Recenze udírny Masterbuilt 130B

Americké udírny nejsou žádným nováčkem na trhu s udírnami. Výrobou udíren a uzením se společnost zabývá již 45 let, a i proto jsou jejich udírny do detailu vypracovány. Nyní konečně tato americká značka dorazila i na Český trh a to rovnou se dvěma verzemi domácí elektrické udírny - menší udírna Masterbuilt MES 130B vhodnou pro menší rodiny a větší MES 140B pro větší skupiny lidí či velké rodinné akce nebo malé gastroprovozy.

Udírna Masterbuilt

Udírna k nám dorazila v kartonové krabici a už při vybalování nás zaujalo, jak pečlivě je zabalena, aby při dopravě nemohlo dojít k sebemenšímu poškození. Udírna je v krabici obložena silnou vrstvou polystyrenu a pro její ještě větší bezpečí jsou všechny rohy bedny vyztuženy speciálními lištami. Hned z pod polystyrenového víka na nás vykoukne návod k sestavení udírny. Nicméně tuto udírnu zvládnete uvést do provozu i naprostý laik a to bez návodu. Zabalenou udírnu bez problémů odvezete i v kufru osobního auta.

Balení udírny Masterbuilt

Udírnu jsme vyndali z krabice a pak už stačilo jen několik málo minut do uvedení do provozu a stačil nám k tomu pouze obyčejný šroubovák. Všechno příslušenství udírny je pečlivě zabaleno a uloženo uvnitř udírny. Nikde v krabici se nepovalují žádné součástky, které by mohly udírnu při neopatrném zacházení dopravcem poškodit nebo by mohlo dojít k jejich ztrátě. Vnitřek udírny je výborně zpracovaný, nikde nejsou ostré hrany, o které byste se mohli neopatrnou manipulací zranit.

Udírna Masterbuilt

Udírna ve standardu obsahuje:

  • digitální ovládací panel
  • čtyři robustní rošty
  • miska na vodu
  • miska na štěpku
  • dávkovač štěpky
  • odkapávací misku
  • plech na zachycení nečistot
  • dvě robustní kolečka
  • robustní kovové madlo

Uvnitř udírny jsme tedy našli vše potřebné k jejímu uvedení do provozu. Stačilo už tedy jen věci vybalit z folie, přišroubovat digitální panel, madlo a kolečka a uzení mohlo začít. Příjemným pomocníkem je i dávkovač udící štěpky.

Udírna Masterbuilt je fajn jak pro úplné začátečníky, tak pro profesionály. Na ovládacím panelu jde kromě požadované teploty možné nastavit i čas uzení pro jednotlivé druhy masa, sýrů i uzenin. Na rozdíl od modelů digitálních udíren značky Borniak je nastavení teploty úplně jednoduché, zvládne ho každý, aniž by musel otevřít manuál. Totéž platí pro nastavení času, délku uzení nastavíte pomocí dvou tlačítek naprosto intuitivně. Nemusíte tedy trávit čas hlídáním udírny, ale věnovat se jiným aktivitám a udírna si vše ohlídá sama. Kromě digitálního panelu je na vrchní části udírny umístěn i regulátor kouře, kdy si lehkým otočením kolečka můžete nastavit intenzitu odvodu kouře při uzení. Další vychytávkou, která stojí určitě za zmínku, je otevírání dvířek pomocí patentu, na rozdíl od udíren jiných značek, kde musíte vyvinout značnou sílu, aby se vám podařilo přemoct magnet, díky kterým dvířka drží zavřená. Zavírání je robustní a manipulace s ním je velmi jednoduchá. Je to kus železa, který vydrží.

Ovládací panel udírny Masterbuilt

Další z výhod pro nás představuje fakt, že tato udírna nemá určenou přesnou značku paliva. V této udírně je možno udit pomocí udící štěpky, udících lupínků, pilin či menších kousků dřeva nezávisle na značce jejich výrobce. Vždy tedy doma najdete něco, čím můžete do udírny přiložit. Vyzkoušeli jsme v udírně i brikety Bradley a funguje to s nimi také.

Udírna Masterbuilt

Další příjemnou maličkostí je velká hliníková miska na vodu. K čemu tam je? Důvody jsou hned dva. Miska samotná zachytí spoustu odkapávajících šťáv a tuků z masa nebo uzenin, takže se nečistoty nedostanou přímo do udírny a ta tedy vydrží déle čistá. Ten druhý, možná důležitější, důvod je udržení správné vlhkosti uvnitř udírny. V Masterbuiltu budete udit teplým nebo horkým kouřem. Pokud tam nebude miska s vodou, maso ale hlavně uzeniny budou příliš vysušené. Pokud tedy udíte klobásy, toto určitě oceníte.

Výrobci udírny tentokrát pamatovali i na jedince pravidelně nenavštěvující posilovny. Součástí udírny jsou dvě kolečka a madlo pro velmi snadné přemisťování udírny z místa na místo. Pokud udírnu po každém uzení někam stěhujete, tohle určitě oceníte. Oproti velkým udírnám Bradley nebo Borniak tuhle udírnu odstěhuje každý. Super vlastnost pro restaurace, kde stěhují každý večer udírnu z předzahrádky dovnitř, pod zámek. Madlo je pořádný kus železa, žádná plastová dekorace. Vydrží. Na plastu vůbec výrobce udírny šetřil, všechno co šlo udělat z plechu nebo železa, tak Američan vyrobil. Robustní kolečka jsou připevněna k udírně pomocí silného ocelového plechu, nekývají se. Jsou připevněna z boku, není tedy nutno více lidí při jejich nasazení. Funguje to jako u popelnice, podržíte madlo, naklopíte udírnu a jedete.

Udírna Masterbuilt

Jediné, co narušilo náš dosud výtečný dojem z této udírny, je nemožnost udit v udírně pomocí studeného kouře. Udírny Bradley a Borniak mají zvláštní elektrickou spirálu pro zapálení štěpky nebo briket. Udírny Masterbuilt to mají jinak. Tady všechno řeší jedna obzvláště výkonná topná spirála sama. Udírna nemá klasický generátor kouře, vyrábí si ho sama. Na uzení studeným kouřem můžete u této udírny zapomenout. Tady to prostě nejde. Není kam připojit chladič kouře. Tato udírna je tedy ideální pro milovníky uzení teplým nebo horkým kouřem. Pro příznivce starého poctivého několikadenního uzení chyba, pro běžného uživatele, který udí pár hodin o víkendu žádný problém.

Topná spirála udírny Masterbuilt

Výhody

  • vysoký výkon spirály udírny
  • jednoduchá manipulace
  • udit můžete štěpkou, pilinami, briketami i menšími kousky dřeva
  • výborné řemeslné zpracování

 

Nevýhody

  • nemožnost udit studeným kouřem
  • za slunečného dne hůře čitelný display
počet hlasů: 11
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.