Recenze grilů Big Green Egg - půlkruhový nerezový rošt

Dlouho jsme se věnovali grilování v grilech Big Green Egg výhradě na přímo. V posledních několika recenzích jsme se konečně dopracovali k nepřímému grilování pomocí metody Low and slow, které nám začalo být velmi sympatické. Výborná je též kombinace grilování na přímo a nepřímému pečení mimo rozžhavené uhlíky.

K tomu nám velmi dobře poslouží půlkruhový pečící kámen buď s nerezovými nebo litinovými rošty. My se nyní podíváme na možné využití dvou půlkruhových nerezových roštů v kombinaci s půlkruhovým pečícím kamenem a nerezovým košem pro convEGGtor.

Půlkruhový nerezový rošt Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Kombinace nerezového koše pro convEGGtor, půlkruhového pečícího kamene a dvou nerezových půlkruhových roštů je výborná pro přípravu jídel, kdy část potravin bude třeba grilovat na přímo a druhou část je nutno péct při nižší teplotě mimo přímý žár z rozpáleného uhlí. Půlkruhový pečící kámen umístěný v nerezovém koši pro convEGGtor dokonale odcloní žár z rozžhaveného uhlí. Potraviny se tak grilují pomaleji a jedná-li se o maso, tak po mnohem delší čas. Trpělivost je však odměnou - takto připravené maso je dokonale měkké, až se samo rozpadá.

Do spodní části nerezového koše pro convEGGtor tedy umístíme půlkruhový pečící kámen. Nad něj je možné umístit nerezový či litinový rošt. My si v tomto případě vybrali dva půlkruhové nerezové rošty. Jeden půlkruhový nerezový rošt umístíme přímo nad pečící kámen a budeme na něm grilovat či péct potraviny, které vyžadují pro svou přípravu nižší teplotu a nepřímý žár z rozpáleného topeniště. Na druhém půlkruhovém roštu budeme grilovat na přímo. Můžeme se rozhodnout, zda potřebujeme grilovat blíže či dále od topeniště. Půlkruhový nerezový rošt je možné umístit do spodní části nerezového koše pro covnEGGtor - vedle půlkruhového pečícího kamene, nebo jej můžeme položit na horní okraj nerezového koše - vedle prvního půlkruhového nerezového roštu. Rozhodnutí je čistě na nás. V polovině grilu tedy grilujeme při vyšší teplotě na přímo a v druhé polovině grilujeme nepřímo při nižších teplotách mimo přímý žár.

Půlkruhový nerezový rošt Big Green Egg

Díky námi použitému nerezovému koši pro convEGGtor navíc můžeme celý obsah grilu vyjmout ven v jeden okamžik. Poslouží nám k tomu uši na nerezovém koši a samozřejmě nezapomeneme na rozpálený nerez použít vhodné silikonové rukavice.

  • pomalé grilování masa metodou Low and slow a zároveň grilování na přímo
  • grilování na nerezových roštech
  • do spodní části nerezového koše pro convEGGtor pohodlně umístíme pečící kámen a vedle něho půlkruhový nerezový rošt
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

keramický gril Big Green Egg

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x nerezový koš pro convEGGtor
  • 1x půlkruhový pečící kámen
  • 2x půlkruhový nerezový rošt

Půlkruhový nerezový rošt je výrobcem dodáván pouze do keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu jej bohužel umístit nelze. Do grilu Big Green Egg jej umístíme pouze pomocí nerezového koše pro convEGGtor Big Green Egg

Keramický gril Big Green Egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu
  • pro bezproblémové vyjmutí roštu z grilu použijeme kleště na nerezové rošty
  • a pro pohodlné odstranění popela z grilu využijeme pohrabáč pro grily Big Green Egg
počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.