Bruschetta na grilu

Chystáte se tento víkend rozpálit gril? Udělejte si zbrusu novou přílohu, kterou určitě všechny uchvátíte! Bruschettu! Určitě jí znáte z jídelních lístků a možná jste si jí už dali. Určitě jste nebyli zklamaní. Je to hojně rozšířené jídlo především ve středomořských oblastech- v Itálii, Francii a Řecku. Na grilu se dělá úplně sama. Potřebujete základní ingredience a přitom vykouzlíte tuto velikou dobrotu.

Ta úplně základní podoba je, když krajíček chleba potřete česnekem a pokapete olivovým olejem a dáte na gril. Ještě jednodušší to je, pokud použijete česnekový olivový olej! Dokonce se dá koupit i připravená bageta, která už má náplň například z bylinkového másla, které se na grilu nebo v troubě hezky rozteče a bagetu nakřupá. Ale není nad domácí výrobek!

Bruschetta pochází z Toskánska v Itálii. Tady je běžně servírována k téměř každému jídlu, k salátům, těstovinám, atd. Často je označována i jako česnekový chleba, pro ty kteří nejsou znalí místních názvů. V tom je trchu hokej i v případě rozdílů mezi bruschettou a crostini. Nám tyto dvě přílohy přijsou víceméně stejné, ale raději to neříkejte Italům!

Hlavní rozdíly jsou ve velikosti krajíčku chleba a v technice výroby. Krajíčky na bruschettu jsou větší a grilují se. Crostini jsou nakrájené z tenké bagety. Na oboje se používají různé typy chleba a baget, ale bruschetta je vždycky grilovaná, to jí od crostini přesvědčivě odlišuje! Crostini jsou vlastně toasty. Pomůcka k zapamatování je, že toast má krustičku, od toho potom crostini! Bruschetta se servíruje jako příloha nebo samostatné jídlo, zatímco crostini jsou třeba i součástí zeleninového salátu nebo jako sypání do polévky. Bohužel firmy, které vyrábějí crostini je často označují jako bruschetta a to nás může trochu mást!

Bruschetta na grilu - Recept

Nejjednodušší obloha na bruschettu je klasicky sůl a pepř. Ale můžeme použít i sýr, ovoce, maso nebo samozřejmě zeleninu. Směs na bruschettu můžeme vařit, marinovat, naložit, nechat syrovou nebo udit.

  • chleba si nakrájejte na stejné krajíčky a podle potřeby je přepulte nebo klidně nakrájejte na ještě menší kousky, vybírejte pečlivě, ať nemáte v krajíčcích díry, aby vám náplň nepropadla
  • čerstvý oloupaný česnek, ujistěte se, že ho máte dostatečné množství
  • kvalitní olivový olej čerstvý pepř a sůl
  • Obloha: Avokádová; Caprese s cherry rajčátky a balsamicem; Charcuterie s paštikou, prosciuttem a salámem; Sýrová s oblíbeným druhem sýra; Ovocná například s nakrájenými fíky; Ostrou s jalapenos a pepřem; Cibulovou s karamelizovanou cibulkou; a mnoho mnoho dalších
  • Připravte si dostatečné množství různých druhů oblohy
  • Nakrájejte chleba na stejné tlusté plátky
  • Každý krajíček z obou stran potřete česnekem a pokapejte olivovým olejem a podle chuti opepřete a osolte
  • Krajíčky ogrilujte pečlivě a stejnoměrně z obou stran
  • Poslední krok už nechte na každém, ať si každý vybere oblohu podle své chuti
počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.