Recenze plynového grilu Weber Genesis II S-310

Genesis II S-310 v nerezovém provedení je mým prvním plynovým grilem, který jsem si za cca 10 let grilování pořídil. Až doposud jsem vždy používal nějaký jednoduchý gril na dřevěné uhlí, u kterého bylo hlavním požadavkem, aby fungoval a hlavně moc nestál. Tentokrát jsem se ale nechal zviklat přísliby maximálního komfortu a rozhodl se pro krok do neznáma.

 

Stačí zmáčknout knoflík

S přednostmi plynového grilu Genesis II S-310 jsem se seznámil jen krátce poté, co jsem ho na zahradě naší chaty sestavil. Maximálního komfortu se mi totiž dostalo už při zapalování grilu. Zatímco u starého kotlového grilu obvykle zabralo aspoň půl hodiny, ale kolikrát ještě víc, s novým plyňákem bylo do deseti minut hotovo. Ne že by delší proces zapalování bylo něco nepřekonatelného, ale když člověk přijede v pátek na chatu a chce si ještě večer něco ugrilovat, je každá uspořená minuta navíc dobrá. A s tím čoudícím prevítem, na které jsem donedávna griloval, nešla uspořit nějaká ta minuta ani zázrakem. Možná i proto jsem podvědomě při vybírání nového grilu začal pošilhávat po plynových grilech, u kterých je zapalování podstatně jednodušší. Můj nový Genesis II S-310 využívá systém elektrického zapalování, kde zmáčknutím knoflíku vznikne elektrický výboj a pak už jen stačí pustit otočením kohoutku plyn a je zapáleno. Uspořený čas mi při grilování přišel vhod a tak jsem si velmi rychle zvykl na komfortní zapalování grilu pomocí jednoho jediného knoflíku. Prostě zmáčknu čudlík, otočím kohoutkem a za 10 minut griluju – nádhera!

 

Když se z grilu stane plnohodnotná kuchyně

Jestli mě Genesis II S-310 něčím dostal, bylo to široké uživatelské rozhraní, které gril nabízí. Velký rošt, na který se vejde hromada jídla, to má leckterý gril. Genesis II S-310 jde ale ještě dál. Část roštu je totiž vyjímatelná a lze jí nahradit různými doplňky, s jejichž pomocí mnohonásobně rozšíříte okruh jídel, která na svém grilu zvládnete připravit. Střed roštu můžete nahradit například kamenem na pizzu, takže při příští grilovačce můžete své děti připravit například italskou pizzou, nebo sladkým koláčem. S litinovým hrnec už pro váš gril nebudou tabu ani omáčková jídla a s kruhovou mřížkou z těžké litiny se stanete přeborníkem v grilování steaků. Možnosti jsou opravdu široké a s trochou šikovnosti za pár týdnů zvládnete na grilu připravit stejné menu jako ve vaší domácí kuchyni. Jen se člověk nesmí utrhnout z řetězu, protože ty báječný doplňky samozřejmě nejsou zadarmo.

 

S iGrill 3 jde všechno líp

Plynový gril Weber Genesis II S-310 patří do kategorie grilů, které jsou vybaveny přípojkou na digitální termosondu iGrill 3. Přípojka je zabudovaná v pravém bočním pultíku a termosonda se přikupuje zvlášť. Tato v mnoha ohledech revoluční termosonda se připojí ke grilu a pomocí tepelných čidel lze měřit teplotu až u 4 jídel najednou. Čidlo přitom neměří teplotu na povrchu masa nebo jiného pokrmu, ale uvnitř, takže je mnohem snazší odhadnout ten správný okamžik, kdy jídlo z rozpáleného roštu sundat. Propojením grilu s chytrým telefonem (přes bluetooth) se otevírají možnosti, jak si grilování ještě víc usnadnit a zpříjemnit. Při grilování tak můžete využívat různé aplikace, kde si například nastavíte přesnou teplotu, na jakou se má maso propéct, nebo se o své zážitky z grilování můžete prostřednictvím aplikace iGrill podělit se svými přáteli na sociálních sítích. Termosonda běží na telefonem s operačním systémem Android a Apple.

 

Netřeba volat hasiče

Se starým grilem na dřevěné uhlí se mi nezřídka stávalo, že vypečený tuk z masa skapal na rozžhavené uhlíky a v tu ránu mi gril pochopitelně blafnul. A hašení požáru není zrovna činnost, které bych se chtěl při grilování věnovat. Proto jsem byl mile překvapen, jakou má Genesis II S-310 „protipožární ochranu“. Všechny tři hořáky, kterými je gril vybaven, jsou zakryty specificky tvarovanou kolejnicí, která zabraňuje proniknutí vypečeného tuku do trysek hořáků, čímž se minimalizuje riziko požáru. Místo toho se tuk a grilovací šťávy dílem odpaří na kolejnicích, dílem stečou do záchytné misky, která je umístěna pod grilovací vanou.

 

Správné rozhodnutí

Přechod z grilu na dřevěné uhlí na plynový gril byl sice krokem takříkajíc do neznáma, ale vzhledem k benefitům, jaké sebou grilování na plynu přináší, si musím svou volbu zpětně pochválit. Při grilování se míň nadřu, všechno mám pod kontrolou, a když přijde návštěva, dokážu jí nabídnout i něco jiného než jen steaky a klobásy.

 

Výhody

  • Silný výkon
  • Snadné a rychlé zapálení grilu
  • Široké možnosti využití
  • Možnost připojení termosondy iGrill 3
  • Snadná údržba, minimální riziko požáru

 

Nevýhody

  • Zajímavé, ale ne zrovna levné příslušenství
  • Gril je dost velký a nesnadno se převáží – kam ho postavíte, tam bude stát
  • Nerezová ocel je poměrně náchylná na poškrabání
počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.