Americká inspirace na grilu
Konec listopadu je v Americe tradičně dobou Díkuvzdání, doba, kdy se rodiny scházejí podobně jako u nás na Vánoce. Zkrátka jiný kraj, jiný mrav. Bohužel letošní situace není úplně nejideálnější. Vzhledem ke korona virovým opatřením se rodiny budou scházet v omezené míře. Letošní rok nebyl moc šťastný, příští snad bude o to lepší!
Láska prochází žaludkem, o tom se přít se nemusíme. Velkou radostí proto pro mnoho z nás je samozřejmě grilování a maso a všechny způsoby. Udělejme si radost a vyzkoušejme nové recepty a nové chutě. Amerika jako taková přinesla do gastronomie spoustu receptů a originálních chutí. Rozpalte gril Váš zahradní gril a pojďte si nadělit radost s námi!
Hlavním znakem svátku Díkuvzdání je dozajista krocan, ale toho my tady zmiňovat primárně nechceme. Recept na grilovaného krocana budete mít momentálně na každé stránce o grilování. U nás běžně celého krocana jen tak nespotřebujete, je to opravdu hodně velká porce masa. My Vás ale neochudíme a chceme Vás naučit přílohy ke krocanovi nebo posléze jakémukoliv masu. Inspiraci se meze nekladou.
1. Salsa z brusinek a papriček Jalapeño
Limetková šťáva, pórek, papričky Jalapeño doplněné o další barvu a chuť lahodných brusinek. Tato grilovací omáčka je zároveň pikantní a zároveň sladká, což skvěle doplní chuť grilovaného masa. Skvěle se hodí i do sendvičů, nebo ke zbytkům masa den po grilování. Jedná se kombinaci chutí, která není moc obvyklá, ale určitě Vám má co nabídnout.
2. Grilovaná kukuřice s medem
Toto je velice oblíbený recept vyskytující se i u nás. Kukuřici předvařte 15-20 minut. Klasy nakrájejte na silnější kolečka, a grilujte, dokud nebude kukuřice mít zlatavou barvu. Během grilování potírejte kukuřici marinádou z másla, česneku a medu.
3. Grilovaný houbovo-chlebový puding
Toto jídlo bych připodobnila k našemu vánočnímu Kubovi, i když jsou trochu jiné ingredience, ale ta podstata je stejná. Je to jídlo, které se dá normálně jíst i samotné. Je to jídlo především z hub, vajec, chleba a másla. Je to hodně bohaté a zemité jídlo, které je skvělou přílohou k masům pro ty, kteří mají rádi houby.
4. Šťáva z krocana
Krocan je drůbež a stejně jako kuřata a podobná masa mají problém s tím, že mohou být při nesprávné přípravě vysušená. Hodně se s tím potýkají i Američané, aby jejich krocan při slavnostní hostině nedusil strávníky. Většina to řeší spoustou omáčky a mačkanými bramborami, ale stačí jednoduše nachytat během grilování co nejvíc vypečené šťávy jde. Grilovaný krocan je pochoutkou, ať už jej umístěte do grilu nebo do trouby.
5. Chipsy ze slaniny a jablek
Jablka jsou velice důležitou přílohou ke krocanovi. Nejčastější využití najdou jako nádivka do krocana. My Vás ale chceme naučit smažené jablečné chipsy. Nejlepší je dát plátky jablek a plátky slaniny na rozpálený gril po hlavním grilování, kdy je ještě dostatečně rozpálený. Stačí je nechat tak pár minut. Porce je tak akorát na zakousnutí a obdiv pohoštěných je na světě.