Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57

Asi se všichni shodneme, že poctivým domácím uzeninám nesahají ty vakuované ani po kotníky. Domácí klobása s vysokým podílem masa, střívkem živočišného původu, dochucená čerstvými bylinkami a s minimálním podílem konzervantů, to je to pravé ořechové. Vyzkoušeli jsme to na udírně od Webera a pořádně v ní zatopili.

Dva rošty a vysoký poklop
Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57 detail

Na rozdíl od normálního grilu je tahle udírna fakt velká. Poklop i spodek jsou dost podobné klasickému kotlovému grilu. Hlavní rozdíl je v tělu udírnu, což je vysoký válec se dvěma nerezovými rošty na uzení. Objem válce je opravdu velký, takže se do něj dá nacpat hromada masa…třeba jako v našem případě patnáct kilo bůčku, kterou jsme zkusmo do udírny nacpali a krásně vyudili. Vešlo by se i víc, ale co na to náš žlučník?

Intuitivní montáž zvládne každý

Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57 montáž

Zatímco stavba klasické v podobě dřevěné boudy vyžaduje řemeslnou zručnost a jistou zkušenost s prací se dřevem, dát dohromady tuhle smaltovanou udírnu od Webera je stejná brnkačka jako postavit hrad z kostek. A s návodem do zvládne úplně každý. Všechno do sebe pasuje, konstrukce je hrozně jednoduchá a stačí jedny ruce a jeden šroubovák. Během patnácti minut máte udírnu komplet sestavenou.

Kouř se chladí vodou

Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57 - voda

Do této udírny se lije 10 litrů vody. Ne nespletli jsme se, objem nádržky je tak velký, že do něj můžete nalít klidně celou konev vody. Voda tam je proto, aby ochlazovala kouř a vám se nepovedlo maso nahoře spálit nebo udit na příliš vysokou teplotu. Když udíte delší dobu, je potřeba hodně vody, proto tak velká nádrž přijde vhod. My jsme museli během po dvou hodinách uzení dolít vodu znovu.

Dřevo nebo udící lupínky? Zkusili jsme oboje

Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57 - uzení

Samotný výrobce udírny doporučuje používat udící lupínky nebo špalíky. My jsme zkusili lupínky, což je vlastně naštěpkované třešňové dřevo. V nabídce jsou ale i další příchutě, jako třeba lupínky z jabloňového dřeva, exotických dřevin nebo ze sudů od whisky. Před započetím uzení musíte lupínky namočit do vody, jinak vám shoří moc rychle a nic s nimi nevyudíte. V tomhle případě se udírna roztápí běžnými grilovacími briketami nebo dřevěným uhlím. Lupínky se potom používají vyloženě jen kvůli aroma a chuti. Ty dělají ten kouř. Zkusili jsme ale udit i na obyčejném bukovém dřevě. Jde to taky docela dobře, ale musíte dávat pozor, aby vám dřevo neblaflo a nespálilo se vám tak maso. Je to pochopitelně levnější varianta než lupínky, na druhou stranu ne každý má za domem 40 metrů dřeva na topení v kotli.

Nejdřív roztopíme, potom zalijeme

Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57 - roztápění

Roztopenou udírnu musíme ochladit. Na topeniště nasadíme udící válec a do něj dáme lavor na vodu a celý ho naplníme. Samozřejmě lavor dáme do udírny prázdný a vodu do něj nalijeme zvlášť. Z boku má udírna dvířka, takže to je snadná práce. Rozhodně snazší než do udírny cpát plnej lavor vody. Když to uděláte, spálíte si ruce, budete mokrý, budete smrdět . U práce přemýšljte ... :)

Maso přidáváme postupně

Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57 - bůček

Nad lavorem s vodou je asi třicet centimetrů místa. Tato část udírny zůstane prázdná. První rošt s masem je až vysoko nad ní. Důvodem je teplota, která nesmí být příliš vysoká. Jinak bychom maso spíš grilovali, než udili, což to není hlavním smyslem udírny. Maso v udírně nevěšíme, ale volně pokládáme na nerezové rošty. Ty samé rošty, jaké jsou v grilech. Když si uvědomíte, kolik masa se vejde do běžné 57ky grilu, pochopíte, proč se do této udírny vejde tolik masa. Udírna má totiž tyhle rošty rovnou dva, hezky nad sebou. Nejdřív zaplníte první (ten spodní), přidáte další rošt a naskládáte na něj kusy masa.

