ní připravená rajčata. Každé rajče jsem přiklopil seříznutým vrškem a griloval asi 10 minut s přiklopeným víkem grilu. Chutnalo to nejen ženám, ale i dětem a rajčata se snědla dřív, než bys řekl „švec“.

S grilováním pro dnešek končím a budu si užívat. Na mísách ještě nějaké to jídlo zbylo, a tak hladoví strávníci můžou do sytosti zakousnout. A pití tu máme také dost. Popovídám ještě s bráchou, kterého jsem taky dlouho neviděl – oba jsme v práci od nevidím do nevidím. Ani jsem nevěděl, že měnil práci, protože v té původní už neviděl žádný smysl a ani neměl kam platově postoupit. Tak hlavně, že teď je spokojený.

Nakonec jsem si popovídal i se svojí zvědavou babičkou, ale posilněn alkoholem už jsem to bral s humorem. Doufám jen, že jsem neprozradil nic nevhodného. Schylovalo se k večeru, pomalu padala tma, rodiče s malými dětmi již pomalu odjížděli a zůstali jen ti nejskalnější příznivci. Ale nakonec museli jet všichni, protože zítra někteří odjíždějí na dovolenou, jiní budou teprve balit, no a ti ostatní budou muset do práce… Byl to prima den a všichni si mohli popovídat o svých starostech i radostech. Je dobře, že se jednou za čas takto všichni sejdeme. A ještě to tentokrát vyšlo tak pěkně, že jsem všechny zúčastněné podělil skleničkou (nebo dvěma) bůčkové pomazánky. Ti na nás tedy jen tak nezapomenou…

A pokud raději bůček udíte, podívejte se na náš návod: Jak naložit bůček na uzení?

počet hlasů: 7
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.