Recenze grilů Big Green Egg - keramické pečící kameny

Keramické grily Big Green Egg poslouží svým majitelům výborně jak ke grilování, tak k vaření polévek a omáček či pečení slaných i sladkých koláčů. Vždy je třeba jen zvolit to správné příslušenství, kterého je ke grilům výrobcem nabízeno skutečně velké množství. V případě, že chcete gril využít na maximum, je třeba volit větší modely grilů, buď Big Green Egg Large nebo Big Green Egg XLarge. K menším modelům grilů je výrobcem nabízeno atraktivnějšího příslušenství mnohem méně.

big green egg

K čemu je to dobré?

Dnes testované keramické grilovací kameny Big Green Egg jsou výrobcem dodávány pro všechny modely. Grilovací kameny se od sebe liší pouze velikostí grilovací plochy, aby správně pasovaly do konkrétního modelu zeleného vajíčka. Kameny do grilu nelze umístit samostatně, vždy je pokládáme na nerezové rošty.

Pečící kameny nám výborně poslouží při přípravě pizzy, různých druhů pečiva či sladkých koláčů. S jejich pomocí si z Vašeho zeleného vajíčka jednoduše uděláte domácí pekárnu a odměnou Vám bude pečivo s křupavou kůrkou nebo pizza s křehkým těstem.

Dále jsme tentokrát využili nerezový 2-dílný víceúrovňový rošt, který slouží jako další nástavba zeleného vajíčka a rozšíříme jím grilovací plochu grilu o celé jedno patro. Grilování na 2-dílném víceúrovňovém roštu bude probíhat těsně pod víkem grilu, průměr roštu musí být tedy menší než je průměr standardního nerezového roštu v konkrétním vajíčku. U grilu Big Green Egg Large je průměr 2-dílného víceúrovňového roštu 35 cm.

Rošt je umístěn v nerezové konstrukci a je zasazen tak, že v případě nutnosti manipulace s potravinami umístěnými na spodním nerezovém roštu, je možné ho jednoduše posunout do strany, aniž by došlo k naklonění grilovací plochy roštu a tím vyklopení jeho obsahu mimo gril.

Nicméně k potravinám umístěným na nejspodnějším patře grilu (na spodní části nerezového koše pro convEGGtor) se přes nerezový rošt jen těžko dostaneme. Rozhodli jsme tedy tentokrát spodní patro ponechat volné a využít pouze rošty vzdálenější od topeniště a péct tedy pomalu a při nižší teplotě.

2-dílný víceúrovňový rošt je výrobcem dodáván pouze ke grilům Big Green Egg Lagre a Big Green Egg XLarge. Pro menší modely grilů není výrobcem nabízena ani žádná optimální náhrada. Umístění do grilu je možné pouze za pomoci nerezového koše pro convEGGtor. Navíc díky nerezovému koši můžeme celý obsah grilu vyjmout ven v jeden okamžik. Poslouží nám k tomu uši na nerezovém koši a samozřejmě nezapomeneme na rozpálený nerez použít vhodné silikonové rukavice.

  • pečení pizzy, různých druhů pečiva, sladkých koláčů
  • navýšení grilovací plochy o 2-dílný víceúrovňový rošt
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

víceúrovňový rošt big green egg

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x nerezový koš pro convEGGtor
  • 2x pečící kámen
  • 1x nerezový rošt
  • 1x 2-dílný víceúrovňový rošt

gril big green egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.