Kontrolujte teplotu

Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57 teploměr

Přestože vám může udírna připomínat gril, mějte pořád na paměti, že negrilujete, ale udíte. To znamená zapomenout na prudké pečení steaků při 200 stupních Celsia, ale pěkně piánko pozvolna, pomalounku v klidu. Jediný způsob jak to zkontrolovat je pomocí teploměrů. Ne podle toho, kolik kouře se valí z udírny ven. Je ho spousta, i když udíte na 40, nebo na 140. V obou případech čoudí stejně. Na teploměru je vyznačená ideální teplota na uzení. Ale při uzení používejte selský rozum a teplotu upravujte vždy podle toho, co máte zrovna pod poklicí.

Regulace teploty a kouře

Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57 - regulace

Pokud víte, jak fungují kotlové grily od Webera, nebude pro vás regulace teploty u udírny nic nového. Stejné ovládací prvky jako máte na grilech, najdete i na této udírně. Tzn. horní a spodní sání vzduchu reguluje jak teplotu, tak množství kouře. Když vám udírna topí moc, přivřete spodní klapku. Než udírna najede do běžného provozní režimu, chvilku to trvá. Přece jen než ohřejete 10 litrů vody, chvíli si počkáte. Pak už si udírna drží teplotu relativně sama bez cizí pomoci, takže se můžete bez obav věnovat pivu a svým přátelům. Mějte ale na paměti, že voda postupně ubývá. V žádném případě se nesmí všechna odpařit. Tím byste celé uzení pohřbili.

Mytí je vopruz

Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57 - mytí

Každá paráda má dvě strany mince. Uzení je sice super, ale špinavá záležitost. Minimálně po uzení by se měla udírna vyčistit, protože když necháte špínu zaschnout do druhého dne, můžete po sousedech začít shánět vapku jako my. Nejsme žádní čuníci, třeba náš kotlový gril si po zahradním party vždycky očistíme, ale tohle byl opravdu jiná liga. Zapomeňte na čistič ve spreji a podobné legrácky. Pokud jich na udírnu nevyplácáte víc, umyjete starou belu. My jsme nakonec použili na umytí vapku a měla s tím co dělat. Kouř totiž udírnu neuvěřitelně špiní. A pokud přistoupíte na logiku, že udírna by měla být stejně čistá jako váš gril vedle, tak to čištění holt nějaký čas zabere. Nedá se svítit. Samozřejmě můžete nechat udírnu trošku špinavější než gril a ušetřit si ruce i nervy. Ale v zájmu zachování duševního zdraví bych to s čištěním nepřeháněl…

A jak si tahle udírna stojí v porovnání s moderními automaty ? Digitální elektrické udírny v ČR zastupují dvě hlavní značky - Borniak a Bradley Smoker. A vlastně není úplně korektní tyhle udírny mezi sebou porovnávat. U moderních typů elektrických udíren je samotný proces uzení tak zjednodušen a zautomatizován že se prakticky nedá udělat chyba. A je to tak jednoduché, že na tom někomu prostě může chybět ta krása domácího uzení.  Tady nepřikládáte kusovým dřevem, ale v jednom případě používáte udící štěpku, v tom druhém případě - u udíren Bradley Smoker - pak dokonce připravené udící brikety.  Soustředíte se na výsledek - na uzené maso. A samotné uzení je tady tak trochu bez poezie, trošičku průmyslová zálěžitost. Někomu může vyhovovat, někomu vadit...

 

Shrnutí Recenze udírny Weber Smokey Mountain 57

Výhody :

  • vyudí hromady masa najednou
  • snadno se roztápí
  • výborná regulace teploty
  • jednoduchá montáž
  • dobrý pocit z poctivého domácího uzení

Nevýhody

  • Maso nevěšíme na háčky, ale pokládáme na rošt
  • Nádoba na vodu by mohla být jednou tak velká, dolívat vodu není nic moc
  • Čištění…kapitola sama pro sebe
  • Těžko udržíte v udírně teplotu pod 60°, chce to cvik

 

 

počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.