10 tipů na zdravé grilování

Žijeme v době, kdy jídlo je skoro stejně oblíbené téma jako počasí. Už to ale není tak, že se objeví jedna dieta nebo jeden stravovací styl a všichni ho zkouší. Naopak by se dalo říct, že co člověk, to jiná cesta a jiný způsob, jak zdravě jíst a dobře žít. Vedle vegetariánů máme zaryté masožravce, kteří se zhlédli v pravěké stravě. Někdo nedá dopustit na bezlepkovou stravu, druhý nejí cukr, další tuky...no zkrátka, je to blázinec a nedá se v tom moc vyznat.

Když to vztáhneme na naše téma, budeme na tom podobně. Částí lidí je grilování považováno za naprosto nezdravý způsob přípravy potravin, ale jiní naopak grilování považují za podobné vaření a zdravější než smažení jídel.

Odpověď na otázku, jestli je to zdravý způsob nebo dokonce tělu neprospěšný, budeme muset rozebrat více dopodrobna, abychom se dostali trochu dál k pravdě. Uvidíme,jestli bude na konci více "pro" nebo "proti".

Zdravé grilování

Klady grilování

Tepelné zpracování potravin při grilování je považováno jako výhoda. Maso je sice vystaveno vysokým teplotám, ale v krátkém čase. Výhoda oproti smažení je jasná, při grilování není potřeba dalších tuků a chuť masa je výraznější. Z tohoto hlediska jde tedy určitě o zdravější variantu přípravy jídel. Ale to jsme se moc daleko nedostali, protože asi jen málokdo pochybuje o tom, že smažení není zrovna zdravé.

Jedním z největších výhod grilování oproti smažení i vaření je zachování důležitých živin a vitamínů v potravinách. Jak už jsme naznačili výše při smažení jsou všechny tyto věci úplně pryč a při vaření je nejvíce uchováme ve vývaru. Grilováním tyto živiny a vitamíny zůstanou v potravinách, protože jsou především připraveny zvenku, prostě se laicky způsobem přípravy jakoby zavřou a tím pádem ty důležité a zdravé prvky v jídle zůstanou, protože se nemají, jak dostat ven. Samozřejmě to neplatí úplně, protože vysoká teplota některé živiny taky zničí, ale je to minimum oproti jiným způsobům přípravy jídel.

Grilovaná jídla jsou pro tyto vlastnosti vhodnější pro lidi s onemocněním trávicího traktu. Bez problémů mohou grilované jídlo jíst například lidé, kteří trpí zánětem žaludku nebo mají problémy s játry a se slinivkou břišní. Pokud trpíte podobným problémem je pro vás vhodnější jíst grilováním upravené ovoce,zeleninu a například i houby. Mnohem dietnější je i maso připravené na grilu jako je drůbeží nebo ryba. Takové jídlo je připraveno tak, že je zabalené v alobalu a dáno na gril. Ještě víc se tak zvýší to množství živin,které v takto upravené potravině je.

Zápory grilování

Bohužel to asi dopadne tak, že grilování se neukáže jako příliš zdravé, protože těch záporů přece jen asi bude více, ale klady existují a většina z nás zase tolik negriluje, takže se podle toho můžeme zařídit.

Jak už jsme si ukázali, grilování může být celkem zdravou záležitostí pro naše střeva a žaludek, ale teď si popíšeme, co může udělat s naší hladinou cholesterolu a cévami. Během grilování kvůli vysokým teplotám mizí z masa steroly, steroidy, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. V praxi to znamená, že větší množství takového jídla vede k zvyšování hmotnosti, což se moc nenosí a zdravé to samozřejmě vůbec není. Zvětšuje se taky riziko výskytu nemocí, které s vyšší hmotností souvisí jako kornatění cév a další choroby cévního systému a srdce.

Další nevýhodou grilovaného masa je, že při pálení tuku z masa vznikají rakovinotvorné látky. Je to způsobeno tím, že tuk přímo stéká na oheň. Dá se tomu vyhnout mnoha způsoby, například že budete připravovat jídlo na lávovém kameni nebo maso zabalíte do alobalu. Karcinogení (rakovinotvorné) látky jsou velice nebezpečné, kromě toho, že způsobují rakovinu, taky zrychlují stárnutí organismu a díky nim je tělo plné toxinů.

Dalším nebezpečím grilovaného masa je, že ho nepřipravíme dostatečně, neprojde dostatečnou tepelnou úpravou a zůstane částečně syrové. Maso obecně je plné bakterií a některé jsou nebezpečné a právě dostatečná tepelná úprava je zničí. Takové bakterie způsobují nepříjemné střevní potíže projevující se například průjmy, zvracením nebo teplotami. Ale to jsou jen ty nejpříjemnější průběhy, dopadnou to může mnohem hůře!

Ani tekuté zapalovače nejsou nic zdravého. Vyrobeny jsou z alkoholu, plynu a mnoha chemických látek, které se při hoření pěkně dostanou až do jídla. Jídlo je potom plné toxinů. Ale nenechte se mýlit, lepší není ani dřevo nebo novinový papír. Novinový papír je popsaný tiskařským inkoustem, který má taky celkem nebezpečné složení. A co se týká dřeva, ruku na srdce, víte vždycky, co pálíte. Jestli to není lakované nebo barvené dřevo. Ideální ani není například pálení mokrého dřeva. Látky z takto pálených materiálů se nám mohou ukládat v plicích nebo i jinde v organismu.

Deset tipů jak grilovat zdravě

  1. grilujte na uhlí nebo na dřevěných peletkách a vyhněte se úplně kapalným zapalovačům
  2. jídlo dejte na gril, když uhlí zešedne, v ten moment má dostatečnou teplotu,která není zároveň tak vysoká, aby jídlo spálila
  3. negrilujte jídlo nad přímým ohněm, abyste se vyhnuli vzniku karcinogenních látek
  4. zkuste grilovat jídlo v alobalu
  5. pokud před grilováním jídlo naložíte, urychlíte proces grilování a maso bude křehčí, chutnější a stravitelnější, nejklasičtější marináda je s olivovým olejem v základu s přidáním oblíbeného koření
  6. nikdy negrilujte mražené jídlo!!!
  7. sůl přidejte až úplně nakonec
  8. zkuste občas nahradit maso zeleninou
  9. negrilujte kuře celé, ale jen části s libovým masem, vyhněte se kůži
  10. gril vždy po akci pořádně vyčištěte nejen od všech zbytků jídel

 

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.